Zespół policystycznych jajników (PCOS) to choroba endokrynologiczna, na którą cierpi 5-10% kobiet w wieku rozrodczym. Leczenie schorzenia wymaga od pacjentki ścisłej współpracy z lekarzem oraz dietetykiem. Odpowiednia dobrana dieta w PCOS pomoże zmniejszyć objawy choroby i zwiększa szansę chorej na zajście w ciążę.

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Czym jest PCOS?

Zespół policystycznych jajników polega na zaburzeniu równowagi hormonalnej kobiety. U pacjentek wzrasta poziom męskich hormonów płciowych (androgenów), co skutkuje m.in. pojawieniem się nadmiernego owłosienia. Do objawów choroby należą także m.in. występowanie licznych torbieli na jajnikach, zaburzenia miesiączkowania, zanik owulacji, otyłość oraz trądzik. Bardzo często PCOS występuje razem z insulinoopornością, dlatego tak ważne jest zbadanie się w tym kierunku. Zespół policystycznych jajników zwiększa ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia oraz cukrzycy. Do skutków PCOS należy m.in. niepłodność.

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Jak leczyć zespół policystycznych jajników?

Leczenie PCOS polega przede wszystkim na zmianie trybu życia pacjentki. Oprócz leczenia farmakologicznego ważna jest odpowiednia dieta oraz aktywność fizyczna. Chodzi o to, aby zredukować tkankę tłuszczową pacjentki, zmniejszyć stany zapalne w organizmie oraz umożliwić jej zajście w ciążę. Zaleca się, aby chore na PCOS ćwiczyły przez 150 minut tygodniowo. Dieta przy zespole policystycznych jajników często powiązana jest z suplementacją. Jednak należy pamiętać, że obie rzeczy powinny być przeprowadzane pod ścisłą kontrolą lekarza i dietetyka. Przed rozpoczęciem diety i suplementacji konieczne jest przeprowadzenie badań, w tym sprawdzenie, czy u pacjentki występuje wspominana już insulinoodporność.

Zespół policystycznych jajników – zalecenia

Dieta chorych na PCOS polega przede wszystkim na poprawieniu gospodarki insulinowej i węglowodanowej. Zaleca się spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Wiadomo, że organizm każdej z nas jest inny i ma inne zapotrzebowanie na m.in. kalorie. Nie ma jednej diety stosowanej u pacjentek, za każdym razem jest ona ustalana indywidualnie do potrzeb danej kobiety. Jednak są pewne stałe zasady, które musi przestrzegać każda chora na PCOS. Należy spożywać 3-5 posiłków dziennie, najlepiej o regularnych porach. Nie chodzi o to, aby stosować diety cud lub kilkudniowe głodówki, bo one nie działają. Dieta musi zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę błonnika. Należy z kolei ograniczyć węglowodany oraz tłuszcze trans.

Dieta przy PCOS – co jeść?

Dieta przy zespole policystycznych jajników przynosi zadowalające efekty u chorych. Cierpisz na to schorzenie? Musisz ograniczyć cukier. Jest to o tyle trudne, że występuje on nawet w np. ketchupie. Czytaj dokładnie etykiety produktów. Słodycze, płatki śniadaniowe z musli, soki owocowe, jogurty owocowe czy napoje gazowane to potężna dawka cukru dla Twojego organizmu. Odstaw tłuszcze trans, a więc przede wszystkim żywność przetworzoną, fast-foody czy wspomniane słodkości. Produkty pszenne zastąp tymi pełnoziarnistymi. W Twoim menu powinny znaleźć się m.in.: pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, kasza pęczak, ryż brązowy, komosa ryżowa. Słodkie płatki na śniadanie zastąp płatkami owsianymi lub orkiszowymi. Jedz mięso i ryby (głównie tłuste) ze sprawdzonych źródeł.

Nie unikaj nabiału, jeśli nie jest to zalecane. Jednak zamiast jogurtu owocowego sięgnij po jogurt naturalny, kefir czy maślankę. Stosuj oliwę z oliwek, siemię lniane. Na przekąskę wybierz migdały lub orzechy laskowe. Jedz warzywa – przede wszystkim te zielone i liściaste. Cennych tłuszczy dostarczy Ci awokado. Unikaj warzyw strączkowych. Co z owocami? Większość z nich zawiera dużo cukru, jednak są i takie, które mają niski indeks glikemiczny. To głównie borówki i jagody (świetne antyoksydanty), maliny, truskawki czy jeżyny. Przy przyrządzaniu posiłków sięgaj po zioła zamiast soli. Polecana jest m.in. czarnuszka, imbir czy kurkuma, które działają przeciwzapalnie.