Utrudnione wchłanianie magnezu
Magnez jest pierwiastkiem, którego wchłanianie jest utrudnione przez wiele czynników takich jak długotrwały stres, niewysypianie się, częste odchudzanie, antybiotykoterapia czy zanieczyszczenie powietrza. Również sposób odżywiania ma tutaj ogromne znaczenie. Duże ilości kawy i herbaty, alkoholu, napojów gazowanych sprzyja wypłukiwaniu magnezu z organizmu. Dieta bogata w cukier, tłuszcze nasycone, a uboga w pestki, kakao i orzechy może przyczynić się do powstawania niedoborów. Dla osób, którym ciężko utrzymać odpowiedni poziom tego pierwiastka powstał preparat NeoMag - suplement diety zawierający magnez i witaminę B6, dla prawidłowej pracy układu nerwowego i mięśni.
NeoMag - naturalny magnez wysokiej jakości
Suplementy diety marki NeoMag znajdziemy w kilku wariantach, z których można wybrać rozwiązanie idealne dla siebie. Zawierają naturalny magnez oraz witaminę B6 dla wsparcia pracy mięśni i zmniejszenia zmęczenia. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego.
NeoMag Cardio - preparat z magnezem, uzupełniony o wyciąg z głogu, wspomagający dopływ tlenu i krążenie krwi.
NeoMag Forte - z wysoką dawką naturalnego magnezu, przyczynia się do zmniejszenia uczucia znużenia i zmęczenia.
NeoMag Skurcz - uzupełniony dodatkowo o potas, wspomaga prawidłową pracę mięśni i metabolizm energetyczny.
NeoMag Stres - wzbogacony o wyciąg z ziela melisy i szyszek chmielu, wspomaga relaks oraz psychiczne i fizyczne samopoczucie.
Dawkowanie magnezu
Zalecane, dobowe dawki magnezu prezentują się następująco:
- kobiety - 280 mg,
- mężczyźni - 350 mg,
- kobiety w ciąży - 320 mg,
- dziewczęta 15-18 lat - 300 mg,
- chłopcy 15-18 lat - 400 mg,
- dziewczęta 11-14 lat - 280 mg,
- chłopcy 11-14 lat - 270 mg.
W przypadku dzieci między 7, a 10. rokiem życia dzienna dawka wynosi 170 mg, między 2, a 6, rokiem życia 80-120 mg, natomiast u niemowląt 40-60 mg.
Po czym poznać niedobory magnezu?
Kiedy organizmowi brakuje tego cennego składnika, zaczyna wysyłać charakterystyczne sygnały. Jest to drganie powiek i warg, mrowienie w kończynach, kołatanie serca, spadek koncentracji, bolesne skurcze łydek, brak energii, kruchość włosów czy problemy ze stawami.
Produkty bogate w magnez
Kiedy wchłanianie magnezu nie jest utrudnione, można go dostarczyć w odpowiedniej ilości wraz z pożywieniem. Produkty spożywcze bogate w ten pierwiastek to m.in. pestki dyni (540 mg magnezu na 100g produktu), dlatego warto sięgać po pieczywo z ich dodatkiem, dodawać do musli czy zjadać jako przekąskę. Inną opcją są otręby pszenne zawierające 490 mg pierwiastka w 100g. Dwie łyżki otrębów są w stanie zaspokoić dzienne zapotrzebowanie. Popularnym sposobem na dostarczanie jest kakao, jednak należy pamiętać, że chodzi o czyste kakao. Jeśli wybieramy czekoladę, musi być z minimum 70% zawartością kakao. Mleczna i deserowa czekolada mają dużo cukru, który utrudnia wchłanianie pierwiastka.
Magnez znajdziemy także w:
- migdałach (296 mg na 100 g),
- orzeszkach ziemnych (240 mg na 100g),
- orzechach włoskich (160 mg na 100g),
- kaszy gryczanej (218 mg na 100g),
- kaszy jęczmiennej (270 mg na 100g),
- płatkach owsianych (129 mg na 100g),
- grochu (124 mg na 100g),
- bananach (30 mg na 100g),
- suszonych figach (70 mg na 100g),
- daktylach (60 mg),
- suszonych morelach (50 mg),
- rodzynkach (45 mg),
- awokado (30 mg).
Duże ilości magnezu znajdziemy także w natce pietruszki, dlatego warto dodawać ją jak najczęściej do zup, koktajli i sałatek.