Szukasz smacznego dodatku do kanapek, który nie będzie tuczący? Wypróbuj awokado! To owoc, z którego zrobisz świetne pasty i dodasz go do każdej sałatki. A do tego pomoże twojemu dziecku, bo to dobry sposób na ciemieniuchę.

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Awokado – właściwości

Owoc zwany również smaczliwką wdzięczną rośnie na wiecznie zielonych drzewach w klimatach tropikalnych – głównie uprawiana jest w Meksyku, Ameryce Południowej oraz częściowo w Azji i Afryce. W jej składzie znajdziemy między innymi witaminę C, wspierającą naszą odporność i naczynia krwionośne. Wśród pierwiastków najwięcej w awokado jest dobroczynnego dla układu krwionośnego i ciśnienia potasu (aż 600 mg/100 g!), ponadto znajdziemy znaczne ilości fosforu, magnezu i wapnia. Persea americana to jednak przede wszystkim bogate źródło wielu kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów, których ciało człowieka nie wytwarza we własnym zakresie. Kluczowa jest tu m.in. lizyna, która nie tylko uczestniczy w procesach budulcowych, ale i wspiera przeciwutleniacze w walce z nowotworami. Ponadto, awokado wpływa korzystnie na obniżenie złego cholesterolu LDL oraz pomaga w trakcie cukrzycy, regulując insulinoodporność.

Preparaty z kategorii zdrowa żywność

Preparaty z kategorii zdrowa żywność

Odkryj potencjał zdrowej żywności. Do dyspozycji naszych Klientów oddajemy szeroki wachlarz produktów, które z powodzeniem uzupełniają piramidę dobrego odżywiania.
Soki
Zdrowa żywność
Miody

Awokado a odchudzanie

Mimo 169 kcal na 100 gramów, gruszkowaty owoc pomaga w odchudzaniu. Dlaczego? Przede wszystkim wpływa na uczucie sytości. Jedząc awokado zwyczajnie się najadamy, przez co nie odczuwamy głodu przez dłuższy czas. Zapobiega to tak destrukcyjnym działaniu, jakim w przypadku diet jest podjadanie między kolejnymi posiłkami. To dlatego warto smarować nim pieczywo lub dodawać do sałatek.

Awokado na ciemieniuchę

Ciemieniucha to żółte, grube łuski, które pojawiają się na główce dziecka. Ich główną przyczyną jest nieprawidłowa praca gruczołów łojowych. Związane jest to z hormonami matki, krążącymi w krwiobiegu dziecka. Gruczoły produkują wówczas za dużo łoju, który zasycha na głowie maluszka. Nie wywołuje to bólu, ani nie jest zwiastunem żadnej choroby, ale można się tego pozbyć preparatami zawierającymi awokado. Natłuszczają one skórę i ułatwiają usunięcie łusek z główki dziecka. Podobny efekt przynoszą olejki z awokado. Pamiętać należy przy tym, aby stosować takie środki na noc, a do tego używać bawełnianych czapeczek. Łuski najlepiej wyczesywać miękką szczotką oraz używać specjalnych szamponów, które nie podrażniają dodatkowo skóry. Preparaty z Persea americana mogą stosować również dorośli, ponieważ działają one kojąco na rany oraz natłuszczają skórę.

Jak jeść awokado?

Przede wszystkim musimy poczekać, aż będzie dojrzałe, czyli na tyle miękkie, aby bez problemu dało się je wydrążyć i pozbawić pestki. Owoc ten wywodzi się z Meksyku, nie dziwne więc, że najsłynniejsze danie z awokado właśnie stamtąd się wywodzi. Mowa oczywiście o guacamole. Jak je zrobić? To bardzo proste! Nie ma jedynego właściwego przepisu na guacamole, ale na pewno nie możemy pominąć soli oraz kilku kropel cytryny lub limonki. Dzięki cytrusom nasze awokado nie czarnieje i utrzymuje swój smak.

Jeśli nie mamy akurat tych produktów pod ręką, możemy włożyć do pasty pestkę owocu – działania będzie podobne. Co dodamy do guacamole poza tym, zależy już od naszej inwencji. Może to być pokrojony pomidor, czosnek, łosoś, cebula lub pikantne papryczki. Innym pomysłem może być sałatka z awokado. Wystarczy usunąć pestkę (tylko jej nie wyrzucamy, o czym poniżej), wydrążyć miąższ i pokroić go na kostkę. Reszta to już nasza fantazja – przygotowanie dowolnej sałatki będzie równie szybkie. Nam najbardziej smakuje z batatami, granatem, orzechami i dowolną sałatą. Sami spróbujcie!

A co z pestką?

Jesteśmy przyzwyczajeni, iż w większości wypadków wyrzucamy pestki naszych owoców. W wypadku awokado warto jednak tego nie robić. Pestka ma dużo prozdrowotnych właściwości, chociaż nie należy do najsmaczniejszych na świecie. Co zrobić z pestką awokado? Przede wszystkim należy ją osuszyć na słońcu (wystarczy kilka dni), a następnie rozbić na kawałki. Najlepiej zrobić to tłuczkiem uprzednio zawijając pestkę w ręcznik lub szmatkę. Aby uzyskać proszek, należy rozgnieść mniejsze kawałki w moździerzu. Taki proszek dodajemy do potraw według uznania. Pestka jest bogata w błonnik wspierający trawienie oraz w czynniki opóźniające starzenie. I choćby z jej powodów warto włączyć smaczliwkę wdzięczną do naszej diety na stałe.