Pigwa zwana jest polską cytryną ze względu na swój specyficzny, kwaskowaty smak. Dlaczego warto ją spożywać w różnych formach w czasie chłodnych miesięcy? Zapraszamy do lektury.

Czym jest pigwa?

Owoc, zwany po łacinie Cydonia oblonga, rośnie na niewielkich drzewach, częściej jednak w naszym kraju jest uprawiany ze względu na ładne kwiaty, a nie właściwości odżywcze. Owoce pigwy dojrzewają wczesną jesienią – w okolicach września oraz października, ponadto przypominają skrzyżowanie jabłka z gruszką. Ich skóra jest żółta i dość twarda. W stanie surowym raczej nie nadaje się do spożycia. Cydonia oblonga naturalnie rośnie w Azji – od Zakaukazia przez Iran, do Azji Mniejszej. Obecnie największymi producentami pigwy na świecie są 3 kraje: Turcja, Chiny oraz Uzbekistan. W Polsce uprawa jest marginalna, co często wiąże się z wysoką ceną owoców w naszych sklepach. Przy okazji warto wiedzieć, że pigwa bywa mylona z pigwowcem. Na czym polega różnica? Pigwowiec (Chaenomeles) jest niższą rośliną od pigwy, a do tego jego kwiaty są czerwone lub pomarańczowe, a w przypadku Cydonia oblonga mówimy o kwiatach białych i bladoróżowych. 

Właściwości odżywcze

Pigwie nie brakuje wartości odżywczych. Wśród minerałów znajdziesz między innymi żelazo, potas oraz magnez. Nie brakuje w nich również tak ważnych dla naszego organizmu witamin z grupy B. Sto gramów pigwy dostarcza około 57 kcal, warto również pamiętać, iż surowa pigwa ma dość niski indeks glikemiczny, wynoszący 35. Owoce ten może być brany pod uwagę w diecie diabetyków. Oczywiście puszkowana, słodzona pigwa ma wyższy indeks i jej spożywanie podczas cukrzycy nie jest wskazane. Nie zmienia to faktu, że owoce pigwy są doskonałym składnikiem przetworów, np. dżemów, soków i wielu innych. 

Polska cytryna 

Kwaskowaty smak pigwy nie jest przypadkowy – słusznie kojarzymy go z wysoką zawartością witaminy C w tym owocu. Na 100 gramów pigwy znajdziemy ok. 15 mg witaminy C, co odpowiada mniej więcej 20% dziennego zapotrzebowania na ten składnik pokarmowy. Choć kwas askorbinowy nie wpływa bezpośrednio na naszą odporność czy nie leczy przeziębienia wbrew powszechnemu mitowi, to jego obecność w diecie jest niezwykle ważna. Dlaczego? Witamina C wpływa korzystnie na kondycję naczyń krwionośnych, ponadto jest bardzo skutecznym antyoksydantem, który eliminuje z organizmu wolne rodniki. 

Co możesz zrobić z pigwą?

Pigwę możesz użyć w przypadku wielu produktów, wśród których najczęściej wymienia się:

  • dżemy i konfitury, które możesz śmiało dodawać do herbaty na podobnej zasadzie jak żurawinę. 
  • soki,
  • nalewki,
  • ciasta

Jak ją przygotować? Najlepiej obrać ze skórki (chociaż zależy to od konkretnego przepisu) i usunąć z niej gniazda nasion. Pigwa jest dość twardym owocem, dlatego nie nadaje się do jedzenia na surowo. Należy ją więc ugotować lub upiec. 

Jej cena jednak nie należy do najtańszych. Za kilogram owoców możemy zapłacić nawet kilkanaście złotych – pojedyncza sztuka kosztuje 2-4 zł w zależności od sezonu i kraju pochodzenia. Chcesz wyhodować pigwę samodzielnie? Potrzebujesz do tego terenu osłoniętego od wiatru, w którym jest raczej sucho. Gleba pod pigwę powinna mieć pH między 5,9 a 7. W przypadku nawadniania drzewek pigwy nie ma jednoznacznej reguły – roślina ta nie przepada ani za nadmiarem, ani za brakiem wody. Istotna jest jej pielęgnacja

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 07:00-16:00 sklep@cefarm24.pl