Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego Nutridrink jogurt o smaku malinowym 4 x 200 ml w postaci łatwego do przyjęcia płynu z jogurtem jest produktem hiperkalorycznym stanowiącym dietę kompletną. Wyrób może być stosowany jako wyłączne źródło pożywienia pacjenta lub jako uzupełnienie codziennej diety.
Na co jest Nutridrink jogurt o smaku malinowym 4 x 200 ml? Wskazaniem do stosowania żywności specjalnego przeznaczenia medycznego jest postępowanie dietetyczne w przypadku niedożywienia związanego z różnego rodzaju schorzeniami. Nutridrink jogurt o smaku malinowym 4 x 200 ml jest produktem wysokoenergetycznym, którego skład został skomponowany w taki sposób, aby uzupełniać niedobory pokarmowe w diecie pacjenta. W niewielkiej objętości wyrobu, w łatwej do przyjęcia formie płynnej, posiada skoncentrowaną dawkę białek, węglowodanów i tłuszczów, a także witamin oraz składników mineralnych. Produkt może być stosowany przez osoby z problemami z przełykaniem, zaburzeniami apetytu, a także zagrożonych nadmierną utratą masy ciała bądź w przypadku osób otyłych, których organizm jest niedożywiony jakościowo.
W opakowaniu znajdują się 4 butelki, każda po 200 ml Nutridrink jogurt o smaku malinowym. W skład żywności specjalnego przeznaczenia medycznego wchodzą białka (serwatka i kazeina), tłuszcze LCT, a także węglowodany (maltodekstryny, laktoza i sacharoza) oraz witaminy i składniki mineralne w odpowiednio ustalonych dawkach. Nutridrink jogurt o smaku malinowym 4 x 200 ml jest produktem ubogoresztkowym i bezglutenowym.
Jak stosować żywność specjalnego przeznaczenia medycznego Nutridrink jogurt o smaku malinowym 4 x 200 ml? Zalecane dawkowanie powinien indywidualnie ustalić pacjentowi lekarz. Jeśli produkt ma być stosowany w celu uzupełnienia diety pacjenta, zazwyczaj zalecane dawkowanie to 1-3 opakowania dziennie, co odpowiada 300-900 kcal dziennie. Jeśli natomiast Nutridrink jogurt o smaku malinowym 4 x 200 ml ma stanowić wyłączne źródło pożywienia, należy stosować 5-7 opakowań produktu dziennie (chyba że lekarz wskaże inaczej), co stanowi dawkę 1500-2100 kcal dziennie. Nutridrink jogurt o smaku malinowym 4 x 200 ml jest produktem gotowym do spożycia, który jest przeznaczony do bezpośredniego picia. Produkt powinien być podawany w postaci schłodzonej i należy dobrze wstrząsnąć każdą butelką przed użyciem. Nutridrink jogurt o smaku malinowym 4 x 200 ml najlepiej pić między i posiłkami i zaleca się, aby wyrób był spożywany powoli – w ½-1 godzinę.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego Nutridrink jogurt o smaku malinowym 4 x 200 ml posiada przeciwwskazania, więc nie każdy pacjent może ją przyjmować. Produkt nie powinien być spożywany przy alergii na białka mleka krowiego. Nie należy też przyjmować go przy fruktozemii bądź galaktozemii. Produkt nie powinien być podawany dzieciom w wieku poniżej 3 lat, a w przypadku potrzeby jego podawania dzieciom w wieku 3-6 lat należy zachować szczególną ostrożność. Produkt powinien być stosowany wyłącznie pod nadzorem lekarza.
Składniki - Nutridrink jogurt o smaku malinowym 4 x 200 ml
odtłuszczony jogurt (z mleka krowiego), woda, syrop glukozowy, cukier, białka serwatkowe (z mleka krowiego), oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), stabilizator (pektyna), cytrynian sodu, diwodorofosforan potasu, aromat, cytrynian potasu, chlorek sodu, karotenoidy – zawierają soję (oleożywica likopenowa z pomidorów, beta-karoten, luteina), chlorek choliny, wodorotlenek magnezu, barwnik (karmin), L-askorbinian sodu, wodorotlenek wapnia, mleczan żelaza(II), siarczan cynku, glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia, nikotynamid, selenian(IV) sodu, siarczan manganu, octan DL-alfa-tokoferolu, chlorowodorek pirydoksyny, chlorowodorek tiaminy, fluorek sodu, octan retinylu, ryboflawina, kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorek chromu(III), jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna, fitomenadion, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.
Wartość odżywcza 100 ml:
Wartość energetyczna 629 kJ/ 150 kcal
Tłuszcz (35 En%) 5,8 g, w tymWęglowodany (49 En%) 18,7 g, w tym- Cukry 10,5 g
- Laktoza 2,00 g
Błonnik (0 En%) 0,19 g
Białko (16 En%) 5,8 g
Sól 0,28 g
Witaminy
Witamina A 122 µg
Witamina D 1,00 µg
Witamina E 1,90 mg (α-TE/ET)
Witamina K 8,70 µg
Tiamina 0,22 mg
Ryboflawina 0,24 mg
Niacyna (2,53 mg NE/EN) 0,66 mg
Kwas pantotenowy 0,79 mg
Witamina B6 0,25 mg
Kwas foliowy 40,0 µg
Witamina B12 0,60 µg
Biotyna 6,00 µg
Witamina C 15,0 mg
Składniki mineralne i pierwiastki śladowe
Na 105 mg
K 201 mg
Cl 130 mg
Ca 108 mg
P 108 mg
Mg 34,0 mg
Fe 2,40 mg
Zn 1,50 mg
Cu 0,27 mg
Mn 0,20 mg
F 0,15 mg
Mo 15,0 µg
Se 8,50 µg
Cr 7,90 µg
I 20,0 µg
Inne
Karotenoidy 0,24 mg
Cholina 55,1 mg
Osmolarność 740 mOsmol/l
Masa netto - Nutridrink jogurt o smaku malinowym 4 x 200 ml
4 x 200 ml
Producent - Nutridrink jogurt o smaku malinowym 4 x 200 ml
Wyprodukowano przez:
N.V. Nutricia, Zoetermeer, Holandia
NUTRICIA Polska Sp. z o.o. | ul. Bobrowiecka 8, 00-728 Warszawa