Smaczny i odżywczy przybysz z Nowej Zelandii robi furorę nad Wisłą. Sprawdźmy, czym charakteryzuje się miód manuka oraz kiedy warto po niego sięgnąć.

Cenny import z Antypodów

Główny bohater tego artykułu jest dobrze znany ludziom od dawna. Jego właściwości od wieków były znane mieszkańcom Nowej Zelandii i południowo-wschodnich krańców Australii, skąd pochodzi manuka. Zawdzięczamy go pszczołom, które wytwarzają swój specjał z nektaru kwiatów krzewu manuka (łac. Leptospermum scoparium), który rośnie właśnie na Antypodach.

Jego nazwa wywodzi się z języka maoryskiego, a o istnieniu tego typu miodu świat dowiedział się w latach 80. ubiegłego wieku. Wtedy to nowozelandzki prof. P. Molan zaczął opisywać jego przeciwbakteryjne właściwości. W Polsce manuka staje się coraz bardziej popularny. Moda na superfoods na rodzimym rynku sprawiła, że coraz więcej osób wybiera zdrowe produkty pochodzące z różnych egzotycznych części świata. Korzysta z niej również miód manuka, który jest coraz częściej wybierany przez osoby ceniące sobie zróżnicowaną dietę złożoną z produktów naturalnego pochodzenia.

Produkty z kategorii zdrowa żywność

Produkty z kategorii zdrowa żywność

Odkryj potencjał zdrowej żywności.  Do dyspozycji naszych Klientów oddajemy szeroki wachlarz produktów, które z powodzeniem uzupełniają piramidę dobrego odżywiania.
Zdrowa żywność
Soki
Miody

Zdrowy jak miś

O tym, że miód jest smaczny i zdrowy nie trzeba nikogo przekonywać. W medycynie tradycyjnej od dawna był traktowany jako naturalny „antybiotyk”. Dziś, kiedy właściwości różnych typów miodu zostały potwierdzone naukowo, coraz więcej osób sięga po te pszczele wytwory, traktując je jako wzmocnienie systemu immunologicznego w okresie wzmożonych zachorowań oraz jako wsparcie kuracji przeziębienia, grypy, zapalenia gardła czy anginy. Miody wykazują aktywność przeciwbakteryjną, co wynika z wysokiego stężenia nadtlenku wodoru i węglowodanów oraz niskiego pH. Badania potwierdzają, że spożywanie przysmaku Kubusia Puchatka zwiększa odpowiedź immunologiczną organizmu. Miód wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, a z jego dobroczynnych właściwości korzyści czerpie wiele układów tworzących ciało człowieka. Ten dar Matki Natury obniża ciśnienie krwi, chroni wątrobę, stymuluje hematopoezę, poprawia właściwości reologiczne krwi.

Miód manuka właściwości

Lista błogosławieństw wynikających z włączenia naturalnego miodu do swojej diety jest długa. Co zatem wyróżnia manukę na tle innych gatunków? Jokerem w talii miodu manuka jest methylglyoxal, któremu wtóruje leptozyna. Obie substancje aktywne sprawiają, że manuka ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Co istotne z punktu widzenia osoby wybierającej swój pierwszy słoik, stężenie methylglyoxalu w porcji miodu manuka określa parametr MGO (im wyższy, tym lepsza jakość produktu). Wraz z rosnącą wartością MGO, rośnie także cena produktu. Motyw przewodni dzisiejszego tekstu jest także bogatym źródłem kwasów fenolowych oraz flawonoidów. Te związki fenolowe wykazują m.in. działanie przeciwutleniające.

Leczenie dolegliwości skóry

Miód manuka ma też swoje zasługi dla zdrowej i pięknej skóry. Powszechnie znany jest jego potencjał w leczeniu schorzeń dermatologicznych – opisywany miód działa bowiem przeciwdrobnoustrojowo, stymuluje proces gojenia ran i ogranicza powstającą bliznę. Z racji na usuwanie stanów zapalnych, używa się go do leczenia owrzodzeń. Ma także swoje zastosowanie w pielęgnacji – służy do redukowania objawów trądziku i regeneracji dermy. Nic dziwnego, że jest częstym dodatkiem do składu kosmetyków – kremów, toników, szamponów do włosów, masek do twarzy czy dezodorantów. Można go również aplikować bezpośrednio na skórę, natomiast maseczka z miodu manuka pobudza produkcję włókien kolagenowych i usuwa martwe komórki. Ponadto opatrunki z miodem manuka stosuje się m.in. do walki z odleżynami.

Kuracja dolegliwości układu pokarmowego

W jakich jeszcze przypadkach może pomóc manuka? Ten złocisty preparat sprawdza się w leczeniu wrzodów żołądka, nadkwasoty, refluksu. Stosuje się go też w razie wystąpienia zapalenia śluzówki, zapalenia jamy ustnej oraz bakteryjnego zakażenia przewodu pokarmowego. Produkt może być także pomocny w powstrzymywaniu biegunki, zapalenia jelit czy wzdęć okrężnicy. Miód aplikowany doustnie nie traci swoich prozdrowotnych właściwości w kontakcie z sokami trawiennymi. Najlepsze efekty dla układu pokarmowego daje spożywanie miodu nie rozcieńczonego w wodzie. Istnieją badania, które potwierdzają przydatność jedzenia miodu manuka w leczeniu mukowiscydozy, sepsy i stopy cukrzycowej.

Miód manuka przeciwwskazania

Z uwagi na dużą dawkę węglowodanów, osoby cierpiące na cukrzycę powinny skonsultować spożywanie miodu z diabetologiem. Produkt nie jest rekomendowany dzieciom, które nie ukończyły pierwszego roku życia.

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 07:00-16:00 sklep@cefarm24.pl