Działanie witaminy K na organizm
Witamina K jest witaminą, która pełni niezwykle ważną funkcję w organizmie człowieka. Występuje ona w dwóch postaciach: witaminy K1 i witaminy K2. Jest szczególnie ważna w procesie prawidłowego krzepnięcia krwi. Ma też pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, wspomaga utrzymanie prawidłowej gospodarki wapniowej, a dodatkowo podnosi przyswajalność witaminy D. Wykazuje również działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Wśród dorosłych niedobory witaminy K pojawiają się rzadko i zazwyczaj są spowodowane zaburzeniami trawienia, częstymi biegunkami, antybiotykoterapią lub mukowiscydozą, za to w przypadku noworodków i niemowląt sytuacja niestety staje się znacznie częstsza i bardziej niebezpieczna. To ze względu na fakt, iż w organizmach noworodków nie ma wystarczającej ilości bakterii odpowiedzialnych za powstawanie tej witaminy w jelitach, a pokarm matki zawiera bardzo niewielkie ilości tego składnika.
Działanie witaminy K na organizm
Witamina K jest witaminą, która pełni niezwykle ważną funkcję w organizmie człowieka. Występuje ona w dwóch postaciach: witaminy K1 i witaminy K2. Jest szczególnie ważna w procesie prawidłowego krzepnięcia krwi. Ma też pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, wspomaga utrzymanie prawidłowej gospodarki wapniowej, a dodatkowo podnosi przyswajalność witaminy D. Wykazuje również działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Wśród dorosłych niedobory witaminy K pojawiają się rzadko i zazwyczaj są spowodowane zaburzeniami trawienia, częstymi biegunkami, antybiotykoterapią lub mukowiscydozą, za to w przypadku noworodków i niemowląt sytuacja niestety staje się znacznie częstsza i bardziej niebezpieczna. To ze względu na fakt, iż w organizmach noworodków nie ma wystarczającej ilości bakterii odpowiedzialnych za powstawanie tej witaminy w jelitach, a pokarm matki zawiera bardzo niewielkie ilości tego składnika.
Jak pozyskać witaminę K z pożywienia?
Źródłem witaminy K1 pochodzącym z pożywienia są głównie zielone warzywa, takie jak:
· szpinak,
· włoska kapusta,
· sałata,
· brokuł,
· jarmuż,
· brukselka,
· natka pietruszki,
· awokado,
· szparagi.
Dodatkowo ten ważny składnik możemy pozyskać również z oleju rzepakowego, oleju sojowego lub oliwy z oliwek, a witaminę K2 znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak wołowa wątroba, jajka, mleko i przetwory mleczne.
Jak objawiają się niedobory witaminy K i czym grożą?
Witamina K jest niezbędnym składnikiem biorącym udział w procesie krzepnięcia krwi, więc w momencie jej niedoborów możemy zauważyć zaburzenia krzepnięcia. Objawiać się to może krwiomoczem, obfitymi i przedłużającymi się miesiączkami czy krwotokami z nosa. Może pojawić się większa skłonność do powstawania siniaków i spowolniony czas gojenia się ran. Niedobory witaminy K mogą doprowadzić do:
· osteoporozy,
· zwapnienia naczyń krwionośnych,
· chorób serca,
· chorób układu krwionośnego,
· nieprawidłowej mineralizacji kości,
· chorób jelit,
· chorób wątroby.
Niedobór witaminy K u niemowląt
W przypadku niemowląt niedobory witaminy K mogą doprowadzić do żółtaczki. Niemowlęta nie mogą zmagazynować potrzebnych ilości witaminy K w czasie ciąży, ponieważ nie przenika ona przez łożysko, tak samo mleko matki nie jest dobrym źródłem tej witaminy, ponieważ jest jej tam za mało. Stąd praktyka podawania noworodkom jednorazowo witaminy K1 w dawce jednego mikrograma w ciągu sześciu godzin po urodzeniu. Taka porcja wystarcza na siedem dni od podania, w kolejnych dniach o suplementację tego niezwykle istotnego składnika muszą zadbać rodzice. Jeżeli dziecko jest karmione mlekiem modyfikowanym, w ilości nie mniejszej niż 500 ml, nie trzeba podawać dodatkowej dawki witaminy K, ponieważ mieszanki mleczne zawierają tę witaminę w składzie.
Rozpoznanie niedoborów następuje po ustaleniu objawów, na podstawie badania lekarskiego i po badaniu laboratoryjnym.
Nadmiar witaminy K – objawy i konsekwencje
O zbyt wysokiej ilości witaminy K w naszym organizmie mogą świadczyć bóle wątroby oraz bóle serca, może też pojawiać się uczucie gorąca i zwiększona potliwość. Taka sytuacja może doprowadzić do rozpadu krwinek czerwonych, co za tym idzie, do niedokrwistości, anemii czy zapalenia jelita.
Jakie jest zapotrzebowanie na witaminę K u dzieci?
Zapotrzebowanie na ten składnik jest zależne od wieku i płci. W przypadku niemowląt jest to 5-10 µg witaminy K dziennie. Dla dzieci od pierwszego do trzeciego roku życia zaleca się 15 µg. Od czwartego do szóstego roku życia wynosi 20 µg, a od siódmego do dziewiątego roku życia jest to 25 µg. Do dziewiątego roku życia dawka jest taka sama zarówno w przypadku chłopców, jak i dziewczynek. Sytuacja zmienia się kiedy dzieci dorastają. Jeśli chodzi o chłopców w wieku od dziesięciu do dwunastu lat, dawka wynosi 40 µg dziennie, od trzynastego do piętnastego roku życia jest to 50 µg, natomiast od szesnastego do pełnoletności 65 µg. W przypadku dziewcząt od dziesiątego do dwunastego roku życia dzienna dawka to 40 µg, od trzynastego do piętnastego 50 µg, a w wieku od szesnastu do osiemnastu lat 55 µg.
Witamina K dla dzieci – jaką wybrać?
Na rynku dostępnych jest obecnie kilka form preparatów z witaminą K dla dzieci. Od standardowych, tradycyjnych tabletek, przez lizaki, aż po krople. Witamina K dla dzieci w kroplach cieszy się szczególną popularnością z uwagi na jej wygodną formę aplikacji, która sprawia, że suplementacja nie jest problemem nawet u niemowląt. Są to kompleksy naturalnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, których bazą jest na przykład ciecierzyca, zapewniająca prawidłowe wchłanianie. Zalecaną dawkę wystarczy dodać do wody, soku lub innego chłodnego napoju. Warto wybrać opcję na bazie oleju, co pozwoli na suplementację bez spożywania dodatkowej porcji tłuszczów.