Cynamon kojarzy się nam ze świąteczną atmosferą, ciastami i gorącymi napojami. Czy jednak ma jakiekolwiek właściwości prozdrowotne? Więcej na ten temat w naszym tekście.
Produkty wspomagające w stosowaniu diety
Skąd pochodzi cynamon?
Cynamon, który najczęściej kupujemy w formie proszku, to starta, wysuszona kora drzewa cynamonowego – zazwyczaj jest to cynamonowiec cejloński (Cinnamomum verum). Drzewo to pochodzi z terenów Indii, Mjanmy (Birmy) oraz Sri Lanki, ale można je spotkać również w Afryce, na Karaibach i w Azji Wschodniej. W światowej produkcji przewodzą obecnie Chiny przed Indonezją i Sri Lanką.
Jak uzyskuje się samą przyprawę? Korę z drzewa ściąga się w czasie pory deszczowej, a następnie poddaje krótkiej fermentacji. Usuwa się wszelkie pozostałości, które mogą zmienić smak przyprawy. Ostatecznie kora jest suszona, co sprawia, że się zwija w charakterystyczny sposób, a także nabiera pięknego, brązowego odcienia. Tak uzyskane laski są już gotowe do sprzedaży albo przekazuje się je do mielenia, aby otrzymać tak dobrze znany nam proszek. Ponadto z kory można uzyskać drogocenny olejek cynamonowy.
Produkty z kategorii zdrowa żywność
Właściwości cynamonu
Nieprzypadkowo ludzkość korzysta z dobrodziejstwa cynamonu od tysięcy lat. To nie tylko intrygująca przyprawa, ale również bogate źródło cennych dla naszego zdrowia składników. Jednym z nich jest aldehyd cynamonowy, który odpowiada za liczne właściwości przyprawy, w tym za jego właściwości oczyszczające i antynowotworowe. To jednak nie wszystko. Cynamon poleca się w przypadku wszelkich zatruć pokarmowych oraz jako środek zapobiegający biegunkom. Nie należy jednak przesadzać z jego spożywaniem. Nadmiar cynamonu w organizmie (powyżej kilku łyżeczek dziennie) może być szkodliwy – głównie ze względu na obecność w jego składzie kumaryny. W przypadku kobiet w ciąży może nawet wywołać przedwczesny poród.
Spożycie cynamonu może poprawić ogólna kondycje układu krwionośnego. Oznacza to, że przyprawa z kory cynamonowca wpływa pozytywnie na ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Dlaczego tak się dzieje? Na pewno ma na to wpływ wspomniany aldehyd, ale również obecność minerałów w składzie cynamonu: potasu, wapnia czy fosforu, oraz witaminy C.
Zastosowanie cynamonu
Ciasta, pierniki, kaszki – kto z nas nie jadł kiedykolwiek potraw, w których aromatycznym dodatkiem nie był właśnie cynamon? To niezastąpiona przyprawa w kuchni – zarówno w formie proszku, jak i w laskach. Te drugie świetnie nadają się do rozgrzewających herbat, grzanego piwa czy wina. Dodadzą również smaku np. w kompocie z suszu. Proszek możemy dodać do kawy, co jeszcze mocniej podkreśli jej wyjątkowy aromat.
Z kory cynamonowca uzyskuje się nie tylko przyprawę sypką, ale także olejek cynamonowy. Można go stosować w kuchni, ale również leczniczo – np. w ramach inhalacji, które mają pomóc na choroby dróg oddechowych. Nie jest to jednak metoda zalecana w przypadku dzieci. Olejek cynamonowy może być pomocny w trakcie walki z trądzikiem. Czasami jest składnikiem środków odstraszających owady.
Cynamon w kosmetyce
Cynamon dzięki swoim właściwościom znalazł również zastosowanie w kosmetyce. Na skórę działa ściągająco i ujędrniająco, w związku z czym nie dziwi fakt, iż jest to składnik kremów, scrubów i peelingów. pozwala to na np. na redukcję cellulitu. Co równie ciekawe, cynamon bywa składnikiem gum do życia, a nawet nici dentystycznych. Jest tak dzięki jego właściwościom antybakteryjnym, które pomagają pozbyć się nieświeżego oddechu z ust.