Co niszczy chrząstkę stawową?
Chrząstka stawowa naturalnie zużywa się wraz z wiekiem, jednak są też pewne czynniki, które mogą sprzyjać jej szybszej degeneracji. Do zniszczenia chrząstki stawowej może prowadzić szczególnie nadwaga i otyłość oraz siedzący tryb życia. Bardzo często chrząstka stawowa niszczy się też w związku z dużymi przeciążeniami i zbyt intensywnymi treningami lub wskutek długotrwałych stanów zapalnych. Do pojawienia się problemu może prowadzić też nieprawidłowa oś stawu, niewłaściwa postawa i budowa ciała oraz urazy stawu, niewłaściwie leczone kontuzje, a nawet długotrwałe unieruchomienie stawu, a oprócz tego niektóre schorzenia ogólnoustrojowe w tym RZS.
Co niszczy chrząstkę stawową?
Chrząstka stawowa naturalnie zużywa się wraz z wiekiem, jednak są też pewne czynniki, które mogą sprzyjać jej szybszej degeneracji. Do zniszczenia chrząstki stawowej może prowadzić szczególnie nadwaga i otyłość oraz siedzący tryb życia. Bardzo często chrząstka stawowa niszczy się też w związku z dużymi przeciążeniami i zbyt intensywnymi treningami lub wskutek długotrwałych stanów zapalnych. Do pojawienia się problemu może prowadzić też nieprawidłowa oś stawu, niewłaściwa postawa i budowa ciała oraz urazy stawu, niewłaściwie leczone kontuzje, a nawet długotrwałe unieruchomienie stawu, a oprócz tego niektóre schorzenia ogólnoustrojowe w tym RZS.
Jak naturalnie odbudować chrząstkę stawową?
By ograniczyć dolegliwości związane ze zużyciem chrząstki stawowej, można wprowadzić zmiany w stylu życia, aktywności fizycznej i diecie. Pozytywny wpływ będzie mieć też redukcja masy ciała, jeśli pacjent ma nadwagę lub choruje na otyłość. Pomocne będzie również przyjrzenie się jakości swojego jadłospisu, aby móc dostarczać organizmowi składników pomagających zachować stawy w dobrej kondycji. Bardzo ważne jest też wzmocnienie mięśni zaangażowanych w ruch stawów, a tu doskonale sprawdza się sport – aktywność fizyczną najlepiej skonsultować ze specjalistą, dobierając ją do możliwości i kondycji danej osoby.
Co jeść na odbudowę chrząstki stawowej?
Dieta na stawy to przede wszystkim posiłki mądrze zaplanowane i prawidłowo zbilansowane, które będą dostarczać składniki ważne dla utrzymania stawów w dobrym stanie. Jednocześnie dieta powinna zapewniać możliwość utrzymania odpowiedniej wagi ciała, gdyż nadprogramowe kilogramy zwiększają obciążenie stawów. Powinno znajdować się w niej pełnowartościowe białko i kolagen, który jest składnikiem mazi stawowej oraz pełnoziarniste produkty. Warto też zapewnić prawidłową podaż witaminy C i witamin z grupy B oraz antyoksydantów. Ważne są też składniki mineralne, w tym wapń czy fosfor. Nie bez znaczenia jest też pilnowanie właściwego nawodnienia organizmu.
Jak zwiększyć produkcję mazi stawowej?
Regeneracja chrząstki stawowej jest długotrwałym procesem i warto w tej sytuacji zaufać lekarzowi, który dobierze właściwą metodę leczenia i będzie kontrolować jej przebieg. W przypadku problemów z niedostateczną ilością chrząstki stawowej pomocne mogą być preparaty z glukozaminą bądź siarczanem chondroityny, a także z kwasem hialuronowym czy kolagenem. W niektórych przypadkach pomocne mogą być też iniekcje dostawowe – te powinny być wykonane przez specjalistę, który zadba o zachowanie niezbędnych środków ostrożności.
Suplementy diety na stawy – co warto suplementować?
By zadbać o zdrowie i właściwe funkcjonowanie swojego układu ruchu, warto szczególnie skupić się na stawach. Seniorom, osobom aktywnie trenującym, kobietom w okresie okołomenopauzalnym, osobom z nadwagą i otyłością, a także pacjentom, którzy zauważyli niepokojące objawy związane z funkcjonowaniem stawów, polecana jest też suplementacja. Uzupełnienie ważnych dla stawów składników może sprzyjać poprawie ich funkcjonowania. Głównym komponentem tkanki łącznej jest kolagen, który stanowi składnik istotny dla jej elastyczności oraz wytrzymałości. Suplementacja kolagenu naturalnie stymuluje organizm do jego większej produkcji, co znów przyczynia się do odnowy włókien kolagenowych i spowolnienia ich degeneracji. Kolagen typu II to główny składnik budulcowy chrząstki stawowej i ścięgien, który odpowiada za ruchomość stawów. Kolagen typu I jest natomiast istotny dla wytrzymałości tkanki łącznej.
Dla stawów bardzo ważne są też inne składniki, w tym siarczan chondroityny oraz kwas hialuronowy. Siarczan chondroityny jest składnikiem tworzącym macierz tkanki chrzęstnej oraz odgrywa rolę w syntezie jej nowych struktur. Kwas hialuronowy jest natomiast składnikiem istotnym dla właściwego nawilżenia tkanki łącznej, odpowiadając za jej sprężystość, a w konsekwencji za właściwą ruchomość stawów. By zadbać o kondycję stawów, warto suplementować też witaminę C, która nie tylko wspomaga układ odpornościowy, ale też stymuluje produkcję kolagenu, co ma niebagatelne znaczenie dla kondycji stawów czy jędrności skóry. Dla stawów ważna jest też glukozamina, która stanowi element budulcowy i strukturalny chrząstki stawowej i mazi stawowej.