Natka pietruszki to jeden z polskich superfoods, które warto zawsze mieć w swojej kuchni, najlepiej w postaci świeżej rośliny. Zielone liście naci pietruszki od wieków cenione są nie tylko z uwagi na ciekawy smak, który doskonale aromatyzuje różne potrawy, ale także ze względu na bogaty skład, który dostarcza naszemu organizmowi wielu witamin i składników mineralnych. Na co pomaga natka pietruszki, co zawiera i kto powinien regularnie spożywać sok z natki pietruszki?

Czy natka pietruszki jest zdrowa?

Pietruszka zwyczajna (łac. Petroselinum crispum) to dwuletnia roślina z rodziny selerowatych, wywodząca się z regionu Morza Śródziemnego, gdzie odkryli ją Egipcjanie. Z czasem o wyjątkowych właściwościach tego cennego warzywa i jego zielonych liści przekonali się także Grecy i Rzymianie – to właśnie oni nazwali ją pietruszką, ponieważ rosła na skałach wapiennych („petra” z łaciny oznacza skałę). Nać pietruszki początkowo wykorzystywana była jako roślina ozdobna, jednak z biegiem czasu zyskała ona znaczenie także w medycynie naturalnej, gdzie do dziś uznawana jest za jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Warto podkreślić, że natka pietruszki zawiera najwięcej witaminy C spośród wszystkich dostępnych owoców i warzyw. W 100 gramach naci pietruszki znajdziemy aż 160 mg witaminy C (4 razy więcej niż pomarańcza!), chociaż nasze dzienne zapotrzebowanie na tę substancją wynosi zaledwie 80 mg.

Natka pietruszki – witaminy

Sok z natki pietruszki to istna bomba witaminowa, która obfituje w wiele ważnych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Wystarczy, że każdego dnia sięgniemy po garść świeżej natki pietruszki, by cieszyć się dobrym zdrowiem i pozytywną energią. Co zawiera natka pietruszki?

Znajdziemy w niej takie składniki jak:

  • witamina C – ze względu na fakt, że substancja ta ulatnia się pod wpływem temperatury oraz długotrwałego przechowywania w jednym miejscu, warto spożywać świeżą, dopiero co ściętą natkę pietruszki. Witamina C wzmacnia naszą odporność, a w połączeniu z kwasem foliowym i żelazem działa także krwiotwórczo, dzięki czemu zapobiega anemii;
  • prowitamina A (beta-karoten) – w 100 g naci pietruszki znajdziemy aż 5510 µg prowitaminy A, która doskonale wpływa na nasz wzrok i cerę;
  • sole mineralne, takie jak m.in. żelazo (w 100 gramach znajduje się 5 mg żelaza), wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, miedź, mangan czy potas;
  • witamina PP, K i te z grupy B (w tym kwas foliowy);
  • flawonoidy (apigenina, luteolina), które skutecznie walczą z chorobami nowotworowymi, w tym m.in. nowotworem skóry oraz piersi;
  • olejki eteryczne (m.in. mirystycyna, limonen, eugenol);
  • aminokwasy;
  • chlorofil;
  • błonnik – w 100 g naci pietruszki występuje 40 g błonnika.

Warto także podkreślić, że nać pietruszki jest niskokaloryczna (100 g natki zawiera zaledwie 36 kalorii) i posiada niski indeks glikemiczny (IG 11), dzięki czemu jest świetną przyprawą dla osób odchudzających się, diabetyków i tych, które zmagają się z zaburzeniami metabolizmu.

Natka pietruszki – właściwości

Natka pietruszki to roślina, która wykazuje dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz soli mineralnych jest w stanie nie tylko wzmacniać nasz organizm i zwiększać odporność, ale także wspierać leczenie wielu dolegliwości. Na co pomaga natka pietruszki? Za sprawą zawartego w niej chlorofilu roślina ta pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, a także działa antyseptycznie – odświeża oddech i unieszkodliwia bakterie gromadzące się w jamie ustnej. Z tego powodu nać pietruszki polecana jest także palaczom, którzy szukają sposobu na niwelowanie zapachu tytoniu.

