Latem nasze dieta obfituje w świeże owoce i warzywa. Jednym z produktów, po które szczególnie warto sięgać, są porzeczki. To owoce z rodziny agrestowatych, wyróżniające się na tle innych kwaśnym smakiem oraz bogactwem składników odżywczych. Możesz wybrać porzeczki czarne, czerwone lub białe, jak wolisz! Jednak które porzeczki są najzdrowsze?

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Porzeczka – właściwości prozdrowotne

Porzeczka to owoc, który warto włączyć do swojej diety. Co więcej, krzak porzeczki nie jest trudny w uprawie, ani wymagający pod względem gleby czy warunków atmosferycznych. Jeśli masz przydomowy ogródek, koniecznie posadź w nim krzaki porzeczki! Wciąż najpopularniejsze porzeczki to porzeczki czarne i czerwone, jednak coraz częściej można zobaczyć na targu porzeczki białe, wręcz przezroczyste. Poszczególne odmiany owoców różnią się między sobą zawartością składników odżywczych, jednak każda z nich ma ich całkiem sporo.

Porzeczki to źródło m.in. antyoksydantów, witamin, minerałów, błonnika, pektyn, białka. W ich składzie znajdziemy przede wszystkim witaminę C, A, witaminy z grupy B, a także żelazo, magnez, cynk, potas, wapń czy miedź i jod. Jedzenie porzeczek jest zalecane przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, zgadze, problemach z wątrobą, anemii, reumatyzmie. Od wielu lat porzeczki są wykorzystywane w medycynie naturalnej w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych. Owoce te pomagają także w regulowaniu poziomu cukru i cholesterolu we krwi oraz chronią przed chorobami serca. Co więcej, jedzenie porzeczek to dobre rozwiązanie w przypadku niejadków – owoc ten wzmaga apetyt.

Produkty z kategorii zdrowa żywność

Produkty z kategorii zdrowa żywność

Odkryj potencjał zdrowej żywności.  Do dyspozycji naszych Klientów oddajemy szeroki wachlarz produktów, które z powodzeniem uzupełniają piramidę dobrego odżywiania.
Zdrowa żywność
Soki
Miody

Która porzeczka jest najzdrowsza – czerwona, czarna czy biała?

Najzdrowsze są porzeczki czarne. Wynika to z ilości składników odżywczych, a przede wszystkim z obecności sporej dawki witaminy C. Porcja 100 g porzeczki czarnej zawiera ilość witaminy C pokrywającą, a nawet przewyższającą, dziennie zapotrzebowanie na ten składnik! Jednak porzeczki czerwone i białe także są warte uwagi. Są również mniej kwaśne od porzeczki czarnej, a najsłodsza odmiana porzeczki to właśnie porzeczka biała. Obie odmiany są też mniej kaloryczne od porzeczki czarnej, ale należy podkreślić, że owoc ten i tak nie dostarcza nam zbyt wielu kalorii czy cukrów.

Właściwości pielęgnacyjne porzeczki

Co zrobić z porzeczki? Surowe porzeczki to doskonała przekąska w ciągu dnia, może również stanowić dodatek do deserów i ciast. Porzeczka to także idealny produkt do przetworów domowych – dżemów, konfitur i soków. Sok z czarnej porzeczki pomoże Ci zadbać o odporność przez cały rok! Możesz także wykorzystać ten owoc do zrobienia wina czy nalewki. Jednak porzeczki to nie tylko produkty jadalne, ale również pielęgnacyjne.

Wspominaliśmy już o właściwościach antyoksydacyjnych porzeczki, z kolei witamina C pomoże Ci uporać się z przebarwieniami skóry i opóźni proces jej starzenia się. Zawarte w porzeczce siarka i cynk poprawią wygląd Twojej skóry, paznokci i włosów. Kosmetyki z porzeczką są polecane przy problemach skórnych, jak np. trądzik, ale także w formie profilaktyki przeciwstarzeniowej. Jeśli masz czas, zrób domowe kosmetyki z porzeczki. Może to być maseczka, peeling, tonik lub hydrolat z liści czarnej porzeczki. Okazuje się bowiem, że liście czarnej porzeczki mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Taki tonik także doskonale oczyści skórę i wzmocni naczynia krwionośne. W pielęgnacji skóry przydatny jest również olej z nasion czarnej porzeczki.

Porzeczki to owoce, które wielu z nas kojarzą się z wakacyjnym pobytem u dziadków lub na działce. Warto przypomnieć sobie ten kwaśny smak lata. Porzeczki są nie tylko zdrowe, ale również można wykorzystać je na wiele sposobów. Korzystaj z nich, póki trwa sezon! Możesz także zamrozić porzeczki, aby móc cieszyć się nimi również jesienią i zimą.