Olimp Nutramil Complex Protein o smaku waniliowym to produkt dietetyczny specjalnego przeznaczenia żywieniowego, stosowany przede wszystkim w żywieniu klinicznym w przypadkach niedoborów dietetycznych, związanych z chorobami. Suplement charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą oraz zwiększoną zawartością białka, makroskładnika, na który zapotrzebowanie u osób z nowotworami i innymi schorzeniami wzrasta.
W suplemencie diety Olimp Nutramil Complex Protein zastosowano trzy źródła pełnowartościowego białka w postaci kazeinianu wapnia, izolatu białka serwatki i koncentratu białka serwatki. Źródłem węglowodanów są maltodekstryny, a tłuszczów oleje roślinne, które dostarczają długołańcuchowych trójglicerydów (LCT), jak i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), będącymi dobrym źródłem energii. Co więcej, do prawidłowego trawienia tłuszczów MCT nie są potrzebne niektóre enzymy, takie jak lipaza i żółć, co sprawia, że nie obciążają one układu pokarmowego, a ich wchłanianie odbywa się sprawniej. Jest to duże udogodnienie dla niektórych chorych, np. w przypadku zaburzeń funkcjonowania narządów wewnętrznych (trzustka, wątroba).
Produkt jest bezglutenowy i nie zawiera laktozy (jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie..
Olimp Nutramil Complex Protein to produkt specjalnego przeznaczenia żywieniowego, który powinien być stosowany po uzgodnieniu z lekarzem. Specjalista może zalecić go jako jedyne źródło pożywienia lub w celu uzupełnienia diety w składniki odżywcze.
Oprócz zwiększonej zawartości białka i odpowiedniej ilości makroskładników, takich jak węglowodany i tłuszcze, Olimp Nutramil Complex Protein charakteryzuje się także dużą zawartością witamin i minerałów, które mają wspomóc kondycję osoby chorej i uzupełnić niedobory, wynikające z niedożywienia.
Olimp Nutramil Complex Protein – przeznaczenie
Suplement diety przeznaczony jest przede wszystkim do postępowania dietetycznego w przypadkach chorób, w których występuje zwiększone zapotrzebowanie na białko. Ze względu na wysoką zawartość różnych składników odżywczych, suplement można stosować także w innych stanach chorobowych. Olimp Nutramil Complex Protein często zalecany jest w przypadku:- nowotworów;
- chorób neurodegeneracyjnych;
- anoreksji;
- rozległych oparzeń;
- przy problemach z przyjmowaniem posiłków, np. zaburzeń gryzienia czy połykania;
- przy rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych i udarach
- w terapii chorób krótkotrwałych o ciężkim przebiegu (np. grypa z wysoką gorączką);
- w stanach przedoperacyjnych;
- przy chorobach zapalnych jelit;
- zespole jelita drażliwego;
- zespołach upośledzonego wchłaniania;
- resekcji częściowej jelit lub żołądka;
- diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy.
Zapotrzebowanie na białko w chorobach nowotworowych
To pacjenci onkologiczni najczęściej żywieni są preparatami z większą zawartością białka. Wynika to z faktu, że ich organizm wykazuje znacznie zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik. Szacuje się, że osoby z rakiem powinny jeść nawet o 60% więcej białka niż zdrowa osoba dorosła. Co więcej, w przypadku nowotworów organizm pacjenta bardzo często zmaga się z niedożywieniem. Nie tylko dlatego, że komórki nowotworowe wyniszczają ciało, ale także z powodu częstych problemów z przyjmowaniem pokarmów lub wchłanianiem składników odżywczych, związanych z danym rodzajem nowotworu. Ważna jest tutaj rola samego białka, które stanowi cząstkę budulcową wielu narządów, bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu procesów metabolicznych oraz innych procesów w ciele człowieka, a także sprzyja utrzymaniu masy mięśniowej, a więc może ochronić przed nadmiernym spadkiem wagi i dodatkowym osłabieniem. Odpowiednia podaż protein jest bardzo ważna w przypadku żywienia dietetycznego w wielu chorobach, dlatego Olimp Nutramil Complex Protein o smaku waniliowym sprawdza się jako produkt do żywienia medycznego w przypadku różnych schorzeń.
