Dieta przyszłej mamy
Jadłospis kobiety ciężarnej powinien być urozmaicony, ponieważ nie tylko niedobór, ale też nadmiar produktów spożywczych może mieć negatywny wpływ na zdrowie matki i dziecka. Należy pamiętać, aby posiłki były zbilansowane, czyli zawierające niezbędne białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały. Nieprawdą jest, że kobieta w ciąży może jeść nieograniczone ilości jedzenia, ponieważ „je za dwoje”. Zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta jedynie o 360 kcal dziennie od 2 trymestru i o 475 kcal od 3 trymestru. Zalecana jest umiarkowana aktywność, np. spacery lub proste ćwiczenia fizyczne. Niezwykle istotny jest prawidłowy balans płynów, dlatego przyszłe mamy powinny wypijać około 2,5 litra wody na dobę.
Niedobory witamin
Uzupełnienie diety o cenne witaminy i minerały rzadko się udaje wyłącznie dzięki standardowym produktom spożywczym. Warzywa i owoce zrywane przed fazą pełnej dojrzałości i dojrzewające w transporcie i na magazynach nie posiadają wymaganej ilości składników odżywczych, tracą je też w wyniku obróbki termicznej. Zbyt małe lub nadmierne spożywanie mikroskładników ma negatywny wpływ na stan zdrowia przyszłej mamy i płodu i może skutkować:
- nadciśnieniem tętniczym,
- anemią,
- stanem przedrzucawkowym,
- wadami rozwojowymi,
- poronieniami,
- niską masą urodzeniową,
- niedorozwojem narządów wewnętrznych,
- upośledzeniem układu odpornościowego dziecka,
- przedwczesnym porodem.
Stąd taką popularnością cieszą się preparaty dla kobiet w ciąży, które przy odpowiednim stosowaniu w łatwy sposób pomagają uzupełnić lukę żywieniową i pozytywnie wpływają na rozwój malucha. Warto skonsultować przyjmowanie suplementów z lekarzem, aby nie doprowadzić do przekroczenia norm witaminowych. Na przykład witamina A w nadmiernej ilości może u dziecka spowodować wady rozwojowe.
Kwas foliowy w ciąży - funkcje
Kwas foliowy, inaczej witamina B9 jest witaminą, na którą zapotrzebowanie w czasie ciąży znacząco wzrasta. Pokrycie wymaganego zapotrzebowania jest istotne przez cały okres trwania ciąży, a szczególnie na początku. Po trzech tygodniach od zapłodnienia rozpoczyna się proces warunkujący prawidłowe działanie układu nerwowego. Jest to zamknięcie cewy nerwowej, dające początek ośrodkowemu układowi nerwowemu. Kwas foliowy wspiera poprawne zamknięcie rynienki nerwowej i zmniejsza ryzyko wystąpienia takich wad jak bezmózgowie czy rozszczep kręgosłupa.
Witamina B9 jest niezbędna do syntezy DNA, odpowiedzialnej za prawidłowy wzrost i funkcjonowanie komórek organizmu, wpływa na prawidłowe funkcje układu nerwowego, narządów płciowych i przewodu pokarmowego. Jej niedobory prowadzą do wzrostu homocysteiny we krwi, niedokrwistości megaloblastycznej i dolegliwości ze strony układu nerwowego jak problemy z koncentracją, pamięcią czy snem. Organizm człowieka nie potrafi stwarzać jej samodzielnie, więc musi być dostarczana z pożywieniem lub w postaci suplementów.
Preparaty dla kobiet karmiących piersią również zawierają kwas foliowy, ponieważ witamina ta reguluje pracę układu nerwowego i pomaga zapobiegać anemii. Zalecane są szczególnie kobietom cierpiącym na brak apetytu i zaburzenia wchłaniania.
Jakie preparaty sprawdzą się w ciąży?
Oprócz kwasu foliowego istnieje wiele innych witamin, które wspierają organizmy matki i dziecka. Wśród dostępnych produktów znajdziecie państwo preparaty i kompleksy witamin dedykowane kobietom ciężarnym jak i bezpieczne suplementy diety przy karmieniu piersią. Najważniejsze składniki to:
- Witamina A - wspiera prawidłowy rozwój komórek płodu, funkcjonowanie narządu wzroku, wzrost kości i zawiązków zębów, poprawia odporność, stan skóry i stan błon śluzowych.
- Witaminy z grupy B — zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą napięcie nerwowe, wspierają pracę mózgu, uczestniczą w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów.
- Witamina C — wspiera działanie układu odpornościowego, odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych i produkcji kolagenu. Ułatwia przyswajanie żelaza w przewodzie pokarmowym, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia niedokrwistości.
- Witamina D – jej niedobory w czasie ciąży zwiększają ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego i urodzenia dziecka z niedoborem tej witaminy, co skutkuje w późniejszym okresie słabą mineralizacją kości i rozwojem krzywicy.
- Witamina E — działa wzmacniająco na naczynia krwionośne, zapobiega przedwczesnemu rozpadowi krwinek czerwonych, pozytywnie wpływa na rozwój wzroku u płodu, zmniejsza ryzyko poronienia.
- Magnez – niweluje częste w ciąży skurcze brzucha, a jego niedobór może zwiększyć ryzyko nadciśnienia tętniczego.
- Żelazo — odpowiada za prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego u dziecka. Zalecane szczególnie dla kobiet z niedokrwistością przed poczęciem, a później ponownie po 8. tygodniu ciąży.
- Wapń - odpowiada za budowę kości oraz działa na mięśniówkę macicy, łagodząc jej skurcze.
- Cynk — zapewnia prawidłową czynność narządów rozrodczych. Jego niedobór wpływa hamująco na rozwój płodu, co może prowadzić do powstania wad urodzeniowych.
- Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 - wyrównanie niedoboru poprawia rozwój ośrodkowego układu nerwowego płodu, zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu, poprawia rozwój umysłowy, rozwój funkcji motorycznych i poznawczych dziecka oraz ostrość wzroku.