Niedobór kwasu foliowego
Organizm człowieka przyswaja jedynie 30-80% folianów pochodzących z produktów spożywczych, dlatego ciężko przedawkować witaminę B9. Znacznie częściej pojawia się jej niedobór. Najczęściej przy niedoborach występują objawy neurologiczne takie jak:
- zaburzenia mowy,
- zaburzenia wzroku,
- zaburzenia pamięci,
- problemy z koncentracją,
- pogorszenie nastroju,
- stany depresyjne lub psychotyczne,
- mrowienie oraz drętwienie rąk i nóg,
- niestabilność chodu.
Ponadto, możemy zaobserwować też bladość skóry, zmiany w jamie ustnej, osłabienie, zmęczenie, przebarwienia paznokci, skrócenie oddechu i bóle głowy, które mają związek z niedokrwistością megaloblastyczną, czyli postacią anemii związaną z niedoborem kwasu foliowego.
Źródła kwasu foliowego z pożywienia
Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że kwas foliowy obecny w żywności nie jest stabilny – na jego rozkład przyczyniają się złe warunki przechowywania, długa obróbka termiczna czy długa ekspozycja na promienie słoneczne. Najlepsza forma spożycia folianów to surowe warzywa i produkty pełnoziarniste. Kwas foliowy znajdziemy w takich produktach jak:
- szpinak, sałata, kapusta, brukselka, brokuły,
- groch, fasola, bób, soczewica, ciecierzyca,
- soja, cykoria, szparagi, rzepa,
- pomarańcze, grejpfruty, morele
- natka pietruszki, rozmaryn, bazylia, mięta
- ziarna słonecznika, orzechy ziemne,
- drożdże piwne,
- ryż, grzyby
- wątróbka, nerki.
Nadmierne spożywanie alkoholu może doprowadzić do niedoborów kwasu foliowego, ponieważ używki ograniczają jego wchłanianie.
Dawkowanie kwasu foliowego
Zalecane jest codzienne przyjmowanie kwasu foliowego przez każdą kobietę w wieku rozrodczym, ponieważ często ciąża nie jest do końca planowana. Ostateczne minimum zakłada sześć tygodni przed ciążą, aby zdążyć w pełni nasycić organizm. W praktyce po suplementy z kwasem foliowym kobiety najczęściej sięgają dopiero po informacji o spodziewanym dziecku. Standardowa, zalecana dawka wynosi 0,4 mg na dobę, jednak warto omówić to z lekarzem, ponieważ przy BMI powyżej 30 lub przy niektórych chorobach dawka powinna być większa.
Który kwas foliowy wybrać?
Witamina B9 jest formą biologicznie nieaktywną, co oznacza, że aby zamienić się w postać aktywną, musi przejść etapy redukcji, które potrzebują wsparcia specjalnych enzymów. Ostatnia forma etapów redukcji wytwarza L-metylofolian wapnia, czyli Metafolin i dopiero w takiej postaci komórki organizmu mogą go wykorzystywać. W przypadku kobiet, które nie metabolizują folianów w pełni, istnieje zagrożenie niedoborem, nawet przy codziennej suplementacji w odpowiedniej dawce. Rozwiązaniem dla tych pacjentek jest aktywna forma folianu, jaką jest Metafolin, który pomija kolejne fazy przemian kwasu foliowego. Jest bezpośrednio wchłaniany i wydzielany do krwioobiegu.
Wśród dostępnych produktów znajdziecie państwo kwas foliowy w tabletkach, kapsułkach i w formie sprayu. Preparaty te opracowane są specjalnie dla kobiet planujących ciążę oraz w pierwszych miesiącach ciąży. Optymalny skład, zawierający oprócz kwasu foliowego kwas dokozaheksaenowy, zapewnia codzienną porcję składników ważnych m.in. dla prawidłowego rozwoju mózgu i oczu u płodu i niemowląt karmionych piersią.