Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego Resource instant protein w postaci proszku jest produktem stanowiącym niekompletną odżywczo dietę, która może stanowić uzupełnienie posiłków pacjenta, ale nie może być dietą wyłączną. Proszek Resource instant protein dobrze rozpuszcza się w zimnych i ciepłych potrawach, nie zmieniając jednocześnie ich konsystencji, koloru czy smaku. Zaleca się przyjmowanie produktu pod kontrolą lekarza.
Na co jest Resource instant protein? Wskazaniem do stosowania dietetycznego środka spożywczego specjalnego przeznaczenia medycznego jest postępowanie dietetyczne w przypadku pacjentów w stanach niedożywienia. Produkt może być też stosowany u osób zagrożonych niedożywieniem, które mają zwiększone zapotrzebowanie na białko. Produkt stosuje się w przypadku pacjentów onkologicznych, osób z ranami, oparzeniami, odleżynami czy utratą masy mięśniowej. Poza tym znajduje zastosowanie w okresach okołooperacyjnych i podczas rekonwalescencji. Wskazaniem do stosowania proszku Resource instant protein są też choroby neurologiczne. Ponadto produkt może sprawdzić się u pacjentów starszych, zagrożonych niedożywieniem.
W opakowaniu znajduje się 400 g proszku Resource instant protein. W skład produktu wchodzą białka mleka oraz lecytyna sojowa i substancje przeciwzbrylające. Dawkowanie proszku Resource instant protein powinno być dostosowane do wieku pacjenta oraz jego potrzeb i stanu zdrowia. Aby prawidłowo skorzystać z dietetycznego środka spożywczego specjalnego przeznaczenia medycznego, należy do 150 ml płynu lub 150 g potrawy dodać około 10–15 g proszku, co odpowiada około 2–3 łyżkom stołowym proszku Resource instant protein. Powinien on być dodawany bezpośrednio do płynów lub wcześniej przygotowanych pokarmów i należy dobrze go wymieszać. Produkt może być dodawany zarówno do pokarmów i płynów słodkich, jak i pikantnych – nie zmienia ich smaku ani nie ma wpływu na ich barwę czy konsystencję.
Nie każdy pacjent może stosować dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego Resource instant protein, gdyż istnieją ku temu pewne przeciwwskazania. Produkt nie powinien być stosowany przez pacjentów nadwrażliwych na choć jeden z jego składników. Wyrób jest też przeciwwskazany w przypadku dzieci w wieku poniżej 1. roku życia. Stosowanie produktu u dzieci starszych należy skonsultować z lekarzem. Proszek Resource instant protein nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego i nie może stanowić jedynego źródła pożywienia.
Resource instant protein to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego, który należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu opakowania produkt powinno się zużyć w czasie nieprzekraczającym 4 tygodni. Jeśli natomiast proszek zostanie zmieszany z płynem lub pokarmem, można przechowywać go (po szczelnym zamknięciu) przez 6 godzin w temperaturze pokojowej lub przez 24 godziny w lodówce.
Składniki
Białka mleka, emulgator lecytyna sojowa, substancja przeciwzbrylająca (E341)
100g zawiera:
Wartość energetyczna 371kcal/ 1575kJ
Białko 90g
Węglowodany 0,5g- cukry 0,5 g
- laktoza < 0,5 g
Tłuszcz 1,0g- kwasy tłuszczowe nasycone < 0,9 g
Błonnik 0g
Wapń 1400mg
Sód <40mg
Potas <40mg
Fosfor 740mg
Masa netto
400 g
Charakterystyka
Resource Instant Protein to niekompletna pod względem odżywczym dieta w proszku do rozpuszczenia, o smaku neutralnym. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na białko, np.:- z oparzeniami
- z odleżynami
- w chorobie nowotworowej
- z ranami
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu. Nieodpowiedni dla dzieci poniżej 1. roku życia. Nie stosować pozajelitowo.
Stosowanie
Na 150 ml płynu lub 150 g potrawy należy dodać 10 - 15 g proszku (2 - 3 łyżki stołowe).
1 łyżka stołowa odpowiada około 5 g produktu.
Sposób przygotowania:
Do zimnych płynów lub przygotowanych posiłków (pikantnych, słodkich) dodać proszek bezpośrednio, ciągle mieszając. Do gorących napojów lub zimnych dań dodać Resource ® Instant Protein bezpośrednio, ciągle mieszając.
Przechowywanie
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Wszystkie przygotowane produkty powinny być szczelnie zamknięte i spożyte w ciągu 6 godzin w temperaturze pokojowej lub w ciągu 24 godzin, jeśli przechowywane w lodówce. Po otwarciu zużyć w ciągu 4 tygodni.
Producent
Nestle Polska S.A.
Ul. Domaniewska 32
02-672 Warszawa
Informacje dodatkoweStosować pod nadzorem lekarza. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Służymy Państwu pomocą pod adresem
sklep@cefarm24.pl.