Skąd wziął się Olimp Nutramil Complex? Co nieco o marce Olimp Labs
Firma Olimp jest szeroko rozpoznawalną marką w świecie sportowców w wielu krajach świata. Znana jest z produkcji odżywek dla sportowców, jak również witamin i różnych suplementów, mających wzmocnić sprawność i siłę osób aktywnych fizycznie.
Olimp Labs, czyli Olimp Laboratories to firma, której historia sięga 1990 roku, kiedy to stała się jednym z najlepszych polskich producentów suplementów diety oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Jest to firma farmaceutyczna, która od samego początku swojej działalności stawia na poprawę komfortu życia swoich odbiorców. Współpracując ze znanymi specjalistami z dziedziny zdrowia z całego świata, marka stworzyła wiele produktów wysokiej jakości o składzie odpowiednim do wymagań indywidualnych osób. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, taka jak Olimp Nutramil Complex Protein w saszetkach znana jest lekarzom, dietetykom czy rehabilitantom, którzy często zalecają tego typu produkty swoim pacjentom, aby uchronić ich przed skutkami niedożywienia.
Olimp Labs posiada jeden z najnowocześniejszych zakładów produkcyjnych w Europie, jak również Ośrodek Badawczo-Rozwojowy, w którym znajdziemy najnowsze osiągnięcia techniki, takie jak, np. Sztuczny Przewód Pokarmowy. Duże zaangażowanie w pracę, połączone z wiedzą najlepszych specjalistów z zakresu zdrowia oraz profesjonalną aparaturą sprawiają, że Olimp Labs zapewnia najwyższą jakość swoich wyrobów. Olimp to polska firma, której zasięg objął już ponad 100 rynków świata. Duże doświadczenie oraz czerpanie z aktualnych badań naukowych pozwalają producentowi udostępniać suplementy, charakteryzujące się wysoką skutecznością i bezpieczeństwem stosowania.
W asortymencie marki Olimp Labs można znaleźć między innymi:- Wyroby medyczne;
- Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, taką jak Nutramil Complex;
- Suplementy Diety;
- Suplementy dla sportowców.
Olimp Nutramil Complex Protein to suplement diet marki Olimp Labs. Jest to jeden z produktów, stworzonych specjalnie po to, aby wspomóc pacjentów w ciężkiej sytuacji zdrowotnej. Podstawowym celem działania segmentu Olimp Labs Medical Nutrition jest ukazanie roli zbilansowanego żywienia w różnych schorzeniach i pokazanie, jak odpowiednia dieta może wspomóc kondycję osoby chorej. Suplement wykorzystywany jest w terapii różnych stanów chorobowych, jak i podczas rekonwalescencji po operacjach jako wsparcie w przypadku wycieńczenia organizmu.
Produkty medyczne Olimp tworzone są we współpracy z profesorami, lekarzami, dietetykami, farmaceutami oraz specjalistami z zakresu ochrony zdrowia, dzięki czemu marka może uzyskać najwyższej jakości suplementy zgodne z wszelkimi wymogami, dotyczącymi żywienia pacjentów.
Charakterystyka
Jedna porcja Olimp Nutramil Complex Protein po rozpuszczeniu w 150 ml wody zawiera 300 kcal, co sprawia, że stanowi pełnowartościowy posiłek dietetyczny. Duża zawartość protein oraz odpowiednia dawka węglowodanów i tłuszczów pozwalają na uzupełnienie dziennego zapotrzebowania dietetycznego osoby chorej. W suplemencie znajduje się też spora ilość witamin i minerałów, które mogą wpływać korzystniena zdrowie i kondycję pacjenta, sprzyjając łatwiejszej terapii i szybszej rekonwalescencji. Odpowiednie żywienie w stanach pooperacyjnych w niektórych przypadkach może pomóc szybciej powrócić do zdrowia i skrócić czas hospitalizacji.
