Sezon na nowalijki trwa w najlepsze. Jednym z warzyw, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie polskiej kuchni, jest botwina. To smaczna i przede wszystkim zdrowa propozycja, a przy tym dająca spore możliwości w wyborze menu. Co zrobić z botwiny? Jakie składniki odżywcze kryje w sobie to warzywo?

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Botwina czy botwinka?

Zacznijmy jednak od kilku słów wyjaśnienia. Botwina to młody burak ćwikłowy, mający jadalne liście, łodygi i korzenie. Botwinka to dobrze znana nam zupa z botwiny. Mogłaś także słyszeć o boćwinie, jednak pod tą nazwą kryje się inna odmiana buraka liściastego. Co więcej, boćwina ma odmianę liściastą i łodygową. W przypadku tej pierwszej warzywo ma spore liście, z kolei druga z odmian charakteryzuje się większymi łodygami. Wróćmy jednak do botwiny i sprawdźmy, jakie ma właściwości prozdrowotne.

Właściwości botwiny – bogactwo witamin i minerałów

Botwina to warzywo niskokaloryczne. Porcja 100 g surowej botwiny dostarcza nam 20-22 kcal. Warzywo to stanowi źródło błonnika, który wspomaga prawidłową przemianę materii oraz kwasu foliowego, który polecany jest nie tylko przyszłym mamom. Botwina to składnik menu, który powinien zagościć na stołach osób żyjących w ciągłym stresie, mających problemy z nadciśnieniem, anemią czy chcących odbudować swoją odporność.

W składzie botwiny znajdziemy m.in. witaminy A, K, C, E, D oraz witaminy z grupy B. Warzywo to jest również źródłem magnezu, potasu, sodu, żelaza, siarki, cynku czy miedzi. Do tej listy należy dodać sporą dawkę antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki. Niestety, botwina zawiera też szczawiany, dlatego jeśli cierpisz na kamicę nerkową, raczej unikaj tego składnika w swoich potrawach.

Produkty z kategorii zdrowa żywność

Produkty z kategorii zdrowa żywność

Odkryj potencjał zdrowej żywności.  Do dyspozycji naszych Klientów oddajemy szeroki wachlarz produktów, które z powodzeniem uzupełniają piramidę dobrego odżywiania.
Zdrowa żywność
Soki
Miody

Co możesz zrobić z botwiny?

Botwina to warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów. Na surowo, dodając ją do kanapek czy sałatek, a także na ciepło, robiąc z niej zupę czy tartę z serem. Liście botwiny możesz wykorzystać do gołąbków. Inne popularne dania z botwiną to pierogi (najlepiej z dodatkiem fety). Nie można zapominać także o słynnym chłodniku, koktajlach czy soku z botwinki, który jest znakomitą propozycją, zwłaszcza jeśli od czasu do czasu lubisz zrobić sobie mały detoks i odkwasić organizm.

Dobrym pomysłem jest także zamrożenie liści botwiny – zimą możesz wykorzystać ją do zup czy koktajli. Botwina może zająć miejsce również w Twojej… łazience. Maseczka z tego warzywa jest polecana przede wszystkim posiadaczkom cery trądzikowej, a wszystko to dzięki zawartych w botwinie siarce i cynkowi! Z kolei obecna w składzie botwiny witamina E to tak zwana witamina młodości, która pomoże Ci w walce ze starzeniem się skóry. Kto, jeśli nie burak pomoże nam skutecznie zmniejszyć zmarszczki domowymi sposobami?

Botwina – przepis na zupę

Jeśli botwina, to oczywiście i wspominana już botwinka. Jak ugotować botwinę, aby każdy z domowników był oczarowany Twoim daniem? Do garnka wlej 1,5 litra zimnej wody i doprowadź ją do wrzenia. Następnie wrzuć do wody ulubioną włoszczyznę i gotuj na małym ogniu. W międzyczasie pokrój drobno pęczek botwiny (liście i łodygi), a buraki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wrzuć wszystko do garnka, gotuj, póki warzywa nie będą miękkie. Zupę dopraw solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz sokiem z cytryny. W osobnej miseczce wymieszaj jedną łyżkę wywaru z 3 łyżkami śmietany 18% i wklej do zupy. Wymieszaj. Na koniec posyp botwinkę świeżym koperkiem i pietruszką. Zupę podajemy z gotowanymi na twardo jajkami oraz młodymi ziemniaczkami. Pychotka! Możesz również przyrządzić botwinkę do słoików, aby jej smak rozgrzał Cię w środku zimy!