Co to jest żywność medyczna?
Żywność medyczna pomaga w dostarczeniu odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i składniki mineralne.
Sprawdzi się w przypadku:
- zaburzonego przyjmowania posiłków lub określonych produktów,
- zaburzonego trawienia pokarmu lub wybranych składników,
- zaburzonego wchłaniania,
- przewlekłego braku apetytu,
- pokrycia zapotrzebowania na składniki odżywcze,
- przygotowań do zabiegu operacyjnego,
- osób starszych,
- niedoborów żywieniowych,
- częstych chorób,
- osób po rekonwalescencji po operacji,
- trudno gojących się ran,
- osób niezamierzenie tracącym na wadze.
Lekarze zalecają żywność specjalnego przeznaczenia medycznego przy chorobach onkologicznych, neurologicznych i w okresie okołooperacyjnym. Żywność tę można stosować jako dodatkowy element standardowego jadłospisu lub całkowicie zastąpić nią posiłki.
Resource - marka wspierająca żywienie chorych
Resource to marka zajmująca się produkcją żywności specjalnego przeznaczenia medycznego dla osób, które na skutek choroby nie są w stanie pokryć swojego zapotrzebowania żywieniowego. Marka Resource należy do przedsiębiorstwa Nestle, które jest przodującą firmą w zakresie produkcji żywności. W 2011 roku powstały Nestle Health Science i Nestle of Health Sciences, które zaczęły badania produktów odżywczych, w celu zapobiegania i leczenia chorób, a w 2013 roku marka przejęła firmę Pamlab, zajmującą się produkcją produktów dla osób z problemami w odżywianiu.
Dla kogo sprawdzi się Resource?
Wśród preparatów odżywczych marki Resource znajdziemy produkty wysokoenergetyczne i wysokobiałkowe w formie płynnej do doustnego żywienia. W ich składzie znajdziemy białko, tłuszcze, węglowodany, komplet witamin i minerałów. Proporcje są uzgadniane wraz z pracownikami służby zdrowia, co pozwala na dostosowanie preparatów do potrzeb pacjentów. Wykorzystywane są w przypadku pacjentów onkologicznych, z zaburzeniami metabolizmu glukozy, niedożywionych, z ryzykiem niedożywienia, po urazach, przebytych operacjach, z zaburzeniami połykania czy osób w podeszłym wieku. Dzięki dużej ilości różnych smaków, preparaty Resource zapobiegają monotonii posiłków.
Jakie warianty znajdziemy w ofercie marki Resource?
W zależności od potrzeb, produkty Resource można dobrać w wydaniu z odpowiednią dla siebie zawartością białka i energii. W ofercie marki Resource znajdują się linie:
Resource 2.0 - preparaty wysokoenergetyczne o smaku ananasa z mango, czekolady i mięty lub moreli,
Resource 2.0 + fibre – preparaty wysokoenergetyczne z dodatkową zawartością błonnika w smakach kawy lub owoców leśnych,
Resource Protein – produkty wysokobiałkowe o smaku czekolady, moreli, owoców leśnych, truskawki lub wanilii,
Resource Diabet Plus – produkty dla osób z zaburzeniami metabolizmu glukozy,
Resource Junior – preparaty dla dzieci w smakach czekolady, truskawki lub wanilii,
Resource Instant Protein – preparaty jednoskładnikowe.
W preparatach odżywczych znajdziemy przede wszystkim:
białko – przyczyniające się do wzrostu masy mięśniowej, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości,
witaminę A – odpowiedzialna za utrzymanie prawidłowego metabolizmu żelaza, prawidłowego stanu błon śluzowych, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego,
witaminę C – pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, kostnego i nerwowego, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
witaminę D – pomaga w procesie wchłaniania i wykorzystywania wapnia i fosforu, wspomaga układ odpornościowy, kostny i mięśniowy,
witaminę E – chroni komórki przed stresem oksydacyjnym,
żelazo – przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, uczestniczy w procesie produkcji czerwonych krwinek oraz hemoglobiny,
cynk – niezbędny w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej, pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu składników odżywczych,
selen – ma wpływ na właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego i tarczycy.
Składniki te wspierają organizm podczas trwania choroby, zapobiegają niechcianej utracie masy ciała, wspomagają gojenie ran, w tym odleżyn i ran pooperacyjnych, obniżają ryzyko powikłań i wydłużonego pobytu w szpitalu.