Składniki
100 % nasiona szałwi hiszpańskiej
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza na100g produktu
Wartość energetyczna 2060 kJ/495 kcal
Tłuszcz, w tym: 31,8 g 45,4 %
- kwasy tłuszczowe nasycone 3,3 g 16,5 %
Węglowodany, w tym: 4,3 g
- cukry 0,3 g
Błonnik 35,6 g 142,4 %
Białko 17,7 g 35,4 %
Sól <0,03 g
Stosowanie
Można stosować jako dodatek do sałatek, owsianki, muesli, koktajli, ugotowanych kasz, ziemniaków, jako posypka do warzyw. Zmielone nasiona można łączyć z mąką np. do wypieku ciast i chleba oraz do przygotowania zup i naleśników. Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 10 %.
Przeciwwskazania
Dzienne spożycie nie powinno przekraczać 15g. Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 10 %.
Charakterystyka
Czarna do brązowej z białymi przebarwieniami. Charakterystyczny dla surowca, bez chemicznego posmaku i zapachu.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Masa netto
250g
Ważne informacje
Dzienne spożycie nie powinno przekraczać 15g. Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 10 %.