Kwasy Omega-3, czyli trójka wspaniałych
Kwasy Omega-3 (EPA, DHA, ALA) należą do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych, a ich obecność jest konieczna do prawidłowej pracy serca czy mózgu - duże znaczenie mają szczególnie w okresie ciąży i tuż po porodzie. W przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych nasz organizm nie może ich samodzielnie wytwarzać, a są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Dlatego też muszą być dostarczane z zewnątrz w postaci składników pokarmowych, takich jak: ryby, orzechy, nasiona lnu czy rzepaku lub suplementów diety, które je zawierają.
Niestety nie zawsze udaje nam się przestrzegać prawidłowych nawyków żywieniowych i kuracja za pomocą kapsułek czy syropów z kwasami Omega-3 może te nierówności skutecznie wyrównać, regularnie uzupełniając niedobory. Jednak warto podkreślić, że to pilnowanie odpowiedniej diety, ale wzbogacone o suplementację kwasami omega 3 przyniesie najlepsze efekty.
Kwasy Omega-3, czyli trójka wspaniałych
Kwasy Omega-3 (EPA, DHA, ALA) należą do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych, a ich obecność jest konieczna do prawidłowej pracy serca czy mózgu - duże znaczenie mają szczególnie w okresie ciąży i tuż po porodzie. W przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych nasz organizm nie może ich samodzielnie wytwarzać, a są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Dlatego też muszą być dostarczane z zewnątrz w postaci składników pokarmowych, takich jak: ryby, orzechy, nasiona lnu czy rzepaku lub suplementów diety, które je zawierają.
Niestety nie zawsze udaje nam się przestrzegać prawidłowych nawyków żywieniowych i kuracja za pomocą kapsułek czy syropów z kwasami Omega-3 może te nierówności skutecznie wyrównać, regularnie uzupełniając niedobory. Jednak warto podkreślić, że to pilnowanie odpowiedniej diety, ale wzbogacone o suplementację kwasami omega 3 przyniesie najlepsze efekty.
Jak kwasy tłuszczowe Omega-3 wpływają na nasze zdrowie?
Badania potwierdzają pozytywny wpływ na zdrowie kwasów tłuszczowych Omega-3, do których zaliczamy trzy podstawowe związki: kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA), kwas alfa-linolenowy (ALA). Przyczyniają się one do prawidłowego funkcjonowania serca, wspomagając procesy przepływu krwi i przemiany materii komórkowej, wpływają na poprawę wzroku, są ważnym elementem rozwoju mózgu i utrzymania sprawności umysłowej aż do późnego wieku, a także mają znaczenie dla funkcji odpornościowej organizmu.
Kwasy tłuszczowe Omega-3 nieocenioną rolę odgrywają też w czasie ciąży. Już u nienarodzonego dziecka mogą pozytywnie wpłynąć na kształtowanie funkcji organizmu, gdyż przyczyniają się do prawidłowego rozwoju narządu wzroku i mózgu. Natomiast po porodzie spożywane przez matkę karmiącą piersią korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu dziecka.
Źródła kwasów tłuszczowych Omega-3
Nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 szukajmy przede wszystkim w naturalnych źródłach, a więc w tłustych rybach morskich (dorsz, szprotka, tuńczyk, łosoś, śledź, makrela, sardynki), owocach morza, kawiorze, a także orzechach. Przestrzegając odpowiedniej diety, możemy wdrożyć suplementy na bazie olejów z ryb, które wspierają dostarczanie odpowiedniej ilości kwasów Omega-3. Produkty suplementujące zwykle występują w wersji dla dorosłych, jak i dla dzieci.
W przypadku najmłodszych dobrym wyborem będzie Moller's Omega-3 rybki, czyli owocowe kapsułki, które zawierają kwasy DHA i EPA, ale dodatkowo zostały wzbogacone o witaminę D (wspomaga odporność i rozwój kości). Szukając suplementu diety dla dorosłych, warto zwrócić uwagę na takich producentów jak: L’Biotica, Adamed, Olimp Labs czy Viridian.