Olej rybny – skąd się bierze?
Organizm człowieka niestety nie jest w stanie wyprodukować kwasów omega 3 samodzielnie, dlatego należy przyjmować je wraz z pożywieniem. Co zrobić w przypadku, kiedy dieta nie obfituje w tłuste ryby morskie trzy razy w tygodniu? W takich sytuacjach nieocenionym wsparciem będzie olej rybny.
Oleje rybne, takie jak popularny tran, są pozyskiwane z wątroby ryb, najczęściej z gatunku ryb dorszowatych. Znane są od ponad tysiąca lat, dzięki wikingom, którzy jako pierwsi zaczęli pozyskiwać je przez podgrzewanie wątrób dorszy. W Polsce ich sława rozpoczęła się w latach 60. i 70., kiedy profilaktycznie zaczęto podawać tran dzieciom w wieku przedszkolnym.
Wśród olejów rybnych znajdziemy olej z wątroby dorsza (tran), olej z wątroby rekina głębinowego oraz olej z mięśni śledzi, makreli i tuńczyków.
Z czego składa się rybny olej?
Rybny olej cechuje się kompozycją wyższych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (EPA i DHA) i wysoką zawartością witaminy A w formie retinolu, wykorzystywanej w szpiku kostnym i komórkach macierzystych, a także w procesach widzenia, funkcjonowania skóry, przewodu pokarmowego i oddechowego.
Olej rybny – skąd się bierze?
Organizm człowieka niestety nie jest w stanie wyprodukować kwasów omega 3 samodzielnie, dlatego należy przyjmować je wraz z pożywieniem. Co zrobić w przypadku, kiedy dieta nie obfituje w tłuste ryby morskie trzy razy w tygodniu? W takich sytuacjach nieocenionym wsparciem będzie olej rybny.
Oleje rybne, takie jak popularny tran, są pozyskiwane z wątroby ryb, najczęściej z gatunku ryb dorszowatych. Znane są od ponad tysiąca lat, dzięki wikingom, którzy jako pierwsi zaczęli pozyskiwać je przez podgrzewanie wątrób dorszy. W Polsce ich sława rozpoczęła się w latach 60. i 70., kiedy profilaktycznie zaczęto podawać tran dzieciom w wieku przedszkolnym.
Wśród olejów rybnych znajdziemy olej z wątroby dorsza (tran), olej z wątroby rekina głębinowego oraz olej z mięśni śledzi, makreli i tuńczyków.
Z czego składa się rybny olej?
Rybny olej cechuje się kompozycją wyższych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (EPA i DHA) i wysoką zawartością witaminy A w formie retinolu, wykorzystywanej w szpiku kostnym i komórkach macierzystych, a także w procesach widzenia, funkcjonowania skóry, przewodu pokarmowego i oddechowego.
Funkcje olejów rybnych w organizmie
Regularnie przyjmowany olej rybny może zmniejszyć prawdopodobieństwo pojawienia się chorób serca, a co za tym idzie ryzyko zgonu w wyniku chorób układu krążenia. Może mieć wpływ na zmniejszenie objawów depresji, dzięki swoim funkcjom neurologicznym. Reguluje również odpowiedź zapalną organizmu, normując czynniki prozapalne. Badania wykazały, że olej z ryb zmniejsza objawy atopowego zapalenia skóry, takie jak łuszczyca, zaczerwienienie i swędzenie. To nie jedyne jego działanie związane ze skórą – olej rybny zmniejsza również uszkodzenia wywołane nadmierną ekspozycją na promienie słoneczne.
Kobiety ciężarne przyjmujące rybny olej mogą w ten sposób zapobiec przedwczesnemu porodowi, a także wspierają prawidłową długość ciąży, wagę urodzeniową maluszka oraz jego rozwój neurologiczny.
To nie koniec prozdrowotnych zastosowań, jakie wyróżniają olej rybny. Właściwości dodatkowe tej substancji obejmują optymalizację rozwoju i prawidłowej pracy mózgu, zapewnienie poprawnej gospodarki cholesterolu, zapobieganie krwotokom i zatykaniu tętnic. Pomaga także w walce z cukrzycą, wspomaga elastyczność skóry oraz wspiera leczenie trądziku.
Przedawkowanie rybnego oleju – po czym poznać?
Przyjmując przez dłuższy okres czasu większą dawkę oleju rybnego niż zalecana, możemy wywołać u siebie zaburzenia żołądkowo-jelitowe, takie jak rozstrój żołądka i nudności. Niektóre przypadki przedawkowania oleju z ryb obejmują zły posmak, zgagę, pojawienie się wysypki lub wrzodów, nagromadzenie złego cholesterolu LDL we krwi, spadek odporności, podatność na intensywne krwawienia z niewielkich ran oraz pogorszenie krzepliwości krwi. Kiedy zauważymy u siebie takie objawy, należy zmniejszyć dawkę lub zacząć przyjmować go wraz z pożywieniem, zamiast w formie suplementów.
Suplementy z oleju rybnego
Przez wiele lat oleje rybne, a w szczególności tran potrafiły wywołać ciarki obrzydzenia, szczególnie w przypadku dzieci, ze względu na swój specyficzny smak i zapach. Dzisiaj producenci prześcigają się w tworzeniu alternatyw dla standardowego przyjmowania tych substancji, co pozwala wybrać preparat idealnie pasujący naszym preferencjom.
Olej rybi w płynie – tradycyjna, znana od pokoleń forma rybnego oleju pochodzącego z wątroby rekina, dorsza, makreli, sardeli czy sardynek. Dzięki skoncentrowanej dawce ilość płynu do połknięcia jest naprawdę niewielka. Są to produkty z krótkim składem, bez konserwantów i zbędnych substancji. Oleje rybne w płynie zawierają dodatkowo witaminę A, korzystnie wpływającą na widzenie oraz witaminy D3 i E, wspierające procesy odpornościowe. Dostępne w owocowych, jabłkowych i cytrynowych smakach. Oczywiście smak tranu nie dla każdego jest nieakceptowalny i zdarzają się osoby, ceniące sobie jego naturalny posmak. Dla takich klientów dostępne są płyny w standardowej formie. Olej rybny pod postacią płynu jest produktem zalecanym szczególnie dla dzieci i osób starszych oraz tych, którzy z różnych powodów mają problemy z przełykaniem. Butelki tego typu produktów zwykle są wykonane z ciemnego szkła, dzięki czemu zapobiegają negatywnemu wpływowi promieni słonecznych i utlenianiu kwasów tłuszczowych z produktu.
Kapsułki oleju z ryb — postać kapsułki sprawia, że wykorzystywany dla tego typu preparatów tran nie będzie się utleniał. Olej rybny w postaci kapsułek należy stosować bezpośrednio przed posiłkiem lub podczas niego i popijać wodą. Dzieciom i osobom mającym trudności z połykaniem można taki preparat wycisnąć na łyżeczkę lub podawać z pożywieniem. Ciekawostką jest fakt, że jakość oleju rybiego możemy ocenić samodzielnie – im jaśniejszy kolor oleju w kapsułce, tym niższy poziom utlenienia substancji, co świadczy o świeżości oleju, który został zastosowany do produkcji.
Olej rybny – rozwiązania dla dzieci
Wśród dostępnych preparatów znajdziemy również owocowe, pyszne żelki dla dzieci, bogate w kwasy omega-3 oraz kapsułki do żucia, które sprawiają, że przyjmowanie oleju z ryb przestaje być męczącym obowiązkiem. Dzieci chętnie sięgają po tego typu produkty i nie trzeba ich do tego jakoś specjalnie zachęcać.