Olimp Nutramil Complex Protein o smaku waniliowym wyróżnia się zwiększoną ilością białka w jednej porcji (ponad 18 gramów), które pochodzi z trzech źródłem o różnej wchłanialności.
Kazeinian wapnia
Jest to rozpuszczalna kazeina białka mlecznego, która sprzyja utrzymaniu masy ciała u osób niedożywionych. Kazeina wpływa na lepszy poziom wchłaniania aminokwasów, a ze względu na to, że substancja ta nie jest rozpuszczalna w kwaśnym środowisku, jest długo trawiona przez organizm, przez co zmniejsza się ryzyko niedoborów protein. Co więcej, kazeinian wapnia zawiera dużo wapnia, sprzyjającego zachowaniu dobrej kondycji kości.
Koncentrat białka serwatki
Jest to białko otrzymywane z serwatki mleka. Dzięki nowoczesnym osiągnięciom technologicznym marka Olimp może uzyskać oczyszczone białko serwatkowe, charakteryzujące się dobrą wchłanialnością. Koncentrat białka serwatki sprzyja zabezpieczaniu masy mięśniowej w okresach niedożywienia, kiedy tkanka tłuszczowa gwałtownie spada. Pomaga to w utrzymaniu masy ciała i może zapobiegać gwałtownemu osłabieniu. W białku serwatkowym znajdują się także aminokwasy egzogenne, które sprzyjają procesom regeneracyjnym.
Izolat białka serwatki
Izolat białka serwatkowego powstaje w wyniku wieloetapowej mikrofiltracji serwatki z mleka z przepływem krzyżowym. Cały proces odbywa się w niskiej temperaturze po to, aby proteiny mogły zachować pełną strukturę i aktywność białek. Izolat białka serwatki uważany jest za najszybciej wchłanialną formę białka, co pozwala na szybkie uzupełnienie niedoborów protein u osoby chorej.
Działanie aminokwasów w stanie choroby
Zastosowanie trzech różnych form białka w suplemencie Olimp Nutramil Complex Protein, sprawia, że produkt dostarcza pacjentom także odpowiedniej dawki aminokwasów, które również mogą wspomóc kondycję osób w trakcie choroby. Choć aminokwasy najczęściej kojarzą się ze wsparciem sportowców, to jednak ich rola jest znacznie szersza. Działanie aminokwasów polega na pobudzaniu syntezy białek, przy jednoczesnym wydzielaniu hormonów anabolicznych, dzięki czemu masa mięśniowa łatwiej się utrzymuje. Dodatkowo warto poznać inne działanie Aminokwasy (szczególnie BCAA) w chorobie:- pozytywnie wpływają na redukcję amoniaku w organizmie;
- wspierają redukcję białek i tkanki mięśniowej;
- pomagają w utrzymaniu odpowiedniej kondycji mięśni nawet w przypadku braku ruchu;
- mogą wpływać na obniżenie poziomu kortyzolu.
