Algi morskie – właściwości i zastosowanie. Czy warto włączyć je do diety?

27 września 2021 | Natura

Prozdrowotne działanie glonów jest znane i wykorzystywane od wieków. Podobnie jak zielone warzywa liściaste, glony wyróżniają się bogactwem składników odżywczych. Stosowane są nie tylko w…

Czytaj więcej

Olej z czarnuszki – właściwości lecznicze i zastosowanie. Na co go stosować?

16 września 2021 | Natura

Wyjątkowe właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki znane są nam od wieków – już w czasach starożytnego Egiptu ten leczniczy eliksir nazywano złotem faraonów. W niektórych…

Czytaj więcej

Beta-karoten – czym jest i jakie jest jego zastosowanie?

10 czerwca 2021 | Profilaktyka

Najczęściej słyszymy o tym, jak wpływa na skórę. Beta-karoten ma jednak o wiele większe znaczenie dla naszego zdrowia. Jakie jest jego działanie oraz w których…

Czytaj więcej

Zielona herbata – właściwości lecznicze i charakterystyka

8 czerwca 2021 | Natura

Pochodzi z Chin, ale ma swoich zwolenników na całym świecie. Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, a na szczególną uwagę zasługuje jej odmiana zielona. Od…

Czytaj więcej

Oregano – lek na całe “zło”

25 maja 2021 | Natura

Jest niezastąpione w kuchni śródziemnomorskiej i stanowi esencję jednego z najpopularniejszych olejków o właściwościach leczniczych. Mowa o lebiodce pospolitej, czyli znanym na całym świecie oregano.…

Czytaj więcej

Bazylia – królowa ziół o wielu twarzach

19 maja 2021 | Natura

Pomaga w problemach trawiennych, działa kojąco na układ nerwowy, a do tego ma niepowtarzalny aromat oraz dodaje potrawom głębi. Bazylia, bo o niej mowa, to…

Czytaj więcej