Topinambur to jedno z mniej znanych w naszym kraju warzyw, której właściwości najlepiej znają diabetycy oraz… ogrodnicy. Czas przedstawić je szerszej publiczności – zapraszamy do lektury. 

Pochodzenie 

Topinambur, Helianthus tuberosus, zwany jest również słonecznikiem bulwiastym, karczochem jerozolimskim i gruszką ziemną. Jest to o tyle mylące, ponieważ z podobieństwem do gruszki jest różnie, poza tym topinambur nie pochodzi z Jerozolimy ani nie jest rodzajem karczocha. Roślina ta pochodzi z Ameryki Północnej, skąd do Europy trafiła w XVII wieku. W Polsce pierwsze okazy pojawiły się w wieku XVIII, obecnie jednak nie jest to roślina szeroko uprawiania. Można ją jednak traktować jako okaz ozdobny, ponieważ posiada bardzo ładne żółte kwiaty, które upiększą każdy ogród. Co ciekawe topinambur jest rośliną dość agresywną. Łatwo się rozrasta, przez co może nawet zagrażać naszym rodzimym gatunkom. Dlatego jego uprawa powinna być pod kontrolą i z dala terenów chronionych lub zbiorników wodnych.

Właściwości odżywcze

W topinamburze znajdziemy przede wszystkim witaminy z grupy B, których obecność w naszym organizmie ma kluczowe znaczenie dla jego prawidłowego funkcjonowania. Najwięcej z tej grupy znajdziemy tiaminy i niacyny. Ponadto w gruszce ziemnej nie brakuje minerałów, z których warto wspomnieć o żelazie – 100 gramów topinamburu zawiera około 25% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Poza tym w warzywie znajdziemy fosfor, potas i sód, które pozytywnie wpływają na ciśnienie tętnicze. 

Topinambur w diecie diabetyka

Najważniejszym topinamburu składnikiem dla chorujących na cukrzycę jest inulina, co w pewnym sensie jest paradoksalne, ponieważ jest to wielocukier. Nie jest on jednak trawiony przez organizm, jednocześnie spowalnia wchłanianie innych cukrów, dzięki czemu ich poziom we krwi jest bardziej kontrolowany. Inulina poza tym pomaga w przypadku trudności jelitowo-żołądkowych – zapobiega zaparciom, poprawia cały proces trawienia. A nasz karczoch jerozolimski jest jednym z jego najbogatszych rezerwuarów, dlatego nie dziwi jego obecność w diecie diabetyków. Co jasne, topinambur może pochwalić się niskim indeksem glikemicznym, który wynosi ok. 11. 

Jak jeść topinambur? Ile kosztuje?

Karczoch jerozolimski nie jest trudny w przygotowaniu. Ponieważ jest to roślina bulwiasta, nieco podobna do ziemniaka, można go jak najbardziej gotować w osolonej wodzie lub upiec. Pamiętaj jednak, iż nie możesz trzymać go w gorącej wodzie dłużej niż 20 minut, ponieważ kompletnie się rozpadnie! Co jeszcze? Topinambur świetnie nadaje się do sałatek, ale można z niego równie dobrze zrobić krem, puree czy frytki! Smakują zupełnie inaczej, co dla wielu może być sporą niespodzianką! Z powodzeniem jednak może zastąpić znane nam kartofle, a do tego może być kiszony jak ogórki. Cena topinamburu – tj. jego bulw – wynosi około 4-5 zł za kilogram. 

Inne zastosowania

Wspomnieliśmy o tym, że karczoch jerozolimski jest doskonałym warzywem dla diabetyków i co ciekawe, można z niego zrobić… kawę. To jednak nie wszystko. Skoro mówimy o słoneczniku bulwiastym, to jego przeznaczeniem jest także upiększać nasze ogrody. Bulwy topinamburu sadzi się w marcu lub w październiku. Należy jednak wiedzieć, że jest to roślina ekspansywna, która utrzymuje się przez wiele lat. Z tego powodu lepiej dobrze przemyśleć miejsce, w którym będziemy ją sadzić. Topinambur jest rośliną bardzo wytrzymałą, niestraszne jej żadne mrozy czy gorszej jakości gleba. Za to kwiaty wypuszcza naprawdę urodziwe!

karczoch jerozolimski
ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 07:00-16:00 sklep@cefarm24.pl