Olimp Nutramil Complex Protein to nie tylko białko, ale też odpowiednia dawka węglowodanów i tłuszczów, w tym tych o średniej długości łańcucha, zwanych także MCT. Prawidłowa podaż tłuszczów jest bardzo ważna zarówno dla zdrowego organizmu, jak i u osób chorych. Tłuszcze stanowią dodatkowe źródło energii i sprzyjają zachowaniu siły i mobilności w przypadkach, gdy organizm osłabiony jest chorobą lub zabiegami. Wśród tłuszczów wyróżniamy długołańcuchowe, średniołańcuchowe i krótkołańcuchowe. Tłuszcze MCT to te o średniej długości łańcucha, zawierające od 8 do 10 atomów węgla. Ich popularność w ostatnich latach wzrosła ze względu na unikalną metodę wchłaniania i trawienia. W przeciwieństwie do innych tłuszczów MCT trafiają z jelit bezpośrednio do wątroby i tam zamieniane są w ketony, które wykorzystywane są jako energia. Do trawienia tłuszczów MCT nie są potrzebne enzymy, takie jak żółć czy lipaza, co sprawia, że cały proces przebiega szybciej i nie obciąża nadmiernie układu pokarmowego. Ketony wykorzystywane są jako źródło energii także przez mózg i mogą zastąpić glukozę lub cukier. Jest to dobra opcja dla osób z niektórymi chorobami, np. chorobą Alzheimera lub przy cukrzycy typu II, gdy zdolność mózgu do wykorzystania glukozy jest upośledzona.
Olimp Nutramil Complex Protein o smaku waniliowym to suplement dostępny w saszetkach do rozpuszczania. Płynna forma preparatu ułatwia przyjmowanie posiłku i sprzyja lepszemu wchłanianiu wartości odżywczych. Produkt firmy Olimp Labs zawiera dużą dawkę witamin i minerałów, o której warto wspomnieć, gdyż taki skład może skutecznie wspomóc kondycję osób z różnymi schorzeniami.
Witamina A
Jest to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i u osób zdrowych jej niedobory zdarzają się rzadko. Ma jednak duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w przypadkach niedożywienia może jej być zbyt mało, dlatego znalazła się w składzie Olimp Nutramil Complex Protein. Wśród funkcji witamina A wyróżniamy:- Bierze udział w procesach widzenia;
- Wspomaga procesy różnicowania komórek organizmu oraz ich prawidłowego wzrostu;
- Sprzyja zdolnościom regeneracyjnym komórek;
- Wspomaga ochronę nabłonka skóry i błon śluzowych;
- Bierze udział w syntezie białek i przemianach lipidów;
- Sprzyja zachowaniu dobrej odporności.
- Może wspomagać ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Witamina A to także jedna z tych, których niedobór może mieć poważne konsekwencje dla kondycji osoby chorej, powodując między innymi:- Pogorszenie widzenia;
- Zwyrodnienia nabłonka, wyściełającego błony śluzowe dróg oddechowych i przewodu pokarmowego;
- Zmiany w układzie nerwowym.
Jedna porcja Olimp Nutramil Complex Protein o smaku waniliowym zawiera 160 μg witaminy A.
Witamina D
O suplementacji witaminy D wiele mówi się także wśród osób zdrowych. Dzieje się tak dlatego, że, pomimo iż jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, do jej niedoborów dochodzi dość często. Przyczyną jest tutaj fakt, że absorpcja witaminy D dokonuje się głównie przez skórę po kontakcie z promieniami słonecznymi. Żyjąc w klimacie, w którym przez wiele miesięcy w roku brakuje słońca, zbyt małe ilości witaminy D są codziennością. Może to mieć szczególne konsekwencje u osób chorych, mających problemy z narządami ruchu i upośledzoną odporność. Wśród funkcji witaminy D wyróżniamy:- Wspomaganie metabolizmu wapnia;
- Pozytywny wpływ na komórki mięśniowe;
- Korzystny wpływ na wydolność i wydajność organizmu;
- Wspomaganie odporności;
- Wspomaganie ogólnej kondycji chorych na choroby nowotworowe i raka jelita grubego;
- Uczestniczenie w procesach regulacyjnych ciśnienia krwi.
Niedobór witaminy D jest groźny, ponieważ może powodować zwiększoną podatność na infekcje, co u osób chorych bywa szczególnie niebezpieczne. Co więcej, brak tego składnika może pogorszyć kondycję kości, gdyż witamina D wpływa na prawidłowe wchłanianie wapnia. Poza tym niedobór tej substancji sprzyja powstawaniu chorób dodatkowych, takich jak choroba Alzheimera, czy depresja.
