Imbir – właściwości, leczenie i zastosowanie

29 sierpnia 2022 | Natura

Imbir jest lekarstwem, przyprawą, dodatkiem do herbaty, afrodyzjakiem i wspomaga odchudzanie – kto by pomyślał, że kilkucentymetrowe kłącze rośliny może mieć aż tyle właściwości? Tymczasem…

Czytaj więcej

Erytrol (erytrytol) – czy to najzdrowszy cukier świata?

21 czerwca 2022 | Dieta

Zamierzasz przejść na dietę, ale nie wyobrażasz sobie pić ulubionej kawy w wersji bez choćby jednej łyżeczki cukru? Wielokrotnie Twoje próby zmiany sposobu żywienia kończyły…

Czytaj więcej

Dieta redukcyjna – przepisy i jadłospis. Co jeść na diecie redukcyjnej?

15 lutego 2022 | Dieta

Wiele osób miesiącami lub nawet latami, dąży do osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Niejednokrotnie wybór pada na tzw. diety cud, które obiecują spektakularne osiągnięcia, a w efekcie…

Czytaj więcej

Aminokwasy – podział i rola w organizmie. Jakie są naturalne źródła aminokwasów?

9 lutego 2022 | Dieta

Organizm człowieka potrzebuje 20 różnych aminokwasów, by utrzymać prawidłowy przebieg wielu procesów życiowych, takich jak budowa białek czy też synteza neuroprzekaźników. Część aminokwasów nie jest…

Czytaj więcej

Celiakia – czym jest i jakie są jej objawy? Celiakia u dorosłych, dzieci oraz kobiet w ciąży

25 stycznia 2022 | Choroby i terapie

Celiakia, nazywana także chorobą trzewną, to układowe schorzenie jelita cienkiego o podłożu autoimmunologicznym, które spowodowane jest nietolerancją glutenu. Szacuje się, z objawami celiakii zmaga się…

Czytaj więcej

Dieta przy anemii – co jeść, a jakich produktów unikać?

12 stycznia 2022 | Dieta

Anemia, zwana także niedokrwistością, dotyka sporą część społeczeństwa. Przyczyny anemii mogą być różne, a jej leczenie w wielu przypadkach opiera się na stosowaniu odpowiedniej diety.…

Czytaj więcej