Majówka w gronie najbliższych to świetna okazja do wspólnego przyrządzenia posiłku, choć obecnie możemy sobie na nią pozwolić tylko w bardzo ograniczonym gronie. Tradycyjny polski długi weekend upływa na grillowaniu, jednak i ono może przybrać zdrowszą formę. Jak jeść zdrowo w weekend majowy?

Produkty po ukąszeniu owadów

Produkty po ukąszeniu owadów

Sprawdź produkty wspomagające po ukąszeniu owadów, a także chroniące przed owadami.
Po ukąszeniu
Preparaty na owady
Ochrona przed owadami

Zdrowe grillowanie – jaki grill wybrać?

Większość z nas nie wyobraża sobie majówki lub wakacji bez grillowania. Kiełbaski czy karkówka kuszą smakiem i zapachami, a słoneczna pogoda zachęca do spędzenia czasu w ogrodzie lub na działce. Niestety, ciężkostrawne posiłki nie służą wątrobie i żołądkowi, a podczas grillowania wytwarzają się toksyczne i rakotwórcze substancje. Są jednak sposoby na to, aby biesiada przybrała nieco zdrowszą formę. Jeśli zastanawiamy się, jak ma wyglądać zdrowe grillowanie, to musimy zacząć oczywiście od samego grilla.

Jaki grill jest najlepszy?

Oczywiście najzdrowszym wyborem będzie grill elektryczny lub gazowy. Jeśli jednak pozostajesz przy grillu węglowym, to zwróć uwagę na podpałkę. Zgodnie z zaleceniami naukowców i lekarzy, najlepiej wybrać ekologiczną podpałkę do grilla. Nie używaj do rozpalenia urządzenia starych gazet, kartonów czy drzewa iglastego lub szyszek. Podczas ich palenia wydzielają się toksyczne substancje. I jeszcze jedna ważna sprawa – przed użyciem zadbaj o czystość grilla. Zalegające resztki jedzenia to źródło bakterii.

Produkty z kategorii zdrowa żywność

Produkty z kategorii zdrowa żywność

Odkryj potencjał zdrowej żywności.  Do dyspozycji naszych Klientów oddajemy szeroki wachlarz produktów, które z powodzeniem uzupełniają piramidę dobrego odżywiania.
Zdrowa żywność
Soki
Miody

Jak grillować?

Choć potrawy z grilla nie są najzdrowszym wyborem, to urządzenie sobie małej uczty raz na pewien czas nie zaszkodzi. Aby ograniczyć wydzielanie się rakotwórczych substancji podczas grillowania, należy pamiętać o kilku sprawach. Grill musi się dobrze rozgrzać, daj mu ok. 30 minut. Nie grillujemy na ogniu, tylko nad żarem. Do grillowania warto używać tacek lub – co jest jeszcze lepszym wyborem – stalowych brytfann. Kapiący tłuszcz z żywności, niestety, zwiększa wydzielanie się szkodliwych substancji. Z tego samego powodu nie nacinaj kiełbasek czy innego mięsa. Grilluj w niezbyt wysokiej temperaturze, aby zapobiec spaleniu się potraw. Ustaw grill z dala od innych osób, sama też nie stój nad nim przez cały czas, aby uniknąć wdychania dymu.

Zdrowe potrawy z grilla

Co grillować? Przede wszystkim unikaj kupowania mięs w gotowej marynacie. To źródło konserwantów, jak i duże ryzyko zjedzenia po prostu niezbyt świeżego mięsa. Marynatę przygotuj sama, wystarczą oliwa z oliwek i zioła, które są źródłem cennych antyoksydantów. Oregano, zioła prowansalskie, kurkuma, kolendra, czosnek – to tylko kilka z propozycji.
Co więcej, udowodniono, że marynata z ciemnego piwa pomaga obniżyć wydzielanie się rakotwórczych substancji podczas grillowania!

Jeśli możesz, zrezygnuj z ciężkostrawnych kiełbas i mięsa. Grilluj chude mięso drobiowe, wołowinę oraz tłuste ryby (najlepiej z dodatkiem ziół, owinięte w folię), tofu. Aby przyspieszyć przygotowanie potraw i jednocześnie uniknąć podwyższania temperatury grilla, podziel mięso na mniejsze kawałki. Grilluj warzywa skropione oliwą z oliwek. Cukinia, papryka czy cebula świetnie smakują, nadają się na szaszłyki, do sałatki lub zjedzeniach ich w wersji solo. Smaczne są także grillowane sery owcze i kozie. A na deser? Grillowany banan!

Dodatki do grilla

Grillowany posiłek wzbogać samodzielnie przygotowanym sosem. Odstaw ketchup czy musztardę i sięgnij po sos, na przykład jogurtowo-czosnkowy. Na talerzu obok grillowanego mięsa powinna znaleźć się porcja świeżych warzyw, kapusty czy ogórków kiszonych Nie doprawiaj sałatki śmietaną, wystarczy, że polejesz ją oliwą i dodasz nieco ziół. Odpowiednio dobrane zastąpią Ci nawet sól. Co podać do picia? Gazowane napoje lepiej zastąpić wodą z dodatkiem mięty i cytryny. Smacznym wyborem jest też lemoniada lub domowa mrożona herbata. Możesz też sięgnąć po kieliszek wina.

Weekend majowy nie musi oznaczać przeciążonej wątroby. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach. Zdrowe grillowanie to doskonałe smaki i kolory na talerzu. Pyszne i zdrowe potrawy na majówkę? Zdecydowanie tak!