Po rozpuszczeniu w płynie, Olimp Nutramil Complex Protein dostarczy 5 μg witaminy D.
Witamina E
To silny przeciwutleniacz, który wchodzi w skład błon komórkowych i bierze udział w wielu przemianach metabolicznych w organizmie człowieka. Witamina E jest między innymi:- Wpływa na zapobieganie utlenianiu lipidów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy A;
- Wspiera ochronę błon komórkowych przed uszkodzeniami;
- Wspomaga ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
- W połączeniu z innymi witaminami może wspomagać odżywienie i regenerację organizmu;
- Wykazuje korzystny wpływ na pracę mięśni;
- Bierze udział w procesach krzepnięcia krwi.
Podobnie jak w przypadku witaminy A, witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach i jej niedobory zdarzają się rzadko, może mieć jednak duże znaczenie dla osób niedożywionych i podczas rekonwalescencji.
1 porcja Olimp Nutramil Complex Protein zawiera 4 mg witaminy E.
Witamina K
Znana jest przede wszystkim z tego, że bierze udział w procesach krzepnięcia krwi oraz wspomaga syntezę protrombiny. Wpływa także na uszczelnianie naczyń krwionośnych, wspiera kondycję tkanki kostnej i może pomagać w skutecznej terapii osteoporozy. Jej niedobór może objawiać się między innymi nasilonym krwawieniem lub zwapnieniem naczyń tętniczych kości. Jest to kolejna witamina rozpuszczalna w tłuszczach, której niedobory nie zdarzają się często, jednak może do nich dojść w przypadku zaburzeń trawienia i wchłaniania substancji odżywczych oraz przy antybiotykoterapii, ponieważ witamina K wytwarzana jest przez bakterie, bytujące w przewodzie pokarmowym. Jedna porcja Olimp Nutramil Complex Protein dostarcza 15 μg witaminy K.
Witamina C
Jest to kolejna witamina, o której warto wspomnieć, przede wszystkim dlatego, że sprzyja ona lepszemu wchłanianiu pozostałych składników odżywczych. Jako że organizm człowieka nie syntezuje jej samodzielnie, dostarczanie jej z zewnątrz jest bardzo ważne, szczególnie u osób chorych. Witamina C:- Bierze udział w syntezie kolagenu, który potrzebny jest kościom i tkankom do prawidłowego funkcjonowania;
- Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami;
- Sprzyja wchłanianiu żelaza niehemowego.
Witamina C jest dosyć łatwa do dostarczenia przy prowadzeniu normalnej diety, ponieważ jej źródeł w produktach spożywczych jest sporo. Jednak w przypadkach zwiększonego zapotrzebowania, a także przy niedożywieniu, należy pamiętać o suplementacji tego składnika. Niedobór witaminy C może objawiać się między innymi:- Zaburzeniami w funkcjonowaniu stawów;
- Osłabieniem zębów i dziąseł;
- Spowolnieniem gojenia się ran;
- Zwiększonym zmęczeniem;
- Osłabieniem odporności.
W jednej saszetce Olimp Nutramil Complex Protein po rozpuszczeniu znajduje się 16 mg witaminy C.
Witaminy z grupy B
Witaminy te znane są przede wszystkim z ich korzystnego wpływu na funkcjonowanie układu nerwowego.- Witamina B1 (tiamina) –jej niedobór może wpływać na pogorszenie ogólnego samopoczucia, a wśród objawów jej braku wyróżnia się zmęczenie, problemy z koncentracją i pamięcią, rozdrażnienie, utratę apetytu, obniżenie ciśnienia krwi, a nawet problemy z żołądkiem. Odpowiedni poziom tiaminy może okazać się kluczowy w terapii różnych schorzeń, wymagających specjalistycznego żywienia.
- Witamina B2 (ryboflawina) – bierze udział w transporcie tlenu do komórek oraz w produkcji czerwonych krwinek. Jeżeli jest jej zbyt mało, mogą pojawiać się zajady, suchość skóry i spojówek.