Chociaż nać pietruszka nie jest najpopularniejszym źródłem żelaza, to ze względu na dużą zawartość witaminy C ułatwia ona jego przyswajanie przez organizm, a co za tym idzie – działa krwiotwórczo. W związku z tym regularne spożywanie koktajli z natką pietruszki polecane jest przede wszystkim osobom, które zmagają się z anemią i chcą wzmocnić odporność organizmu.

Natka pietruszki to także naturalny diuretyk, którego zadaniem jest wspieranie prawidłowej pracy nerek. Roślina ta działa moczopędnie, jest w stanie skutecznie usuwać nadmiar wody z organizmu, a także oczyszczać go z toksyn. Z tego powodu spożywanie liści natki pietruszki zaleca się osobom, które borykają się z dolegliwościami dróg moczowych, m.in. z kamicą lub nawracającymi infekcjami pęcherza moczowego.

Nać pietruszki zawiera dużą ilość magnezu, który wykazuje działanie rozkurczające i uśmierzające bóle miesiączkowe. Jej dobroczynne działanie z pewnością docenią zatem kobiety, które mają problemy miesiączkowe – chcą wywołać krwawienie miesiączkowe oraz zmniejszyć intensywność bólów menstruacyjnych. Co więcej, natka pietruszki polecana jest także kobietom w okresie ciąży i karmienia, które chcą wzmocnić organizm i łagodzić zmęczenie.

Regularne spożywanie natki pietruszki zaleca się również osobom, które mają problemy jelitowe. Roślina ta poprawia trawienie pokarmów, zwalcza pasożyty jelitowe i pomaga w dolegliwościach wątrobowych. Co ważne, ze względu na dużą zawartość magnezu powinny ją jeść także osoby, które piją duże ilości kawy, prowadzą stresujący lub bardzo aktywny tryb życia.

Natka pietruszki wykazuje także pozytywny wpływ na naszą urodę, co docenią z pewnością osoby, które chcą wygładzić i zmniejszyć widoczność zmarszczek, nawilżyć skórę, a także cieszyć się promienną, świeżą skórą. Preparaty kosmetyczne na bazie natki pietruszki polecane są głównie w pielęgnacji cery dojrzałej, poszarzałej i naczynkowej. Co ważne, nać pietruszki skutecznie łagodzi podrażnienia i stany zapalne, dlatego też warto ją stosować w przypadku cery trądzikowej lub tłustej.

Natka pietruszki – przeciwwskazania

Niestety, chociaż przez wielu nać pietruszki jest nazywana królową wśród polskich przypraw, to nie każdy może bezpiecznie korzystać z jej wyjątkowych właściwości. Większe ilości natki pietruszki nie są wskazane dla osób, które zmagają się z chorobami nerek oraz hiperkaliemią (nadmiarem potasu we krwi). Warto pamiętać, że roślina ta zawiera spore ilości kwasu szczawiowego, który może zwiększyć ryzyko powstawania kamieni nerkowych.

Nać pietruszki to także źródło witaminy K, która może utrudniać działanie niektórych leków, dlatego na jej spożywanie powinny uważać m.in. osoby chore na zakrzepicę. Co więcej, nawet niewielkie ilości natki pietruszki mogą okazać się niebezpieczne dla osób, które mają alergię na tę roślinę.

Natka pietruszki – jak ją spożywać?

Natka pietruszki to świetny dodatek do niemal każdego dania, które zyskuje dzięki niej ciekawy, aromatyczny smak i charakterystyczny, jasnozielony kolor. Najprostszym sposobem jest przygotowanie świeżego soku z natki pietruszki, który jest wspaniałą bombą witaminową i smacznym, lekko orzeźwiającym napojem. Co więcej, nać pietruszki możemy wykorzystać jako główny składnik pesto, gdzie z powodzeniem zastępuje bazylię lub jako dodatek do dań mięsnych oraz rybnych. Natkę pietruszki warto łączyć z różnymi składnikami, w tym m.in. z czosnkiem, grzybami, owocami morza, a nawet ziemniakami.

Autor artykułu: tech. farmaceutyczny Monika Kędzierska

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 07:00-16:00 sklep@cefarm24.pl