Prozdrowotne działanie glonów jest znane i wykorzystywane od wieków. Podobnie jak zielone warzywa liściaste, glony wyróżniają się bogactwem składników odżywczych. Stosowane są nie tylko w żywieniu, ale również w kosmetologii oraz w przemyśle farmaceutycznym. Dowiedz się, jakie właściwości posiadają algi morskie oraz kiedy warto je stosować.

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Czym są algi?

Algi, inaczej zwane glonami, są to samożywne organizmy o beztkankowej budowie, występujące głównie w środowiskach wodnych lub lądowych o wysokiej wilgotności. Posiadają niby-korzenie, którymi są przytwierdzone do podłoża oraz niby-łodygi i niby-liście pozwalające na pochłanianie wody i składników odżywczych. Wielkość glonów jest bardzo zróżnicowana i waha się od kilku milimetrów do nawet kilku metrów.

Żyj i odżywiaj się zdrowo!

Żyj i odżywiaj się zdrowo!

Zdrowa żywność
Zdrowe soki i syropy

Algi morskie – wartości odżywcze

Algi morskie posiadają wyjątkowo bogaty skład. W większości, bo aż w 85%, składają się z wody. Uwagę przykuwa duża zawartość białka, będącego źródłem aminokwasów egzogennych, które musimy dostarczać wraz z pożywieniem, ponieważ nasz organizm nie syntezuje ich samodzielnie. Mowa o takich aminokwasach jak: alanina, asparagina, glicyna, lizyna, seryna, izoleucyna, leucyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan i walina. Spożywanie glonów jest zatem szczególnie zalecane osobom stosującym dietę wegańską lub dietę wegetariańską, narażonym na niedobór tych aminokwasów.

Algi są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym kwasu eikozapentaenowego (EPA), kwasu arachidonowego i rzadziej spotykanego kwasu γ-linolenowego (GLA).

Algi morskie – witaminy, minerały i substancje bioaktywne

Algi morskie są bogate w witaminy, głównie witaminy C, D, E, witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12) oraz karotenoidy stanowiące prowitaminę witaminy A. Wśród składników mineralnych obecnych w algach morskich należy wskazać:

Glony są również wspaniałym źródłem polifenoli, oraz naturalnych barwników m.in. chlorofilu, fikocyjanobiliny i fikocyjaniny, wykazujących korzystny wpływ na nasz organizm.

Czy algi morskie są zdrowe?

Bogactwo składników odżywczych znajdujących się w algach przekłada się na ich właściwości prozdrowotne. Algi morskie są określane mianem superfoods. Z powodzeniem mogą być stosowane jako element diety wspomagającej prawidłowe funkcjonowanie organizmu dla osób zdrowych oraz jako składnik przyczyniający się do uzupełniania niedoborów ważnych składników i poprawy stanu zdrowia.

Oto niektóre właściwości prozdrowotne alg:

  • Algi morskie wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Z tego względu warto je stosować wspomagająco przy różnego rodzaju infekcjach, do łagodzenia stanów zapalnych i obniżania wysokiej temperatury.
  • Składniki zawarte w glonach mają właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że neutralizują wolne rodnik tlenowe, odpowiedzialne za przyspieszenie procesów starzenia oraz rozwój wielu chorób. Algi morskie stosowane są wspomagająco w leczeniu nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, łuszczycy, chorób reumatycznych czy osteoporozy.
  • Zjadanie alg lub przyjmowanie preparatów zawierające algi jest korzystne dla naszego mózgu. Glony wspomagają pamięć i koncentrację, a nawet łagodzą stany lękowe.
  • Algi wspierają trawienie oraz działają osłonowo na błonę śluzową żołądka, dlatego mogą być stosowane przez osoby z zaburzeniami w obrębie przewodu pokarmowego.
  • Osoby cierpiące na alergie także będą czerpać korzyści ze spożycia glonów. Zawierają one związki o właściwościach antyalergicznych i dzięki temu zmniejszają symptomy uczulenia.