- Witamina B3 (niacyna lub witamina PP) – niedobór tego składnika często objawia się nadmierną irytacją, niepokojem, problemami z pamięcią oraz koncentracją, może też wywoływać bezsenność oraz bóle głowy.
- Witamina B5 (kwas pantotenowy) – bierze udział w przetwarzaniu pokarmu przez organizm i uwalnianiu z niego energii, sprzyja syntezie niektórych hormonów, wspiera kondycję skóry i włosów. Zbyt mała ilość kwasu pantotenowego może prowadzić do spadku odporności, sztywnienia stawów oraz zaburzeń w pigmentacji skóry i włosów.
- Witamina B6 (pirydoksyna) – sprzyja budowie niektórych enzymów, między innymi tych, które służą do trawienia tłuszczów i białek. Jej niedobór może powodować nocne skurcze mięśni, ból kolan, drżenie rąk, drganie powiek.
- Witamina B7 (biotyna) – wpływa na regulację przemian białkowych i węglowodanowych, sprzyja stabilizacji poziomu glukozy. Ma też znaczenie dla utrzymania dobrej kondycji włosów, skóry i paznokci.
- Witamina B9 (kwas foliowy) – bierze udział w budowie krwinek, a jej niedobór może prowadzić do anemii, która wiąże się z obniżeniem odporności i ogólnym osłabieniem organizmu.
- Witamina B12 (kobalamina) – wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego. Jej niedobór sprzyja niedokrwistości, problemom żołądkowym, osłabieniu.
Minerały (magnez, żelazo, cynk) w formie chelatu Albion
Bardzo dobrze przyswajalne formy jednych z najważniejszych minerałów dla ludzkiego organizmu. Dzięki takiej postaci tych składników szybciej można zniwelować ich niedobory i poprawić kondycję osoby chorej:- Żelazo – jego niedobór bardzo częsty prowadzi do niedokrwistości, czyli anemii, choroby, która dodatkowo osłabia organizm chorego, może powodować nadmierne wypadanie włosów, ciągłe osłabienie i senność, a także pogorszenie odporności.
- Magnez – jest to minerał, który ma bardzo duże znaczenie dla organizmu, a jednocześnie ciało może bardzo łatwo go wydalić w przypadku nadmiaru kofeiny czy nawet nadmiernego stresu. Magnez bierze udział w wielu procesach, zachodzących w organizmie, występuje także we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych. Wśród funkcji magnezu wyróżniamy: wspomaganie ogólnej kondycji organizmu, pomoc w utrzymaniu prawidłowego stanu psychicznego, wspomaganie funkcjonowania układu nerwowego i układu mięśniowego. Niedobór magnezu może skutkować między innymi pogorszeniem odporności, rozdrażnieniem, tikami nerwowymi.
- Cynk – minerał ten jest niezbędny do prawidłowego działania wielu procesów w organizmie, sprzyja regulacji narządów wewnętrznych i wspomaga kondycję układu kostnego. Przyczynia się także do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia.
Charakterystyka Olimp Nutramil Complex Protein Waniliowy
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko: w niedożywieniu lub ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą (m.in. nowotworową, neurodegeneracyjną, anoreksją, rozległymi oparzeniami); w rekonwalescencji; w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie; w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków; chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa, przeziębienie przebiegające z wysoką gorączką); stanach po udarach i urazach; okresach przed- i pooperacyjnych; chorobach zapalnych jelit; zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa); resekcji częściowej jelit lub żołądka; diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil Complex® Protein).
