Probiotyki i prebiotyki – sprzymierzeńcy sprawnych jelit
Jelita są naszym największym organem immunologicznym. Znajduje się w nich ponad 70% wszystkich komórek immunologicznych, dlatego szczególnie ważne jest zadbanie o optymalną florę bakteryjną jelit. Nazywane są również drugim mózgiem czy generatorem odporności. Łączna masa wszystkich bakterii w ludzkim organizmie może wynieść aż powyżej 2 kg. Efektem zaburzenia flory jelitowej może być biegunka, zaparcia czy inne dolegliwości w obrębie jelit jak przewlekłe wzdęcia, a u małych dzieci mogą występować kolki.
Czym są te słynne probiotyki dla dzieci?
Probiotyk według definicji WHO są to żywe organizmy, które po podaniu w odpowiedniej ilości mają pozytywny wpływ na zdrowie organizmu. Najlepiej przebadanymi probiotykami do tej pory są bakterie z rodzaju bifidobacterium i Lactobacillus, czyli bakterie kwasu mlekowego.
Probiotyki możemy znaleźć w:
· kiszonkach,
· kefirze,
· maślance,
· kwaśnym mleku,
· niektórych jogurtach.
Produkt może być uznany za produkt probiotyczny, jeżeli w 1 mililitrze znajduje się co najmniej 106 aktywnych komórek bakteryjnych.
Dostępne są również preparaty probiotyczne. Wśród nich wyróżniamy preparaty jednoszczepowe, które mają wąskie spektrum działania fizjologicznego, polecane na przykład przy zespole jelita drażliwego, jak również preparaty dwuszczepowe i wieloszczepowe. Preparaty wieloszczepowe mogą wpłynąć na poprawę funkcjonowania całego organizmu.
Funkcje probiotyków w organizmie
Rolą probiotyków jest przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej, dzięki bakteriom, które pomagają aktywować układ immunologiczny. Chronią jelita przed kolonizacją patogenów oraz regulują przemianę materii i motorykę jelit. Biorą udział w procesie trawienia i wchłaniania pokarmu, produkują też witaminy. Niektóre szczepy skutecznie sprawdzają się w profilaktyce i skróceniu czasu trwania biegunek. Probiotyki ułatwiają przyswajanie ważnego dla naszych kości wapnia, co pomaga w zapobieganiu osteoporozie i innych schorzeniom kości.
Czym się różnią prebiotyki dla dzieci od probiotyków?
Oba pojęcia mają bardzo podobne nazwy, stąd trudności u wielu rodziców i częsty błąd polegający na traktowaniu tych nazw jak synonimy. Są to jednak dwa zupełnie odmienne składniki naszego pożywienia-probiotyki są to żywe bakterie, które podawane są jako lek lub składnik pokarmowy. Działają one korzystnie na przewód pokarmowy człowieka, natomiast prebiotyki są pożywieniem dla probiotyków zasiedlających jelita. Prebiotyki nie ulegają trawieniu, lecz docierają do jelita grubego, a tam stają się źródłem energii dla wybranych szczepów bakteryjnych i w ten sposób zwiększają liczbę „dobrych bakterii” i pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu trawiennego.
Wpływ prebiotyków na stan zdrowia
Prebiotyki mają szereg funkcji, takich jak:
· zmniejszanie ryzyka rozwoju biegunek,
· zmniejszanie ryzyka stanów zapalnych, polipów i zmian nowotworowych w przewodzie pokarmowym,
· zwiększenie wchłaniania wapnia, żelaza i magnezu pochodzącego z pożywienia,
· korzystny wpływ na metabolizm glukozy i białek w wątrobie,
· stymulacja jelita do wydalania zbędnych produktów przemiany materii,
· pozytywny wpływ na układ odpornościowy.
Gdzie znajdziemy prebiotyki?
Aby dostarczać prebiotyki wraz z pożywieniem, włącz do diety dziecka cebulę, szparagi, banany, pszenicę, ziemniaki i miód, który jest naturalnym źródłem fruktooligosacharydów. Soja, jako źródło oligosacharydów sojowych, cykoria oraz topinambur również dostarczają prebiotyków jelitom. Warto wypróbować również zakwas z kapusty. Naturalnym prebiotykiem jest również produkt z kategorii zdrowej żywności, znany pod nazwą Inulina, który można dodawać do dań i napojów.
Preparaty dla dzieci – probiotyki, prebiotyki, synbiotyki
Mikrobiom kilkuletniego dziecka jest już w pełni ukształtowany, jednak pomimo tego, że składem przypomina mikrobiom osoby dorosłej, nadal jest bardzo wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych. Dlatego nieprawidłowo zbilansowana dieta, leki, a zwłaszcza antybiotyki, podróże czy stres mogą zaburzać jego wewnętrzną równowagę.
Produkty dostępne są w formie kropel, kapsułek, saszetek czy nawet misio-tabletek. Warto zwrócić uwagę na synbiotyki, czyli produkty, które są połączeniem probiotyków i prebiotyków. Dla niemowląt zalecamy probiotyki w kroplach, które można stosować już od pierwszego miesiąca życia. Krople w połączeniu z witaminą D3 wspomagają zdrowie kości i zębów oraz prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Określoną ilość produktu wystarczy odmierzyć przy pomocy dołączonego kroplomierza i aplikować bezpośrednio do jamy ustnej, wylać na łyżeczkę, albo wymieszać z letnim płynem. Produkty w formie kapsułek świetnie wspierają organizm w okresie jesienno-zimowym, a także w trakcie i po przebytej antybiotykoterapii i po podróżach ze zmianą strefy klimatycznej. Misio-tabletki zalecane są dla dzieci powyżej trzeciego roku życia i wyróżniają się pysznymi, owocowymi smakami.
Ciekawym rozwiązaniem są preparaty w formie buteleczek z pojedynczą dawką produktu w jednej buteleczce. Zawierają wysokie stężenie żywych kultur bakterii fermentacji mlekowej oraz błonnik. Dostępne są produkty dla wegan, diabetyków i osób z nietolerancją laktozy.