Miechunka jadalna na pierwszy rzut oka intryguje swoim wyglądem. Okazuje się, że ta roślina ma do zaoferowania coś więcej niż tylko efekty estetyczne. Sprawdźmy, na co pomaga miechunka jadalna i jakimi wartościami odżywczymi cechuje się główna bohaterka tego artykułu.

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Zdrowie niejedno ma imię

Opisywana roślina jest zaliczana do grupy warzyw psiankowatych. Wśród innych członków tej rodziny wymienia się m.in. pomidory, paprykę, ziemniaki, bakłażan, agrest czy czereśnie. Dojrzałe owoce miechunki mają kolor pomarańczowy, a te które są już przejrzałe przybierają brązowy odcień. Cechą charakterystyczną owoców, które mają gabaryty podobne do pomidorów koktajlowych, jest jasnobrązowe, delikatne „opakowanie”. Często tę otoczkę przyrównuje się do chińskich lampionów.

Miechunka jadalna (łac. Physalis peruviana Lam.) znana jest także jako wiśnia peruwiańska, rodzynek brazylijski lub złota jagoda. Ten ostatni przydomek wywodzi się z Ameryki Południowej, skąd pochodzi sama roślina. To właśnie tam ludzie poznali się na jej właściwościach najwcześniej. Drugą często spotykaną odmianą tej byliny jest miechunka rozdęta (łac. Physalis alkekengi), którą uprawia się praktycznie na całym świecie, w tym także i w Polsce.

Preparaty z kategorii zdrowa żywność

Preparaty z kategorii zdrowa żywność

Odkryj potencjał zdrowej żywności. Do dyspozycji naszych Klientów oddajemy szeroki wachlarz produktów, które z powodzeniem uzupełniają piramidę dobrego odżywiania.
Soki
Zdrowa żywność
Miody

Na co pomaga miechunka jadalna?

Jak się z pewnością domyśla się duża część naszych Czytelników, Physalis peruviana Lam. nie trafiłaby na strony naszego bloga gdyby nie jej prozdrowotne walory. Roślina dostarcza przede wszystkim witaminy C, witaminy A, witamin z grupy B, fitosteroli oraz fosforu, wapnia i żelaza. Kwas askorbinowy wzmacnia odporność organizmu, przyspiesza powrót do zdrowia w razie infekcji, redukuje poziom złego cholesterolu, a także obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy i nadciśnienia krwi.

Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne, niweluje działanie wolnych rodników, przez co hamuje procesy starzenia się skóry. Witamina A również wspiera wydolność układu immunologicznego, poprawia jakość wzroku i kondycję cery.

Z kolei witaminy z grupy B działają uspokajająco i poprawiają sprawność intelektualną. Fosfor oraz wapń wzmacniają kości i zęby oraz stymulują przewodnictwo bodźców nerwowych. Do zestawu substancji zawartych w owocach miechunki zaliczamy też fyzaliny i witanolidy, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i sprawdzają się jako prewencja chorób nowotworowych. W niektórych opracowaniach można spotkać się z tezą, że, głównie dzięki zawartości alkaloidów tropanowych, miechunka jadalna ma właściwości przeciwzapalne, oczyszczające (przez co warto ją aplikować w razie problemów z układem trawiennym, np. zaparciami) i moczopędne. Z uwagi na tę drugą cechę, roślina jest polecana jako wsparcie terapii kamicy nerkowej oraz leczenia dolegliwości prostaty.

Jak miechunka jadalna działa na skórę?

Oprócz jadalnego zastosowania miechunki, można ją aplikować również w formie okładów z naparu z tej rośliny. Takie kompresy nakłada się na chorobowo zmienioną skórę. Stosowana od zewnątrz miechunka działa tonizująco, regenerująco i przeciwzapalnie, a z jej usług mogą korzystać osoby borykające się z łuszczycą, przebarwieniami, wypryskami oraz łupieżem. Dzięki okładom z miechunki, cera staje się delikatna i przyjemna w dotyku.

Miechunka jadalna w kuchni

Owoce rośliny można spożywać na surowo lub w formie przetworów. Jej znakiem rozpoznawczym jest unikatowy, słodko-kwaśny smak charakterystyczną goryczką. Jeśli powoływać się na subiektywne opinie testerów, to smak ten można porównać do odczuć związany z jedzeniem limonki, agrestu czy kiwi w połączeniu z pomarańczą lub pomidorem. Przyznacie, że działa na wyobraźnię!

Tak oryginalny posmak sprawia, że miechunka może być cennym dodatkiem do konfitur, dżemów, nalewek, galaretek czy wypieków. Niektóre osoby preferują spożywanie wiśni peruwiańskiej na sucho – jako urozmaicenie musli, jogurtów, sałatek, ciast, czy po prostu wolą traktować jej wysuszone owoce jako zdrową przekąskę. Z racji na swój nietuzinkowy wygląd i „lampionowe” opakowanie, miechunka bywa serwowana jako dodatek do posiłków w ekskluzywnych restauracjach.

Uprawa byliny

Miechunka jadalna najlepiej czuje się w swoim ojczystym klimacie, przez co największe uprawy leżą na terenie Peru, Ekwadoru, Kolumbii, Meksyku czy Wenezueli. Jednak z racji na dość skromne wymagania, roślina może być uprawiana również nad Wisłą. W naszym klimacie – z uwagi na brak odporności na mróz – jest rośliną jednoroczną. Miechunka jadalna jest dość często spotykana na straganach czy w sklepach warzywnych. Sięgając po jej owoce, należy pamiętać, że dojrzałe są te w kolorze pomarańczowym. Niedojrzała (mająca kolor zielony) może szkodzi podobnie jak inne niedojrzałe warzywa psiankowate.