Środek spożywczy Miód Manuka MGO 250+ Nektarowy 500 g to produkt z wysoką zawartością metylglyoxalu, który pochodzi z Nowej Zelandii. Manuka (łac. Leptospermum scoparium) należy do gatunku krzewów rosnących w niektórych rejonach tej części świata i niekiedy jest nazywany drzewem herbacianym.
Na co jest Miód Manuka MGO 250+ Nektarowy 500 g? Wskazaniem do stosowania środka spożywczego jest uzupełnienie codziennej diety składnikami wspierającymi kondycję organizmu, w tym szczególnie metylglyoxalem. MGO, czyli właśnie metylglyoxal, to charakterystyczny składnik miodów Manuka, gdyż w innych miodach europejskich jego zawartość jest znikoma. Miodami Manuka nazywa się wyłącznie miody jednorodne wyprodukowane na terytorium Nowej Zelandii w okresie pokrywającym się z kwitnieniem krzewów Manuka Leptospermum scoparium. Miody Manuka wyróżniają się charakterystycznym smakiem, są lekko gorzkie i mają ziemisto-wrzosowy aromat. Miody Manuka są zaliczane do grupy tzw. „superfoods”, poza tym niejednokrotnie wykorzystuje się je w ramach apiterapii. Przypisuje się im wiele dobroczynnych właściwości, które mogą mieć znaczenie w utrzymaniu dobrej kondycji organizmu. Miodom Manuka przypisuje się właściwości przyczyniające się do poprawy odporności organizmu oraz wspomagające redukowanie nasilenia się objawów infekcji. Mówi się o korzystnym wpływie składników Miodów Manuka na funkcjonowanie układu oddechowego i pokarmowego.
W opakowaniu znajduje się 500 g Miodu Manuka MGO 250+ Nektarowego. W skład środka spożywczego wchodzi 100% miód z krzewów Manuka. Produkt charakteryzuje wysoka, certyfikowana zawartość metylglyoxalu, która wynosi aż 250 mg/kg (MGO™ 250+). To minimalna wartość deklarowana przez producenta. Dla porównania stężenie methylglyoxalu w miodach zwyczajnych waha się zazwyczaj w granicach 1–10 mg/kg. Jak stosować Miód Manuka MGO 250+ Nektarowy 500 g? Zaleca się przyjmowanie Miodu Manuka MGO 250+ Nektarowego 500 g w godzinach porannych, najlepiej na czczo. Wówczas najlepiej przyjmować 2–3 łyżeczki jednorazowo. Jeśli pacjent woli rozłożyć dzienną dawkę na mniejsze porcje, zaleca się przyjmowanie 1 łyżeczki Miodu Manuka MGO 250+ Nektarowego 500 g 2–3 razy dziennie, każdorazowo spożywając produkt na ok. 30 minut przed posiłkiem. Miód może być rozpuszczony w wodzie lub innym napoju, jednak nie należy dodawać go do bardzo gorących napojów, ponieważ wysoka temperatura sprawia (jak w przypadku innych miodów), że traci on swoje cenne właściwości.
Nie wszyscy mogą spożywać Miód Manuka MGO 250+ Nektarowy 500 g, ponieważ ma przeciwwskazania. Nie powinny go spożywać osoby z nadwrażliwością na choć jeden z jego składników. Jeśli pacjent spożyje Miód Manuka MGO 250+ Nektarowy 500 g i zaobserwuje u siebie objawy, które mogłyby wskazywać na reakcję alergiczną, powinien zaprzestać dalszego spożywania środka spożywczego i skonsultować się z lekarzem. Miód Manuka MGO 250+ Nektarowy 500 g należy przechowywać w temperaturze pokojowej.
Składniki
miód z krzewu Manuka 100%.
Wartość odżywcza |
w 100 g |
w 15 g* |
Wartość energetyczna |
1400 kJ / 334,4 kcal |
210 kJ / 50,2 kcal |
Tłuszcz |
0 g |
0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g |
0 g |
Węglowodany |
82,1 g |
12,3 g |
w tym cukry |
82,1 g |
12,3 g |
Błonnik |
0 g |
0 g |
Białko |
0,3 g |
0,05 g |
Sól |
0,04 g |
0,01 g |
Methylglyoxal |
>25 mg |
>3,75 mg |
*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna.
Masa netto
500 g
Charakterystyka
- Nowozelandzki, Miód Manuka MGO™ 250+ .charakteryzuje się wysoką, certyfikowaną zawartość methylglyoxalu na poziomie 250 mg/kg (MGO™ 250+). Stężenie methylglyoxalu w zwyczajnych miodach wynosi od 1 do 10 mg/kg.
- Miód manuka zawiera metyloglioksal (MGO, methylglyoxal), który ma właściwości bakteriostatyczne czyli hamujące rozwój bakterii.
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu.
Stosowanie
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Producent
Manuka Health New Zealand Limited
Dystrybutor
Propharma spółka. z o.o.
ul. Łopuszańska 36
02-220 Warszawa