Dmuchawce i mlecze na pewno kojarzy każdy, czy to z najbliższych łąk, trawników, czy z ogrodów. Nie wszyscy jednak wiedzą, iż tak naprawdę jest to mniszek lekarski – a właściwie dwie jego postacie. Taraxacum officinale, bo tak brzmi łacińska nazwa tej rośliny, nie jest jeszcze w Polsce powszechnie uważany za wartościowe zioło, a to błąd. Mniszek lekarski wszak posiada wiele właściwości cennych dla medycyny naturalnej, o których warto mówić.

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Mniszek lekarski – podstawy

Pochodzący z rodziny astrowatych mniszek występuje głównie w Europie, ale także w Azji i północnej Afryce. W Polsce jest bardzo pospolitą rośliną, można go spotkać praktycznie wszędzie, ale nie oznacza to, iż należy go z każdego miejsca zbierać. Jeśli już zdecydujemy się na użycie liści, kwiatów bądź korzeni, to należy je wykopywać z łąk oddalonych od dróg, terenów przemysłowych i dużych skupisk ludzkich. Mniszek lekarski jest uważany za bioindykator. Oznacza to, że ewentualna zawartość ciężkich pierwiastków w roślinie odpowiada ich stężeniu w glebie. Dlatego lepiej zbierać go poza miastem. Dlaczego jednak warto w ogóle go stosować?

Odchudzaj się z mniszkiem

Szerokie możliwości lecznicze mniszka są już znane od tysiącleci. Jak to jednak często z taką wiedzą bywa, nie zawsze do nas dociera. Jedną jego z głównych dobroczynnych właściwości jest wsparcie trawienia, a co za tym idzie – odchudzania. Ściślej, mniszek lekarski wspomaga produkcję żółci i jej przepływ w organizmie, jednocześnie pobudza wydzielanie soków trawiennych. Stąd jest niezbędnym składnikiem wielu preparatów ziołowych związanych z problemami trawiennymi. Nie mogą ich jednak używać osoby z wrzodami żołądka – nadprodukcja soków może niekorzystnie na nie wpłynąć. Z drugiej strony, ekstrakty z mniszka są stosowane w rekonwalescencji po wirusowym zapaleniu wątroby.

Bardzo ważną substancją w składzie mniszka jest także inulina, która choć jest cukrem, to ma niebagatelne znaczenie w walce z cukrzycą. Używa się jej w przemyśle cukierniczym jako zamiennik tłuszczu, ponieważ charakteryzuje się niższą kalorycznością. W mniszku lekarskim inulina wpływa również na obniżenie poziomu “złego” cholesterolu LDL i spowalnia wchłanianie cukrów, a więc obniża indeks glikemiczny potraw. Wiele środków wspomagających odchudzanie nie może obejść się bez ekstraktów z mniszka.

Preparaty wspierające odchudzanie

Preparaty wspierające odchudzanie

Odchudzanie to nie tylko dieta. Proces ten można wspierać dodatkową suplementacją błonnika, chromu a nawet stosując spalacze tłuszczu.
Preparaty doustne
Odchudzanie
Odchudzanie i oczyszczanie

Dodatkowe korzyści – na co pomaga mniszek lekarski?

Gorzki sok, który znajdziemy w łodydze mniszka lekarskiego, już starożytni używali jako środek gojący rany. Obecnie dermatolodzy polecają go na brodawki i kurzajki. Mniszek wykazuje również działanie moczopędne, co wpływa na organizm odtruwająco i oczyszczająco. Nie można nie wspomnieć o zawartości witamin w mniszku lekarskim. Najwięcej w tej roślinie znajdziemy witaminy K, odpowiedzialnej za krzepnięcie krwi oraz gospodarkę wapnia w organizmie, oraz witaminę A, bez której trudno myśleć o prawidłowym widzeniu czy czy zdrowej skórze. Nie zapominajmy o istotnych mikroelementach, koniecznych do prawidłowego rozwoju. I tutaj mniszek lekarski nie zawodzi – znajdziemy w nim żelazo, miedź, cynk i selen.

Zastosowanie mniszka lekarskiego

Zbiory mniszka w wypadku korzenia należy przeprowadzać albo wczesną wiosną, albo jesienią. Pamiętajmy, że są one dość długie, w związku z czym trzeba je odpowiednio wykopać. Liście natomiast należy zebrać jak najwcześniej, aby nie były gorzkie w smaku. Kwiaty podobnie, sygnał do ścinania daje początek kwitnienia.

Każdą część rośliny stosujemy do wytworzenia innego produktu. Liście mniszka ceni się na Zachodzie za smak – często używa się ich jako składników różnych sałatek analogicznie do np. sałaty. Młode okazy są bogate w witaminę C oraz witaminy z grupy B (najwięcej ryboflawiny oraz tiaminy), które wsparte błonnikiem również mogą przyczynić się do regulowania masy ciała. Liściom nie brakuje także minerałów – potasu i magnezu, które korzystnie wpływają na krążenie w organizmie. Korzeniowi mniszka przypisuje się działanie antynowotworowe, dlatego warto zainteresować się np. naparem bądź herbatą ze zmielonego korzenia. Coraz popularniejsze stają się także produkty z kwiatów mniszka (oczywiście tych żółtych!). Łatwo przygotować np. miód, który dawkowany przed posiłkami wzmocni organizm i poprawi trawienie.

Dość powiedzieć, że mniszek lekarski to zaskakująco wydajna i zdrowa roślina, chociaż rzadko spoglądamy na nią pod kątem leczniczym i wspomagającym. Powoli się to jednak zmienia, dzięki czemu możemy z łatwością pozytywnie wpływać na nasze zdrowie.