Syrop islandzki na kaszel to wyrób medyczny z porostu islandzkiego, który jest przeznaczony do łagodzenia suchego kaszlu oraz uciążliwej chrypki, będącej efektem podrażnienia śluzówki gardła. Produkt może być stosowany przez osoby dorosłe (w tym również chore na cukrzycę), młodzież, a nawet dzieci od 1. roku życia. Jego działanie polega na łagodzeniu podrażnień i tworzeniu warstwy ochronnej, która zabezpiecza śluzówkę przed czynnikami drażniącymi.
Na co pomaga Syrop islandzki? Wskazaniem do stosowania wyrobu medycznego w postaci syropu jest łagodzenie objawów suchego kaszlu. Porost islandzki (Lichen Islandicus) to wykorzystywany w medycynie naturalnej produkt, który wykazuje ochronne działanie na błony śluzowe. Funkcją Syropu islandzkiego jest łagodzenie chrypki i suchego kaszlu, które najczęściej towarzyszą przeziębieniu. Dzięki zawartości porostu islandzkiego syrop tworzy na śluzówce jamy ustnej i gardła warstwę ochronną, przyczyniając się tym samym do łagodzenia podrażnienia oraz redukcji kaszlu. W przypadku długotrwałego stosowania syrop skutecznie likwiduje suchy kaszel. Formuła wyrobu medycznego została dodatkowo wzbogacona o cenny składnik mineralny, którym jest cynk. Składnik ten wzmacnia ochronne działanie porostu islandzkiego, przynosząc pacjentowi szybką ulgę przy dokuczliwych objawach. W skład wyrobu medycznego nie wchodzi cukier i alkohol, a dodatkowo syrop nie zawiera glutenu i laktozy. Może być zatem bezpiecznie stosowany przez najmłodszych pacjentów (od 1. roku życia) oraz osoby zmagające się z cukrzycą.
W opakowaniu znajduje się 200 ml syropu. W jego skład wchodzą następujące substancje: wyciąg z porostu islandzkiego, siarczan cynku i aromat miętowy, a dodatkowo sorbinian potasu, sorbitol oraz fruktoza. Zaleca się przestrzeganie opisanego przez producenta dawkowania Syropu islandzkiego, chyba że lekarz je indywidualnie zmodyfikuje. W przypadku dzieci w wieku 1–8 lat prawidłowe dawkowanie syropu to 5 ml (1 łyżeczka) podawana 2 razy na dobę. Dzieciom w wieku powyżej 8 lat i młodzieży do lat 16 należy podawać 1 łyżeczkę syropu (5 ml) w częstotliwości 3–4 razy na dobę. Zalecane dawkowanie w przypadku osób dorosłych i młodzieży od 16. roku życia to 10 ml syropu (2 łyżeczki) podawane 3–4 razy na dobę. Nie powinno się stosować większych dawek Syropu islandzkiego niż zalecane. W przypadku przyjęcia zbyt dużej dawki produktu może wystąpić działanie przeczyszczające. Jeśli stosowanie produktu nie przyczyni się do poprawy towarzyszących pacjentowi dolegliwości, zaleca się konsultację z lekarzem.
Jeśli pacjent zaobserwuje u siebie działania niepożądane, które mogą być efektem stosowania wyrobu medycznego, powinien zaprzestać dalszej terapii i skonsultować się z lekarzem. Produkt posiada prosty skład i pozbawiony jest alkoholu, cukru oraz dodatku laktozy i glutenu, co czyni go bezpiecznym również dla cukrzyków i pacjentów w wieku od 1. roku życia. Mimo wszystko wyrób medyczny nie może być jednak stosowany przez każdego pacjenta, który ma do tego wskazania (czyli zmaga się z suchym kaszlem bądź chrypką). Syrop islandzki posiada bowiem również przeciwwskazania. Nie powinien być stosowany przez pacjentów z nadwrażliwością na choć jeden z jego składników. Osoby ze stwierdzoną nietolerancją sorbitolu/fruktozy powinny skonsultować się z lekarzem przed ewentualnym przyjęciem produktu, a także stosować go z zachowaniem szczególnej ostrożności.
Wyrób medyczny, jakim jest Syrop islandzki na kaszel, powinien być stosowany zgodnie ze wskazówkami producenta. Nie powinno się przyjmować dawki większej niż zalecana, a także stosować produktu, gdy upłynie data jego ważności. Należy mieć na uwadze, że podany na opakowaniu termin ważności syropu dotyczy produktu nieotwieranego, który jest prawidłowo przechowywany. Po otwarciu syropu można z niego korzystać przez 28 dni, a niewykorzystany produkt należy wyrzucić, gdyż nie będzie już nadawał się do użytku. Syrop islandzki należy przechowywać w temperaturze do 25°C, chroniąc go przed dostępem słońca i światłem. Produkt należy zabezpieczyć przed dziećmi.
Skład - Syrop islandzki na kaszel 200 ml
Wyciąg z porostu islandzkiego, siarczan cynku, aromat miętowy; substancje pomocnicze: substancje konserwujące: sorbinian potasu, substancje słodzące: sorbitol, fruktoza.
Wskazania i działanie - Syrop islandzki na kaszel 200 ml
- Jedyny w Polsce Syrop z porostu islandzkiego dla dzieci od 1 roku życia.
- Bez alkoholu.
- Bez cukru.
- Występujący głównie na terenach górskich porost islandzki (Lichen Islandicus) sprawdził się w medycynie naturalnej, zwłaszcza dzięki swojemu ochronnemu działaniu na błony śluzowe. Syrop na kaszel z porostu islandzkiego w delikatny sposób łagodzi typowe dolegliwości związane z przeziębieniem, takie jak kaszel i chrypka. Syrop islandzki tworzy warstwę ochronną na błonie śluzowej jamy ustnej i gardła. W ten sposób preparat łagodzi podrażnienia i kaszel. Dłuższe stosowanie syropu islandzkiego całkowicie likwiduje kaszel. Dodatkowo zawarty w preparacie składnik mineralny - cynk - wzmacnia działanie porostu islandzkiego.
- Produkt odpowiedni dla osób chorych na cukrzycę i dzieci w wieku od 1 roku życia.
Przeciwwskazania - Syrop islandzki na kaszel 200 ml
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników wyrobu.
Dawkowanie - Syrop islandzki na kaszel 200 ml
Dzieci 1- 8 lat: 2 razy na dobę 5 ml (1 łyżeczka)
Dzieci i młodzież 8 – 16 lat: 3-4 razy na dobę 5 ml (1 łyżeczka)
Dorośli: 3-4 razy na dobę 10 ml (2 łyżeczki)
Informacje dodatkoweTo jest wyrób medyczny Używaj go zgodnie z instrukcją używania lub etykietą
W razie pytań lub wątpliwości służymy Państwu pomocą pod adresem
sklep@cefarm24.pl.