Niedobór białka to problem, który może być szczególnie istotny w kontekście walki z chorobą nowotworową. Białko wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, regenerację tkanek czy stan odżywienia chorego, co przekłada się na przebieg leczenia onkologicznego. Zapotrzebowanie na białko w chorobie nowotworowej wzrasta średnio o niemal 70 %. Pokrycie zwiększonych potrzeb organizmu na ten składnik, może być znacznie utrudnione w przypadku występowania dolegliwości związanych z terapią przeciwnowotworową, takich jak brak apetytu, zaburzenia smaku czy mdłości.

W tym artykule przyjrzymy się dokładnie różnym możliwościom radzenia sobie z niedoborem białka w diecie, dostarczając cenne wskazówki i pomysły, które pomogą w zrównoważeniu poziomu białka w organizmie.

Dodatkowe wsparcie żywieniowe – znaczenie żywienia medycznego

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

W przypadku niedoboru białka, szczególnie ważnym punktem może okazać się zastosowanie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Jeżeli nie jesteś w stanie spożywać większych ilości produktów obfitujących w białko (np. wskutek braku apetytu czy zaburzeń smaku), porozmawiaj z lekarzem o wprowadzeniu do jadłospisu wysokobiałkowej żywności medycznej. Preparaty te pomogą w dostarczeniu pełnowartościowego białka, a tym samym w pokryciu zwiększonego zapotrzebowania organizmu na ten składnik. Jakie zatem produkty warto rozważyć?

  • Resource Protein – preparat odżywczy w płynnej formie, który w 1 butelce zawiera aż 18,8 g białka. Wskazany dla pacjentów niedożywionych lub zagrożonych rozwojem niedożywienia, u których stwierdza się zwiększone zapotrzebowanie na białko (np. pacjenci onkologiczni). Produkt ten jest kompletny pod względem odżywczym, co oznacza, że może być stosowany jako wyłączne źródło pożywienia. Jego zastosowanie może mieć wpływ na poprawę stanu odżywienia – w tym wyeliminowanie problemu niedoboru białka.
  • Resource Instant Protein – koncentrat białka w proszku o neutralnym smaku, który może stanowić uzupełnienie diety, jako dodatek zarówno do codziennych posiłków, jak i napojów. Produkt ten jest wskazany dla pacjentów niedożywionych lub zagrożonych rozwojem niedożywienia, u których stwierdza się zwiększone zapotrzebowanie na białko (np. pacjenci onkologiczni).

Dodatkowe wsparcie żywieniowe, zwłaszcza w postaci żywności medycznej, może okazać się kluczowe w sytuacjach, gdzie niedobór białka jest szczególnym wyzwaniem. Odpowiednio skomponowane posiłki i ich dodatkowe uzupełnienie, pod nadzorem specjalistów, mogą znacząco przyczynić się do poprawy zdrowia i samopoczucia pacjenta onkologicznego. Należy więc konsultować się z lekarzem i dietetykiem, aby dostosować dietę do indywidualnych potrzeb i wymagań chorego organizmu.

Sposób na niedobór białka

Sposób na niedobór białka – produkty wysokobiałkowe w diecie

Niedobór białka może prowadzić do osłabienia organizmu, szczególnie w przypadku chorób nowotworowych. Osoby chore na raka potrzebują zwiększyć w swojej diecie spożycie pełnowartościowego białka. Ważny jest odpowiedni wybór produktów, które najlepiej uzupełnią jego niedobór.

Dobrym źródłem pełnowartościowego, lepiej przyswajalnego białka, są produkty pochodzenia zwierzęcego. Pamiętaj jednak, że zastosowane leczenie, takie jak chemioterapia, może mieć wpływ na brak tolerancji niektórych z wymienionych produktów. Aby przezwyciężyć niedobór białka, sięgaj po lubiane produkty – nie musisz spożywać każdego z nich1,2.

Które produkty są najlepszym źródłem białka?

  • chude mięso drobiowe, takie jak kurczak czy indyk,
  • ryby,
  • jajka,
  • mleko i produkty mleczne, w tym jogurt, kefir czy sery,
  • nasiona roślin strączkowych, np. ciecierzyca, bób, młoda fasolka szparagowa, groch czy soczewica (nie są zalecane, jeżeli pacjent nie toleruje ich dobrze – ma dolegliwości, takie jak bóle brzucha, wzdęcia czy biegunki),
  • produkty zbożowe, np. jęczmień, kukurydza czy owies,
  • orzechy, np. nerkowca, włoskie czy sezam1,2,3.

Niedobór białka – jak mu przeciwdziałać i zwiększyć jego spożycie w chorobie nowotworowej?

Przygotowaliśmy 10 wskazówek, które pomogą Ci w prosty sposób uzupełnić codzienny jadłospis w białko.

  1. Rozważ włączenie do swojej diety żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Możesz skorzystać z niej, jako zamiennika jogurtu do śniadania (Resource Protein), lub dodać do ulubionego dania kilka łyżek bezsmakowego białka (Resource Instant Protein).
  2. Wykorzystaj ugotowane mięso jako dodatek do sałatek, omletów, zup czy zapiekanek.
  3. Wymieszaj, ugotowane i pokrojone w kostkę mięso, ze śmietaną i przyprawami, przygotowując w ten sposób sos.
  4. Ugotowane jajka na twardo dodawaj do zup, zapiekanek, sałatek, warzyw, makaronu czy tostów francuskich.
  5. Wykorzystuj mleko zamiast wody do przygotowywania zupy czy płatków śniadaniowych.
  6. Dodawaj jogurt lub twaróg do ulubionego smoothie czy owoców.
  7. Używaj sera jako dodatku do zapiekanek, zup, warzyw czy ziemniaków.
  8. Wykorzystaj nasiona oraz orzechy jako dodatek do deserów (np. budyniów, kremów, owoców, lodów), a także sałatek czy warzyw.
  9. Zadbaj o to, aby mieć przy sobie wysokobiałkowe produkty, które możesz wykorzystać jako szybkie przekąski, np. ser, jogurt czy płatki z mlekiem.
  10. Wykorzystaj mleko w proszku, jako dodatek do puree, zup, puddingów, koktajli, gotowanych płatków śniadaniowych, ciasta na naleśniki czy jogurtu4,5.

Odpowiednia dieta stanowi kluczowy element w walce z niedoborem białka, a wybierając odpowiednie produkty, możemy skutecznie wesprzeć nasze ciało w tym trudnym procesie. To nie tylko kwestia dostarczania organizmowi niezbędnych składników odżywczych, ale również troski o nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

Bibliografia:

  1. Jarosz M., Sajór I. 2017. Żywienie a choroba nowotworowa. Poradnik dla pacjentów i ich rodzin. Warszawa, PRIMOPRO.
  2. University of Rochester Medical Center Rochester. Nutrition and Cancer: High-Protein Foods. Pobrany 20.01.2023 r., z https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=85&contentid=p07232
  3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (Eds.). 2020. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Warszawa: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny.
  4. American Cancer Society. 2022. Eating Well During Treatment. Pobrany 20.01.2023 r., z https://www.cancer.org/treatment/survivorship-during-and-after-treatment/coping/nutrition/once-treatment-starts.html
  5. Stanford Medicine. High Protein Foods as Part of Your Cancer Diet. Pobrany 20.01.2023 r., z https://stanfordhealthcare.org/medical-clinics/cancer-nutrition-services/during-cancer-treatment/high-protein-foods.html

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Protein – do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Instant Protein – do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na białko.