Pochodzące z Chin kumkwat zyskuje na popularności na całym świecie. Ich niepowtarzalny smak stanowi swoistą ucztę dla podniebienia. Poza tym te azjatyckie owoce wykazują silne właściwości prozdrowotne. Warto więc poznać je bliżej, by na stałe wprowadzić je do swojej diety.

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Pochodzenie i uprawa „złotej pomarańczy”

Kumkwat (Fortunella swingle), znany też pod nazwą „złotej pomarańczy” bądź „pomarańczy karłowatej”  jest rośliną wywodzącą się z południowych Chin, której uprawy dotarły już nie tylko do Japonii czy na Bliski Wschód, ale także do Europy i Stanów Zjednoczonych. Azjatycka ” złota pomarańcza” jest rodzajem krzewu ozdobnego osiągającego w naturze do 4,5 m wysokości, który rodzi setki owalnych pomarańczowo-złotych i niezwykle smacznych owoców z jadalną (cienką i miękką) skórką. Co ciekawe kumkwaty można uprawić nie tylko na otwartej przestrzeni, ale również w doniczkach w pomieszczeniach, gdzie będą także owocowały i pięknie się prezentowały. Warto jednak pamiętać, ze roślina preferuje miejsca nasłonecznione i nie lubi przeciągów. Ponadto wymaga żyznej, przepuszczalnej i kwaśniej gleby.

Preparaty z kategorii zdrowa żywność

Preparaty z kategorii zdrowa żywność

Odkryj potencjał zdrowej żywności. Do dyspozycji naszych Klientów oddajemy szeroki wachlarz produktów, które z powodzeniem uzupełniają piramidę dobrego odżywiania.
Soki
Zdrowa żywność
Miody

Kumkwat to cenne źródło witamin o prozdrowotnych właściwościach

Wciąż rosnące zainteresowanie kumkwatami wynika między innymi z ich właściwości odżywczych i prozdrowotnych. „Złota pomarańcza” jest cennym źródłem między innymi:

– potasu, wapnia, magnezu czy fosforu, cynku i sodu,
– witaminy C, E i A oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3 i B6),
– węglowodanów, błonnika, białka i tłuszczy. 

Ten egzotyczny owoc wykazuje silne prozdrowotne właściwości doceniane na całym świecie. Dzięki dużej zawartości witaminy C i E kumkwaty pozytywnie wpływają na kondycję skóry (odmładzają ją, chronią przed promieniowaniem UV, oraz pomagają w leczeniu choćby trądziku) oraz chronią oczy przed chorobami takimi, jak: jaskra, zaćma czy kurza ślepota. Ponadto „złota pomarańcza”:

– zmniejsza ryzyko nowotworów,
– obniża poziom cholesterolu,
– zwiększa odporność organizmu,
– wspomaga trawienie oraz oczyszczanie organizmu,
– łagodzi nerwowość i rozdrażnienie,
– jest zalecana cukrzykom (ma niski indeks glikemiczny).

Azjatycki owoc w kuchni – różne sposoby podania

Oczywiście kumkwaty są wyśmienite na surowo razem ze skórką. Niemniej jednak ich niepowtarzalny smak (gorzko-kwaśna słodycz) idealnie komponuje się z wieloma potrawami. „Złota pomarańcza” jest doskonała do sałatek, mięsa czy deserów (lodów, tarty, musów) oraz do sporządzenia z niej różnego rodzaju dżemów, marmolad czy orzeźwiających  kompotów, a także alkoholi.

W Polsce azjatycki owoc jest dosyć drogi (ok. 35 zł za kilogram), ale warto korzystać z jego dobrodziejstw. Niemniej jednak kupując go trzeba zwrócić uwagę na kilka kwestii:

– by jego skórka była lśniąca i jednolicie pomarańczowa, pozbawiona plam i przebarwień,
– nie był poobijany czy uszkodzony.

Warto również wiedzieć, że świeże owoce można przechowywać w temperaturze pokojowej do 5 dni, a do 3 tygodni w lodówce.

Czy kumkwat jest odpowiedni dla wszystkich?

Bez wątpienia spożywanie kumkwatów pozytywnie wpływa na organizm ludzki. Owoce te są szczególnie polecane choćby:

– cukrzykom,
– chorym na miażdżycę,
– cierpiącym na zaparcie,
– podczas przeziębienia i grypy,
– walczącym z otyłością,
– osobom o obniżonej odporności,
– chorym na depresję.

Nie ma także przeciwwskazań do spożywania kumkwatów przez kobiety w ciąży, o ile nie występuje reakcja alergiczna na cytrusy. Będzie pomocny w okresie ciąży przy uciążliwych wzdęciach, zaparciach oraz niestrawności. Ponadto wzmocni odporność i oczyści organizm z toksyn. Pomoże również zapobiec pojawieniu się infekcji. Jeśli chodzi natomiast o dzieci, to można owoce te wprowadzić do ich diety najlepiej  około 4 roku życia z uwagi na to, że zalicza się je do owców cytrusowych, które są silnym alergenem. Niemniej jednak bogactwo witamin i minerałów „złotej pomarańczy” czyni ją jednym z najbardziej wartościowych egzotycznych owoców, które warto podawać dzieciom – oczywiście zachowując przy tym umiar i zdrowy rozsądek.