Składniki - Olimp nutramil complex protein x 6 saszetek (smak waniliowy)
maltodekstryny kukurydziane, kompleks białek (koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 44%, kazeinian wapnia (z mleka) 30%, izolat białek serwatkowych (z mleka) 26%), oleje roslinne (olej rzepakowy 63%, olej ze średniołancuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 37%), aromaty, stabilizatory – hydroksypropylometyloceluloza, fosforany magnezu, sorbitole; diglicynian wapnia, sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, emulgator – lecytyny (z soi); cytrynian sodu, substancje słodzące – acesulfam K, sukraloza; kwas L-askorbinowy – wit. C, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, aromat, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), substancja słodząca – sacharyny; selenian(IV) sodu, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, cholekalcyferol – wit. D, octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, cyjanokobalamina – wit. B12, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, filochinon (fitomenadion) – wit. K, ryboflawina, monoazotan tiaminy – tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna.
Informacja żywieniowa
|
1 porcja/ 1 saszetka/ rozpuszczona
w 150 ml wody (200 ml płynu)
|
100 g
|
Wartość energetyczna |
1254 kJ/ 300 kcal |
1791 kJ/ 429 kcal |
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
- olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) |
10,7 g
4,8 g
4,0 g |
15,3 g
6,9 g
5,7 g |
Węglowodany, w tym:
- cukry
- laktoza |
32,2 g
3,9 g
<0,058 g |
46 g
5,6 g
<0,08 g |
Błonnik |
0 g |
0 g |
Białko |
18,8 g |
26,9 g |
Sól |
0,43 g |
0,6 g |
Witamina A (mg RE) |
160 μg |
229 μg |
Witamina D |
5 μg |
7,1 μg |
Witamina E (mg α-TE) |
4 mg |
5,7 mg |
Witamina K |
15 μg |
21,4 μg |
Witamina C |
16 mg |
23 mg |
Witamina B1 |
0,22 mg |
0,3 mg |
Witamina B2 |
0,28 mg |
0,4 mg |
Niacyna (mg NE) |
3,2 mg |
4,6 mg |
Witamina B6 |
0,28 mg |
0,4 mg |
Kwas foliowy |
40 μg |
57,1 μg |
Witamina B12 |
0,5 μg |
0,71 μg |
Biotyna |
10 μg |
14,3 μg |
Kwas pantotenowy |
1,2 mg |
1,7 mg |
Sód |
170 mg |
243 mg |
Potas |
349 mg |
499 mg |
Chlorki |
160 mg |
229 mg |
Wapń |
360 mg |
514 mg |
Fosfor |
140 mg |
200 mg |
Magnez (z chelatu Albion®) |
45 mg |
64,3 mg |
Żelazo (z chelatu Albion®) |
1,5 mg |
2,1 mg |
Cynk (z chelatu Albion®) |
2 mg |
2,9 mg |
Miedź |
200 μg |
286 μg |
Mangan |
0,4 mg |
0,57 mg |
Molibden |
10,5 μg |
15 μg |
Selen |
22 μg |
31,4 μg |
Chrom |
8 μg |
11,4 μg |
Jod |
30 μg |
42,9 μg |
Osmolarność |
290 mOsm/l |
Masa netto - Olimp nutramil complex protein x 6 saszetek (smak waniliowy)
Masa netto: 432 g
Przeciwwskazania - Olimp nutramil complex protein x 6 saszetek (smak waniliowy)
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Stosowanie - Olimp nutramil complex protein x 6 saszetek (smak waniliowy)
Zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Jako uzupełnienie codziennej diety zaleca się podawanie 1-3 saszetek na dobę (300 – 900 kcal), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.
Przechowywanie - Olimp nutramil complex protein x 6 saszetek (smak waniliowy)
Przechowywać w suchych pomieszczeniach, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych opakowaniach, chronić od wilgoci. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Producent - Olimp nutramil complex protein x 6 saszetek (smak waniliowy)
OLIMP LABORATORIES Sp. z o. o.
Nagawczyna 109c
39-200 Dębica
Informacje dodatkoweStosować pod nadzorem lekarza. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Służymy Państwu pomocą pod adresem
sklep@cefarm24.pl.