Często pijesz soki owocowe? Tradycyjne śniadanie zastępujesz smacznym i szybkim w przygotowaniu smoothie? Sprawdź, czy picie soków owocowych jest zdrowe czy też lepiej ograniczyć ich spożycie.

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Napój czy nektar?

Regularne badania, aktywność fizyczna i odpowiednio zbilansowana dieta to klucz do zdrowia. Dzięki dostarczaniu organizmowi zalecanej dawki witamin i minerałów możemy zadbać m.in. o odporność i samopoczucie. Przyjmuje się, że soki owocowe są zdrowszą alternatywą dla napojów gazowanych. Warto jednak się zastanowić, co kryje się pod nazwą „sok owocowy”. Kolorowe kartony i butelki na półkach sklepowych kryją w sobie mnóstwo konserwantów i nie mają wiele wspólnego z naturalnym sokiem owocowym. Pamiętaj, że nektary i napoje owocowe mają zazwyczaj w składzie duże dawki cukru, barwniki, aromaty. W porcji 350 ml soku/napoju dosładzanego znajdziesz nawet ponad 30 g cukru! Wystrzegaj się ich picia, podobnie jak nie kupuj pasteryzowanych soków owocowych. Zdrowym i lepszym rozwiązaniem jest zjedzenie owoców niż wypicie tego typu soków i napojów.

Niepasteryzowany sok owocowy

Jaki sok owocowy wybrać? Biorąc pod uwagę ofertę sklepów, najlepszym rozwiązaniem będzie zakup jednodniowego soku niepasteryzowanego. Sięgaj po mętne, przecierowe soki, które są bardziej wartościowe od soków klarownych. Dlaczego? Im bardziej skomplikowana obróbka owoców podczas produkcji, tym bardziej pozbawiane są one cennych składników odżywczych. W sokach mętnych, przecierowych zawartych jest więcej witamin, minerałów oraz błonnika. Jak wiesz, ten ostatni niezbędny do właściwej pracy układu pokarmowego.

Soki owocowe – zalecana dawka

Wspomnieliśmy o wyższości soków niepasteryzowanych nad napojami owocowymi, nektarami i sokami pasteryzowanymi. Jednak czy 100% sok owocowy jest zdrowy? Smaczne i kolorowe soki owocowe mogą stanowić składnik zbilansowanej diety. Należy jednak pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze, w każdym soku owocowym występuje pewna dawka cukru (zależna od typu owocu). Mimo iż jest to cukier naturalny, jest to wciąż cukier. Jego nadmiar może prowadzić do rozwinięcia się np. cukrzycy typu 2, otyłości czy próchnicy. Kwasy owocowe i cukry zmiękczają szkliwo. Jeśli możesz, pij sok przez słomkę lub wypłucz usta po jego wypiciu. UWAGA! Nie należy myć zębów bezpośrednio po wypiciu soku – możesz uszkodzić sobie szkliwo.

Każdą dawkę soku uwzględnij w bilansie energetycznym. Zwłaszcza jeśli jesteś na diecie. Łatwo przekroczyć limit dziennego spożycia cukru, przecież szklankę soku wypijemy w kilka minut, a uczucie głodu czy pragnienia znika tylko na chwilę. Zalecana dzienna dawka soku owocowego dla młodzieży i dorosłych to maksymalnie jedna szklanka. Unikaj podawania soków owocowych dzieciom poniżej pierwszego roku życia i ogranicz ich spożywanie u kilkulatków. W razie wątpliwości zasięgnij porady lekarza.

Domowy sok owocowy

Domowe soki owocowe są dobrym rozwiązaniem. Wiesz, co pijesz, z czego je robisz, a przy okazji możesz dodać do nich m.in. kefir, maślankę, otręby, płatki owsiane czy siemię lniane. Tego typu dodatki nie tylko wpływają na smak soku, ale i sprawiają, że jest on pożywniejszy. Weź jednak pod uwagę sposób przyrządzania soku. Sokowirówki pozbawią sok tego, co najważniejsze – miąższu. Jeśli lubisz pić soki, wybierz blender. Sok będzie bogatszy w błonnik i składniki odżywcze.

100% soki owocowe to cenna dawka antyoksydantów. Wpływają one na naszą odporność, wygląd skóry. Naturalny sok owocowy pomoże nam zadbać o odporność czy doda energii. Pamiętaj jednak o umiarze w piciu soków. Zamiast kolejnej szklanki soku sięgnij po owoc ze skórką, który zapewni Ci większą dawkę witamin i minerałów, a przy tym jest bardziej sycący. Możesz także wybierać soki owocowo-warzywne lub warzywne (zwłaszcza z zielonych warzyw). Dobrym rozwiązaniem jest także rozcieńczanie soku z wodą w proporcji 1:1. Z kolei pragnienie najlepiej ugasi woda niegazowana. Unikaj wód smakowych – to spora dawka cukru i konserwantów.