Jest skarbnicą witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Poprawia m.in. krążenie i pracę serca oraz ma działanie przeciwnowotworowe. Wzmacnia także odporność oraz jest panaceum na tzw. choroby cywilizacyjne. Do tego daje zastrzyk sił witalnych i może stanowić substytut mięsa. Imponujące właściwości, jakie posiada dżakfrut (jackfruit), idą w parze z jego wagą oraz rozmiarami. Osiąga on nawet 30 kg, a jego długość wynosi do 1 metra.

Pochodzenie dżakfruta (jackfruita)

Dżakfrut jest największym na kuli ziemskiej owocem, który rośnie na drzewie bochenkowym (chlebowiec różnolistny), a konkretnie wyrasta z jego pnia. Drzewa te porastają tereny Azji Południowo-Wschodniej oraz Afryki, a więc dżakfruty można znaleźć w krajach o klimacie tropikalnym lub subtropikalnym (m.in. w Indiach, Nepalu, Tajlandii, Brazylii, Malezji oraz na Jawie). Dżakfrut ma podłużny, owalny kształt, a jego waga wynosi przeciętnie od 3 do 10 kg. Zdarzają się jednak okazy, które ważą nawet 30 kg i mają około metra długości.

Owoc ten jest pokryty bardzo twardą skórą z kolcami. Dlatego do jego obróbki potrzebne jest ostre narzędzie. Warto wspomnieć, że niedojrzałe okazy mają zielony kolor, a te nadające się do zjedzenia są ciemnożółte albo brązowe. Słodko-kwaśny smak dżakfruta przywodzi na myśl połączenie ananasa, banana i brzoskwini. Często jego smak porównywany jest również do smaku mango. Jadalny jest nie tylko miąższ dżakfruta, ale również nasiona.

Wartości odżywcze dżakfruta (jackfruita)

Dżakfrut jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, bo ma ok. 95 kcal w 100 g (świeży owoc). Posiada przy tym bardzo niską zawartość tłuszczu i białka. Sporo jest w nim za to węglowodanów – 24 g w 100 g. Warto jednak zaryzykować, biorąc pod uwagę fakt, że jest to prawdziwa bomba witamin oraz minerałów. W dżakfrucie znajdziemy szereg witamin z grupy B (m.in. kwas foliowy), przez co obniżony zostaje poziom homocysteiny, czyli aminokwasu, który może prowadzić do miażdżycy. Dzięki temu maleje ryzyko zawału serca. Do tego mamy witaminę A, która między innymi pozytywnie wpływa na wzrok oraz przeciwdziała zaćmie i plamki żółtej oka.

W owocach tych znajduje się również żelazo, które zapobiega anemii oraz witaminę C, odpowiadającą za wzmocnienie odporności oraz wchłanianie żelaza. To właśnie dzięki temu pierwiastkowi oraz magnezowi zawartemu w dżakfrucie nasz sen może stać się lepszy i spokojniejszy. W kolei wapń sprawia, że kości zostają wzmocnione. Ponadto magnez i wapń zapobiegają anemii. W dżakfrucie obecny jest także m.in. potas, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi, a zatem chroni układ sercowo-naczyniowy. Co ciekawe – w dżakfrutach jest więcej potasu niż w bananach (300 mg na 100 g), dzięki temu ich jedzenie wpływa dobroczynnie na odpowiednie utrzymanie elektrolitów w organizmie. Poza tym potas sprawia, że wapń nie jest wydalany razem z moczem zbyt szybko.

Na trawienie, cukrzycę i nowotwory

Dżakfrut jest ceniony także za obecność manganu, który obniża poziom cukru we krwi (reguluje uwalnianie glukozy i insuliny). Dlatego jedzenie tego owocu zaleca się cukrzykom lub osobom stanach przedcukrzycowych. Jest również bogatym źródłem błonnika, który z jednej strony daje uczucie sytości, a więc pomaga w utrzymaniu wagi, a z drugiej – reguluje rytm wypróżnień. Ponadto błonnik jest przydatny w usuwaniu substancji rakotwórczych z jelita grubego. Działanie antynowotworowe dżakfruta wynika również z obecności licznych przeciwutleniaczy, które eliminują wolne rodniki. 

Jak jeść?

Dżakfrut może być jedzony zarówno surowy (gdy jest dojrzały), jak i suszony, kandyzowany, pieczony, a także w formie przetworów (dżemy oraz soki). Można go wykorzystać na słodko np. do deserów albo w formie koktajlu (taka wersja popularna jest m.in. w Indiach – w połączeniu z kokosem, miodem i bananami). Co ciekawe – dżakfrut w smaku oraz w wyglądzie przypomina mięso, przez co wykorzystywany jest przez wegetarian jako jego substytut (jednak jedynie ze względu na smak, a nie na zawartość białka, którego w owocu tym jest niewiele). Można go także przygotować jak dodatek do głównego dania obiadowego lub w formie wegańskich burgerów. W kuchni wykorzystuje się także nasiona chlebowca, które po uprażeniu można wprowadzić zamiast orzechów. Ponadto niedojrzałe owoce po ususzeniu na proszek używa się w formie przyprawy lub zagęszczacza do zup i sosów. 

Gdzie kupić?

Świeże owoce dżakfruta są rzadko dostępne w Polsce. Głównie można spotkać się z nimi w sklepach z żywnością z całego świata oraz w sprzedaży internetowej, a także na warszawskich targowiskach. Jednak i w tym przypadku owoce sprzedawane są w puszce w słonej lub słodkiej zalewie.

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 07:00-16:00 sklep@cefarm24.pl