Noni to tropikalny owoc z południowo-wschodniej Azji, który przebojem wdarł się na rynek europejski w XXI wieku. W Polsce również zyskuje sobie popularność dzięki szerokim właściwościom prozdrowotnym. Jakie właściwości ma ten (super)owoc, zwany inaczej morwą indyjską?

Produkty po ukąszeniu owadów

Produkty po ukąszeniu owadów

Sprawdź produkty wspomagające po ukąszeniu owadów, a także chroniące przed owadami.
Po ukąszeniu
Preparaty na owady
Ochrona przed owadami

Noni (Morinda citrifolia) – skład

W Europie noni pojawiło się w 2003 roku. Wcześniej było stosowane w tradycyjnych medycynach krajów azjatyckich, takich jak Chiny czy Indie, ale także w Polinezji. Obecnie morwę indyjską zalicza się do nieoficjalnej grupy superowoców, do której należą m.in. jagody acai, rokitnik, mango czy żurawina. W składzie morwy indyjskiej znajduje się wiele wartościowych dla człowieka substancji. Z witamin znajdziemy przede wszystkim witaminę C oraz niacynę (witamina B3). Ponadto, w owocach znajdziemy znaczące ilości żelaza oraz potasu. Jednak działanie antynowotworowe morwa zawdzięcza skoncentrowanej dawce związku, który określa się jako damnacanthal. Hamuje on procesy chemiczne prowadzące do przemiany komórki w komórkę rakową. Nie wykazano jednak, na które nowotwory przetwory z noni, (np. soki) działają najskuteczniej. Przeprowadzone badania wskazały, iż preparaty z morwy mogą pozytywnie wpływać na samopoczucie osób chorych. Wspomniany wcześniej potas to doskonały środek na lepszy nastrój, ponieważ jego niedobór powoduje zmęczenie i drażliwość.

Witaminy i suplementy

Witaminy i suplementy

Witaminy i minerały
Leki i suplementy

Na co morwa indyjska może pomóc?

W tradycyjnej medycynie Chin i Polinezji wyciągi z Morindy były stosowane na różnego rodzaju bóle. Dziś wiemy, że noni wykazuje pozytywne działanie również w przypadku m.in. stanów zapalnych czy zakażeń bakteriami, np. w jamie ustnej oraz infekcje układu pokarmowego, biegunki i tym podobne. Uważa się, iż dzieje się tak ze względu na zawartość w owocu irydoidów, które jednocześnie mają właściwości antyoksydacyjne. Wśród ważnych substancji znajdujących się w morwie wymienia się również prokseroninę, ale jej faktycznego udziału w przetworach nie udało się do tej pory jednoznacznie udowodnić. Noni nie jest panaceum, jednak jego działanie pobudzające i wzmacniające odporność sprawia, iż warto sięgnąć po jego przetwory. Wśród wielu badań stwierdzono, iż Morinda może również korzystnie wpływać na redukcję poziomu “złego” cholesterolu LDL. Łączy się to z zawartością witaminy C, wspomagającej układ krążenia.

Przeciwwskazania do stosowania noni

Badania nad tropikalnym owocem pozwoliły ustalić, w jakim stopniu Morinda może być zażywana i kto powinien ją unikać. Przede wszystkim z sokami noni nie powinny eksperymentować kobiety w ciąży, gdyż niektóre z ich właściwości mogą niekorzystnie wpływać na przebieg ciąży. Innym ważnym przeciwwskazaniem są wszelkie choroby wątroby. Osoba mająca problemy z tym organem nie powinna zażywać preparatów z noni, ponieważ mogą one spowodować ostre zapalenie wątroby. Dawkowanie, nawet w wypadku osoby zdrowej, nie powinno przekraczać około 40 ml dziennie. W związku z tym, iż skład morwy indyjskiej wyróżnia wysoki poziom potasu, to osoby zażywające leki zatrzymujące potas w organizmie również nie powinny stosować noni bez konsultacji lekarskiej.