Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego Olimp Immuven o smaku kawowym w postaci proszku jest produktem żywnościowym kompletnym pod względem odżywczym. Produkt może być używany jako uzupełnienie posiłków, ale może również zastąpić dietę.
Na co jest Olimp Immuven o smaku kawowym? Wskazaniem do stosowania żywności specjalnego przeznaczenia medycznego Olimp Immuven o smaku kawowym jest postępowanie dietetyczne w celu wspomagania funkcjonowania układu immunologicznego osób niedożywionych oraz pacjentów, u których istnieje duże ryzyko niedożywienia. Produkt znajduje zastosowanie w okresach okołooperacyjnych, poza tym można z niego korzystać przed zabiegami, a także po urazach.
W opakowaniu znajduje się 780 g proszku Olimp Immuven o smaku kawowym. W skład produktu wchodzi kompozycja niezbędnych składników pokarmowych, w tym ważnych dla organizmu tłuszczów, białek i węglowodanów, a także witamin oraz składników mineralnych. Dodatkowo w składzie produktu znajduje się L-arginina, kwasy omega-3 oraz beta-1,3/1,6 glukan, które wspomagają pracę układu odpornościowego pacjenta. Oprócz tego L-arginina należy do aminokwasów zużywanych w procesie syntezy białek – często jej niedobory mają pacjenci po przebytych urazach. 1 porcja produktu (przygotowana z 2 miarek proszku) ma wartość energetyczną 300 kcal. Szczegółowy skład jakościowy i ilościowy Olimp Immuven o smaku kawowym można sprawdzić na jego opakowaniu.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego Olimp Immuven o smaku kawowym należy stosować zgodnie z zaleceniami lekarza. Zazwyczaj zaleca się przyjmowanie 1 porcji produktu (78 g) w częstotliwości 1–3 razy na dobę. Rozpoczęcie stosowania wyrobu zaleca się już na około 5 dni przed operacją, a także wskazane jest kontynuowanie przyjmowania produktu po operacji. Jeśli natomiast wyrób ma stanowić wyłączne źródło pożywienia, lekarz powinien indywidualnie ustalić jego dawkowanie. Aby prawidłowo przygotować produkt do spożycia, zaleca się rozpuszczenie 1 porcji Olimp Immuven o smaku kawowym (78 g, czyli 2 miarki proszku) w 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej. W ten sposób, po dokładnym wymieszaniu, aż proszek całkowicie się rozpuści, można uzyskać 200 ml gotowego produktu. W czasie stosowania Olimp Immuven o smaku kawowym nie należy spożywać alkoholu, poza tym pacjent nie powinien jednocześnie przyjmować innych preparatów zawierających cynk.
Olimp Immuven o smaku kawowym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego mająca również przeciwwskazania do stosowania. Nie należy korzystać z produktu, jeśli pacjent ma nadwrażliwość na choć jeden z jego składników. Produkt nie powinien być podawany dzieciom, poza tym nie powinny z niego korzystać kobiety w ciąży oraz w okresie laktacji. Stosowanie produktu należy skonsultować z lekarzem, jeśli pacjent zmaga się z innymi chorobami, w tym z nadciśnieniem, a także w przypadku stosowania jakichkolwiek leków. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego i wymaga przechowywania poza zasięgiem dzieci.
Składniki
maltodekstryny kukurydziane, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), olej roślinny (rzepakowy), L-arginina, olej rybi (źródło kwasów omega-3), aromaty, sole potasowe kwasu ortofosforowego, sole magnezowe kwasu cytrynowego, węglan wapnia, kwas L-askorbinowy – witamina C, chlorek sodu, beta-1,3/1,6-glukan (z Saccharomyces cerevisiae), substancje słodzące – acesulfam K, sukraloza; diglicynian cynku, difosforan żelaza(III) (pirofosforan żelaza(III)), selenian(IV) sodu, octan DL-alfa-tokoferylu – witamina E, cholekalcyferol – witamina D, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, octan retinylu – witamina A, glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, monoazotan tiaminy – tiamina, cyjanokobalamina – witamina B12, chlorowodorek pirydoksyny – witamina B6, filochinon (fitomenadion) – witamina K, ryboflawina, barwnik – E 150c, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna – biotyna.
