Czym są probiotyki i prebiotyki?
Probiotyki to żywe organizmy, które w odpowiedniej ilości wywierają pozytywny wpływ na zdrowie organizmu. Możemy znaleźć je w kiszonkach, kefirze, kwaśnym mleku, maślance i wybranych jogurtach. Przywracają prawidłową mikroflorę jelitową, reguluję motorykę i przemianę materii, chronią przed kolonizacją patogenów, biorą udział w procesach wchłanianie i trawienia pożywienia, produkują witaminy i ułatwiają przyswajanie minerałów. Prebiotyki natomiast są niczym innym, jak pożywieniem, źródłem energii dla probiotyków w jelitach, które nie ulega trawieniu, lecz dociera do jelita grubego. Zmniejszają ryzyko rozwoju biegunek, stanów zapalnych, zmian nowotworowych, polipów, zwiększają wchłanianie minerałów, mają korzystny wpływ na metabolizm białek i glukozy w wątrobie i stymulują jelita do wydalania zbędnych produktów przemiany materii.
Aby dostarczać prebiotyki wraz z pożywieniem, należy włączyć do diety:
- cebulę,
- szparagi,
- banany,
- pszenicę,
- ziemniaki,
- miód,
- soję,
- cykorię,
- topinambur,
- zakwas z kapusty,
- Inulinę.
Połączenie dobrych bakterii ze składnikiem odżywczym, czyli probiotyku z prebiotykiem nazywa się synbiotykiem.
Multilac - nowoczesne wsparcie jelit
Multilac to preparat, który jest nowoczesnym synbiotykiem, uzupełniającym osłabioną florę jelitową np. w trakcie i po antybiotykoterapii. Wykorzystuje innowacyjną technologię MURE. Polega on na pokryciu bakterii białkową i polisacharydowo-hydrokoloidową powłoką ochronną. Taka podwójna ochrona chroni bakterie przed działaniem soku żołądkowego i enzymów trawiennych, co wpływa na wydłużenie ich przeżywalności. Posiada aż dziewięć szczepów bakterii i znacząco zwiększa szansę dostosowania się dobroczynnych bakterii do flory jelitowej organizmu. Składniki preparatu wpływają na szybsze namnażanie się i lepszą adaptację w jelitach. Szczepy bakterii znajdujące się w produkcie posiadają zdolność rozkładania laktozy na cukry pierwsze, więc produkty są bezpieczne dla osób z nietolerancją laktozy, nie posiadają też konserwantów. Preparaty
Multilac stosuje się wyłącznie raz dziennie, ponieważ już jedna dawka dostarcza odpowiednią ilość dobrych bakterii. Nie trzeba przechowywać ich w lodówce, są bezpieczne dla alergików. Są to suplementy diety przeznaczone dla dorosłych i dla dzieci, znajdujące zastosowanie w trakcie i po antybiotykoterapii, przy biegunkach, w tym podróżnych i rotawirusowych, a także w okresach jesienno-zimowych.
Multilac - co znajdziemy w składzie?
Multilac zawiera w składzie aż dziewięć szczepów dobroczynnych bakterii, jedna z nich to Lactobacillus helveticus, która reguluje pracę jelit. Innym składnikiem jest wspierający działanie układu odpornościowego Bifidobacterium longum. W dodatku, w składzie znajdziemy także fruktooligosacharydy, poprawiające komfort trawienia i wspierające utrzymanie prawidłowego cyklu wypróżnień.
Multilac Baby - dzieciństwo bez kolek
Multilac Baby to preparat stworzony z myślą o najmłodszych. Uzupełnia mikroflorę jelitową osłabiona antybiotykoterapią, wspiera naturalną odporność, wspiera prawidłowe i regularne wypróżnianie maluchów. Może pomóc w przypadkach ulewania, refluksu żołądkowo-przełykowego, kolki jelitowej, zespołu przeżuwania i zaparciach. Jest to bezpieczny wygodny produkt w formie kropel. Działanie składników preparatu zostało potwierdzone w licznych badaniach naukowych. Wygodne rozwiązanie zarówno dla malucha, jak i rodzica.
Należy jednak pamiętać, że produkty Multilac i Multilac Baby nie mogą być stosowane jako substytuty zróżnicowanej diety. W razie potrzeby – najlepiej konsultować się bezpośrednio z lekarzem. Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.