Najczęściej sałata kojarzy się nam z daniami lekkostrawnymi, które królują w dietach odchudzających. Owszem, warzywo to jest niskokaloryczne, dzięki czemu możemy zajadać się nim bez limitu. Co więcej, sałata to cenne źródło witamin i minerałów. Warto wprowadzić ją do codziennego menu, nawet jeśli nie jesteśmy na diecie. Która sałata jest najzdrowsza?
Produkty po ukąszeniu owadów
Zielone warzywa w diecie
Zielone warzywa to bogactwo składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich piękny kolor jest zasługą chlorofilu, który nie dość, że wykazuje m.in. działanie bakteriobójcze, to na dodatek wspomaga trawienie. Do jednych z najzdrowszych zielonych warzyw należą jarmuż, rzeżucha czy właśnie sałata. Warzywo to jest znane i uprawianie już od czasów starożytnego Egiptu. Obecnie można wyróżnić ponad 100 gatunków sałaty. Każda z nich różni się ilością czy rodzajem poszczególnych składników odżywczych, jednak łączy je duża zawartość wody (ponad 90%) oraz mała liczba kalorii. Porcja 100 g sałaty to średnio kilkanaście kalorii.
Zielone warzywa to gwarancja dostarczenia organizmowi także porcji przeciwutleniaczy, które chronią nas przed negatywnych działaniem wolnych rodników. Sałata to również niezastąpiony składnik diety odkwaszającej organizm. Można ją wykorzystać nie tylko do robienia kanapek, przystawek czy sałatek, ale też pożywnego smoothie. Tak naprawdę ilość możliwości zastosowania sałaty sprawia, że za każdym razem możemy przygotować coś innego. W przypadku sałatek sprawdzi się połączenie sałaty nie tylko z innymi warzywami, ale również m.in. rybami, mięsem, orzechami, jajkami czy serami. Już sam sos potrafi odmienić smak dania, prawda? No dobrze, ale która sałata ma najwięcej witamin i jest najzdrowsza?
Produkty z kategorii zdrowa żywność
Rodzaje sałat – którą wybrać?
Każdy z nas w okamgnieniu wymieni najpopularniejsze rodzaje sałat – w naszej kuchni króluje przede wszystkim sałata lodowa, masłowa, rzymska czy roszponka. Wiele osób pewnie wspomni także o rukoli, jednak należy ona do rodziny warzyw kapustnych. Jakie składniki odżywcze zawiera sałata? Warzywo to jest źródłem m.in. błonnika, kwasu foliowego, potasu, wapnia, żelaza, witamin A, C, witamin z grupy B. Każdy gatunek sałaty to porcja zdrowia na talerzu, jednak można wyróżnić jej lepsze i gorsze odmiany. Do drugiej z tych grup zalicza się sałata lodowa. To sałata chrupka, o delikatnym posmaku. W jej składzie znajdziemy m.in. kwas foliowy czy błonnik oraz witaminy A i C, a także potas czy wapń. Mimo wszystko sałata lodowa składa się większości z wody, a ilość składników odżywczych jest mniejsza niż w przypadku innych sałat. Na plus przemawia wytrzymałość sałaty lodowej. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Do grupy najzdrowszych sałat zaliczamy m.in. sałatę rzymską. To właśnie ona stanowi główny składnik słynnej sałatki Cezar. Sałata rzymska ma delikatny, słodkawy posmak, choć jej zewnętrzne liście mogą być niego gorzkawe. Warzywo to jest bogate w witaminę A (największa ilość wśród sałat), C, K, witaminy z grupy B, a także m.in. beta-karoten, chrom, magnez, potas, wapń, żelazo czy kwas foliowy. Tę sałatę można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło (dania smażone, grillowane).
Cykoria czy rukola?
Jedną z najzdrowszych odmian sałaty jest także cykoria, którą charakteryzuje gorzkawy posmak. Jest ona bogata w błonnik, beta-karoten, witaminy A, B, K, E oraz m.in. potas, mangan, fosfor oraz cynk. Podobnie jak sałatę rzymską, tak i cykorię można smażyć czy grillować. Jej spożywanie wspomaga proces trawienia. W tym miejscu warto mimo wszystko wspomnieć o dwóch warzywach z rodzin kapustowatych. Są to wymieniana już rukola, a także rukiew wodna. To kolejne propozycje zielonych warzyw, które kojarzą się nam z sałatą (choć nimi nie są), a przy tym są zdrowe, bogate w minerały i witaminy, jak i wykazują właściwości m.in. antynowotworowe. Mają pikantniejszy smak, więc mogą stanowić alternatywę dla sałat, jeśli nie lubimy słodkawych jej odmian lub cykoria jest dla nas za gorzka.
Jedzenie sałaty to sprawdzony sposób na dostarczenie organizmowi witamin czy minerałów. Choć jedną z najzdrowszych sałat jest sałata rzymska, to warto sięgać po każdą z odmian tego warzywa, np. miks sałat. Podczas zakupu sałaty sięgajmy po warzywo z jędrnymi, zielonymi liśćmi.
Jak przechowywać sałaty?
Sałatę myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Najszybciej więdną liście sałaty masłowej (uniwersalna, o delikatnym słodkawym smaku), dlatego warto okrywać ją dodatkowo wilgotnym ręcznikiem papierowym. Jeśli planujesz podać sałatę z sosem, dodaj go do dania bezpośrednio przed podaniem.