Informacja o wartości odżywczej |
1 porcja (78 g = 2 miarki) rozpuszczona w 150 ml wody (200 ml płynu) |
100 g |
Wartość energetyczna |
1265 kJ/ 300 kcal |
1620 kJ/ 385 kcal |
Tłuszcz
w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone
kwasy tłuszczowe wielonienasycone
w tym kwasy tłuszczowe omega-3
w tym:
kwas eikozapentaenowy (EPA)
kwas dokozaheksaenowy (DHA)
|
8,0 g
0 g
1,5 g
Nie mniej niż 435 mg
Nie mniej niż 255 mg
Nie mniej niż 180 mg |
10 g
0 g
1,9 g
Nie mniej niż 558 mg
Nie mniej niż 327 mg
Nie mniej niż 230 mg
|
Węglowodany
w tym cukry
|
39 g
4,3 g |
50 g
5,5 g |
Błonnik |
0 g |
0 g |
Białko |
18 g |
23 g |
Sól |
0,15 g |
0,19 g |
Witamina A (μg-RE) |
160 μg |
205 μg |
Witamina D |
10 μg |
12,8 μg |
Witamina K |
15 μg |
19,2 μg |
Witamina C |
160 mg |
205 mg |
Tiamina |
0,5 mg |
0,64 mg |
Ryboflawina |
0,28 mg |
0,36 mg |
Witamina B6 |
0,28 mg |
0,36 mg |
Niacyna (mg NE) |
3,2 mg |
4,1 mg |
Kwas foliowy |
40 μg |
51,3 μg |
Witamina B12 |
0,5 μg |
0,64 μg |
Kwas pantotenowy |
1,2 mg |
1,5 mg |
Biotyna |
10 μg |
12,8 μg |
Witamina E (mg α-TE) |
4 mg |
5,1 mg |
Sód |
170 mg |
218 mg |
Chlorki |
160 mg |
205 mg |
Potas |
400 mg |
513 mg |
Wapń |
160 mg |
205 mg |
Fosfor |
140 mg |
180 mg |
Magnez |
75 mg |
96,2 mg |
Żelazo |
2,8 mg |
3,6 mg |
Cynk |
5 mg |
6,4 mg |
Miedź |
203 μg |
38,5 μg |
Jod |
30 μg |
38,5 μg |
Selen |
30 μg |
38,5 μg |
Mangan |
0,4 mg |
0,5 mg |
Chrom |
8 μg |
10,3 μg |
Molibden |
10,5 μg |
13,5 μg |
Fluorki |
0 mg |
0 mg |
Beta-1,3/1,6-glukan |
100 mg |
128 mg |
L-arginina |
4500 mg |
5769 mg |
Osmolarność |
495* mOsm/l |
Masa netto
780 g
Charakterystyka
- IMMUVEN to żywność kompletna pod względem odżywczym o składzie dostosowanym do stanu lub ryzyka niedożywienia oraz okresów okołooperacyjnych: przed zabiegami i po urazach, która w przypadku stosowania zgodnie z instrukcjami producenta może stanowić wyłączne źródło pożywienia dla osób, dla których jest przeznaczona.
- Zawiera kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów, a także kwasy omega-3, L-argininę i beta-1,3/1,6 glukan.
- Może stanowić zarówno całkowite zastąpienie diety jak i jej uzupełnienie.
- Immuven™ zawiera składniki wspierające układ immunologiczny, takie jak kwasy omega-3, L-arginina oraz beta-1,3/1,6 glukan.
- L-arginina jest aminokwasem zużywanym w syntezie białek, niezbędnym w wielu procesach metabolicznych. Do jej niedoborów dochodzi często po dużych urazach i kacheksji nowotworowej. Ma korzystny wpływ na gojenie się ran.
- Zastosowanie:
- Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w celu wsparcia układu immunologicznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia w okresach okołooperacyjnych, przed zabiegami i po urazach, zwłaszcza u pacjentów chirurgicznych.
Przeciwwskazania
Nie stosować u dzieci, kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią lub w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu. W przypadku występowania innych chorób (np. nadciśnienia) lub przyjmowania leków należy poinformować lekarza. W trakcie stosowania nie spożywać alkoholu. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Nie spożywać innych preparatów zawierających cynk.
Stosowanie
Poleca się przyjmować jedną porcję (78 g) produktu 1-3 razy na dobę przez 5 dni przed operacją i po operacji jako uzupełnienie diety lub zgodnie z zaleceniami lekarza, jeśli jest stosowany jako jedyne źródło pożywienia.
Sposób przygotowania:
w celu sporządzenia 200 ml produktu gotowego do spożycia, należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej wsypywać 1 porcję (78 g, tj. zawartość 2 miarek), ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Przechowywanie
Przechowywać w suchych pomieszczeniach, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Chronić przed wilgocią. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Producent
OLIMP LABORATORIES Sp. z o. o.
Pustynia 84F
39-200 Dębica