Składniki
olej z nasion wiesiołka tłoczony na zimno, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.
Wartość odżywcza 100 ml:
|
Wartość energetyczna (energia)
|
3418 kJ/831 kcal
|
Tłuszcz, w tym:
|
92,4 g
|
kwasy tłuszczowe nasycone
|
7,5 g
|
kwasy tłuszczowe jednonienasycone
|
8,9 g
|
kwasy tłuszczowe wielonienasycone
|
76,0 g
|
Węglowodany, w tym:
|
0 g
|
cukry
|
0 g
|
Białko
|
0 g
|
Sól
|
0 g
|
Pozostałe:
kwas linolowy (omega-6) 68,4 g
kwas gamma-linolenowy (omega-6) 7,2 g
kwas oleinowy (omega-9) 7,8 g
Masa netto
Objętość netto: 250 ml
Charakterystyka
Olej z wiesiołka uzyskiwany jest z nasion wiesiołka metodą tłoczenia na zimno. Posiada delikatny smak i zapach. Może być wykorzystywany do sporządzania surówek i sałatek, a także jako dodatek do dań mięsnych i rybnych podawanych na zimno. Olej z wiesiołka charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych, do których należą kwasy omega-6. Kwasami z rodziny omega-6 są: kwas linolowy (LA) oraz kwas gamma-linolenowy (GLA) zawarte w oleju z wiesiołka. Kwas linolowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 g LA dziennie. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu.
Przechowywanie
Może wytrącić się naturalny osad. Przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym i ciemnym miejscu.
Producent
Oleofarm Sp. z o.o.
ul. Mokronoska 8
52-407 Wrocław
Ważne informacje
Kraj pochodzenia: Polska.
Informacje dodatkoweStosować pod nadzorem lekarza. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Służymy Państwu pomocą pod adresem
sklep@cefarm24.pl.