Algi morskie a nowotwory

Algi morskie zawierają cenne substancje biologicznie czynne, obniżające ryzyko rozwoju nowotworów. Przyczyniają się do apoptozy, czyli programowanej śmierci komórek. Jest to działanie organizmu, w wyniku którego unicestwiane są nieprawidłowe komórki naszego ciała (np. uszkodzone, zmutowane). Glony zatrzymują cykl komórkowy komórek nowotworowych, hamują ich podział oraz angiogenezę, czyli proces tworzenia nowych naczyń krwionośnych, co spowalnia rozwój nowotworów. Fikocyjany zawarte w algach uszkadzają błonę komórkową komórek guza, co w efekcie prowadzi do ich zniszczenia.

Badania potwierdzają, że przyjmowanie glonów wspomaga zapobieganie i leczenie raka żołądka, piersi, trzustki, wątroby, prostaty, szyjki macicy oraz białaczki.

Algi morskie w jadłospisie

Ogromna ilość gatunków glonów może nie być ułatwieniem przy wprowadzeniu alg do diety. Różne rodzaje alg będą zawierały trochę inną kompozycję składników odżywczych, dlatego warto dobrać te najbardziej odpowiadające naszym potrzebom. Obecnie najpopularniejsze są następujące algi: spirulina, chlorella, nori, kombu i wakame.

  • Spirulina stanowi bogate źródło białka, witaminy B12 i żelaza, dlatego wskazana jest szczególnie dla osób niespożywających mięsa i innych produktów odzwierzęcych. Ponadto spirulina wzmacnia odporność, wspomaga odchudzanie i łagodzi problemy skórne.
  • Chlorella obfituje w chlorofil oraz karotenoidy posiadające właściwości antyoksydacyjne. Poprzez działanie immunostymulujące walczy z różnego rodzaju infekcjami. Chlorella wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i nowotworów.
  • Glony nori zawierają sporą dawkę witaminy C, karotenoidów i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wspomagają leczenie infekcji w obrębie dróg oddechowych. Nori można wykorzystać w leczeniu nadciśnienia tętniczego oraz w profilaktyce chorób wątroby i nowotworów.
  • Kombu, dzięki zawartej fukoksantynie, uważane jest za produkt wspomagający utratę masy ciała. Składnik ten zwiększa aktywności enzymów mitochondrialnych komórek tkanki tłuszczowej, co skutkuje nasileniem utlenienia kwasów tłuszczowych. Stosowanie kombu zmniejsza ryzyko nowotworów, cukrzycy, chorób wątroby oraz nadciśnienia tętniczego.
  • Wakame jest glonem hamującym rozwój infekcji wirusowych, w tym wirusa HSV-1. Algi te wpływają także pozytywnie na leczenie choroby Alzheimera. Dodatkowo glony wspomagają oczyszczanie organizmu, regulują gospodarkę wodno-elektrolitową oraz przyspieszają przemianę materii.

Stosowanie alg morskich do przygotowywania potraw lub jako suplement pozwala na wzbogacenie diety w cenne składniki odżywcze. Kombu, nori i wakame można w kupić w Polsce w formie suszonych liści, natomiast spirulina i chlorella najczęściej występuje w postaci sproszkowanej.

Algi a kosmetyki

Glony można z powodzeniem wykorzystywać również w kosmetologii. Kosmetyki zawierające w swoim składzie algi morskie wpływają na usprawnienie procesów regeneracji naskórka, wspomagają leczenie blizn. Substancje zawarte w algach działają na skórę nawilżająco, normalizują pracę gruczołów łojowych oraz stymulują mikrokrążenie skóry. Kwasy tłuszczowe zawarte w algach działają ochronnie na nasz naskórek. Wszystko to przyczynia się do utrzymania pięknej, jędrnej i młodej skóry.

Autor artykułu: tech. farmaceutyczny Katarzyna Talpa