Kwasy omega 3 i ich znaczenie dla zdrowia organizmu
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 są niezbędnym składnikiem prawidłowej diety człowieka. Wyróżniamy wśród nich kwas eikozapentaenowy EPA, kwas dokozaheksaenowy DHA oraz kwas alfa-linolenowy ALA. Nazywa się je niezbędnymi, ponieważ spełniają szereg bardzo ważnych funkcji w organizmie. Kwasy omega 3 są potrzebne do prawidłowego wzrostu, rozwoju i właściwego funkcjonowania układu krążenia, wzroku i mózgu. Uczestniczą w produkcji hormonów tkankowych, są składnikiem błon biologicznych, budują hormony płciowe, kory nadnerczy i kwasy żółciowe. Transportują cholesterol i biorą udział w jego przemianach. Pomagają zapobiec chorobom takim jak Alzheimer, alergiom czy chorobom serca. Są niezbędne dla kobiet w ciąży, ponieważ biorą udział w procesach tworzenia się narządów płodu.
W czym pomagają kwasy Omega-3?
Dzięki wsparciu i regulacji odporności przeciwnowotworowej regularne spożywanie kwasów omega 3 może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty lub okrężnicy. Są składnikiem siatkówki oka, więc ich odpowiednia ilość ma wpływ na poprawne funkcjonowanie narządu wzroku, są także wspomagaczem pracy mózgu, dzięki silnemu oddziaływaniu na układ nerwowy Mają wpływ na procesy zapamiętywania i myślenia. Kwasy tłuszczowe omega 3 rozrzedzają krew, co zapobiega zatorom i zakrzepom. Obniżają również cholesterol LDL i podnoszą cholesterol HDL. Ich działanie dotyczy też wzmocnienia kości i stawów, dzięki wspomaganiu wchłaniania wapnia. Warto wspomnieć jeszcze o stymulacji układu immunologicznego i korzystnym wpływie na wygląd skóry, co sprawia, że są chętnie wykorzystywane w kosmetyce.
Kwasy omega 3 i ich znaczenie dla zdrowia organizmu
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 są niezbędnym składnikiem prawidłowej diety człowieka. Wyróżniamy wśród nich kwas eikozapentaenowy EPA, kwas dokozaheksaenowy DHA oraz kwas alfa-linolenowy ALA. Nazywa się je niezbędnymi, ponieważ spełniają szereg bardzo ważnych funkcji w organizmie. Kwasy omega 3 są potrzebne do prawidłowego wzrostu, rozwoju i właściwego funkcjonowania układu krążenia, wzroku i mózgu. Uczestniczą w produkcji hormonów tkankowych, są składnikiem błon biologicznych, budują hormony płciowe, kory nadnerczy i kwasy żółciowe. Transportują cholesterol i biorą udział w jego przemianach. Pomagają zapobiec chorobom takim jak Alzheimer, alergiom czy chorobom serca. Są niezbędne dla kobiet w ciąży, ponieważ biorą udział w procesach tworzenia się narządów płodu.
W czym pomagają kwasy Omega-3?
Dzięki wsparciu i regulacji odporności przeciwnowotworowej regularne spożywanie kwasów omega 3 może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty lub okrężnicy. Są składnikiem siatkówki oka, więc ich odpowiednia ilość ma wpływ na poprawne funkcjonowanie narządu wzroku, są także wspomagaczem pracy mózgu, dzięki silnemu oddziaływaniu na układ nerwowy Mają wpływ na procesy zapamiętywania i myślenia. Kwasy tłuszczowe omega 3 rozrzedzają krew, co zapobiega zatorom i zakrzepom. Obniżają również cholesterol LDL i podnoszą cholesterol HDL. Ich działanie dotyczy też wzmocnienia kości i stawów, dzięki wspomaganiu wchłaniania wapnia. Warto wspomnieć jeszcze o stymulacji układu immunologicznego i korzystnym wpływie na wygląd skóry, co sprawia, że są chętnie wykorzystywane w kosmetyce.
Czym objawiają się niedobory kwasów Omega-3?
Kiedy organizm nie otrzymuje odpowiedniej ilości kwasów omega 3, dość szybko zaczyna wysyłać świadczące o tym sygnały. Niedobory mogą objawiać się poprzez skurcze mięśniowe, obniżoną odporność, problemy z koncentracją i pamięcią, stany depresyjne, suchą skórę, uczucie napięcia, nadmierne wydzielanie woszczyny w uszach, stany zapalne czy nadwrażliwość na słońce. Istotnym faktem jest, że organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować kwasów omega 3, dlatego tak ważne jest dostarczanie sobie ich wraz z pożywieniem i/lub wspomaganie się suplementami diety.
W jakim pożywieniu znajdziemy kwasy Omega 3?
Świetnym źródłem kwasów tłuszczowych DHA i EPA są ryby. Dieta bogata w kwasy omega 3 dla dorosłych przewiduje jedzenie trzy razy w tygodniu łososia, makreli, sardynek, pstrąga, śledzi, karpia, mintaja, pangi lub tilapii. Popularnym od lat sposobem dostarczania sobie składników pochodzących z tłuszczy rybnych jest suplementacja tranem. Kwasy tłuszczowe ALA natomiast, znajdują się w oleju lnianym, rzepakowym, sojowym czy rydzowym, siemieniu lnianym, nasionach chia i orzechach włoskich.
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na kwasy Omega 3?
Normą odpowiedniego spożycia ALA jest 0,5 proc. energii pochodzącej z diety.
Dostarczanie EPA i DHA na poziomie 250 mg/dzień zazwyczaj jest wystarczające w przypadku zdrowych osób dorosłych. Dla kobiet w okresie ciąży i laktacji zalecane jest dodatkowo 100-200 mg DHA dziennie.
Niemowlęta do 6. miesiąca życia powinny być karmione piersią i otrzymywać kwasy omega-3 z mlekiem matki, dlatego dla takiej grupy wiekowej nie określono dodatkowych zaleceń. Dla dzieci od 6 miesiąca do 2 roku życia zalecane jest 100 mg DHA na co dzień. Zalecenia dla dzieci i młodzieży do 18 roku życia są takie same jak dla osób dorosłych, czyli 250 mg EPA i DHA dziennie.
Preparaty z omega 3 – co wybrać?
Wśród witamin z kwasami omega 3 można znaleźć produkty w formie kapsułek, tabletek, płynów czy oczywiście jako tran. Omega 3 w płynie to łatwy sposób na suplementację, ponieważ można je dodać np. do sałatki. Ponadto, zawierają witaminy takie jak D, K i E, poprawiające wchłanianie wapnia i krzepliwość krwi.
Regularnie przyjmowane witaminy z kwasami omega 3 przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca, pomagają utrzymać prawidłowe widzenie i wspierają prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
Nowe oblicze tranu
Jeżeli mamy problem z przełykaniem tabletki, omega 3 dostępna jest również w tradycyjnej, stosowanej od pokoleń formie – jako tran. Jest to ciekły tłuszcz otrzymywany z wątroby ryb z rodziny dorszowatych, badany na obecność metali ciężkich i innych zanieczyszczeń, który aktywuje naturalne mechanizmy obronne organizmu. Dzisiaj nie musimy obawiać się rybiego posmaku tego produktu. Producenci niektórych preparatów stworzyli trany o pysznych smakach takich jak np. mango, brzoskwinia, jabłko, cytryna, limonka czy owoce tropikalne.