Jesień to pora roku, która ma nam sporo do zaoferowania i nie chodzi tylko o bukiety z kolorowych liści czy zbieranie kasztanów. A o co? O smaczne i zdrowe warzywa oraz owoce! Jesienna dieta musi być bogata w witaminy i antyoksydanty. Dzięki nim zwiększamy swoją odporność i szybciej zwalczamy infekcje. Jakie warzywa i owoce jeść jesienią?

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Jesienne menu – lokalne produkty

Choć sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju przysmaków, zawsze warto stawiać na lokalne produkty. Dlaczego? Nie tylko wspieramy polskich producentów, ale i kupujemy taniej. Mamy także pewność, że dane warzywo czy owoc nie musiało pokonać długiej drogi w skrzyni, zanim dotarło do Polski. Im mniej chemii w pożywieniu, tym lepiej dla nas i naszego organizmu.

Jesienne warzywa i owoce kuszą kolorami. Pomarańcze, czerwienie, zielenie – te odcienie zdobią nie tylko bukiety z suszonych liści, ale i nasze stoły. Jesień to czas na jabłka, gruszki, dynie, a także winogrona, czosnek, cebulę, paprykę czy cukinię i buraki. O tej porze roku nie brakuje też orzechów. A wszystko to świeże i dostępne na wyciągnięcie ręki!

Produkty z kategorii zdrowa żywność

Produkty z kategorii zdrowa żywność

Odkryj potencjał zdrowej żywności.  Do dyspozycji naszych Klientów oddajemy szeroki wachlarz produktów, które z powodzeniem uzupełniają piramidę dobrego odżywiania.
Zdrowa żywność
Soki
Miody

Jabłko, gruszka czy pietruszka?

Jabłko króluje jesienią! Ten owoc dostarcza nam zaledwie ok. 52 kcal, a przy tym w dużej mierze składa się z wody. Jabłka to źródło m.in. witamin A, C, E oraz potasu, cynku, żelaza oraz błonnika. Doskonale sycą, zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II, wspomagają trawienie, leczą zaparcia i łagodzą zapalenia jelit, jak i podnoszą poziom dobrego cholesterolu i chronią nasz wzrok. Jeśli masz ochotę na sycące i rozgrzewające śniadanie jesienne, to przygotuj sobie owsiankę z jabłkami, cynamonem oraz miodem. Pycha! Zaraz za jabłkami skrada się gruszka. Lekkostrawna, wspomagająca układ krwionośny, bogata w witaminy B, C, K, A oraz m.in. żelazo, białko, błonnik czy miedź. Miękka, soczysta gruszka zapobiega zaparciom, a ta twardsza pomaga zwalczyć biegunkę. Gruszka zmniejsza także ryzyko udaru mózgu, ale jej właściwości zdrowotne są o wiele większe. Z kolei słodkie winogrona wspomagają układ krążenia, podobnie jak papryka (ma więcej witaminy C niż pomarańcze!).

Co jeszcze warto włączyć do menu jesienią? Zdecydowanie dynię! Bogata w beta-karoten, witaminy z grupy B, kwas foliowy czy magnez, dobrze chroni wzrok, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Wspiera nas również w walce o piękną skórę! Pietruszkę zna każdy z nas i wie, że to doskonałe źródło witaminy C, ale warto zwrócić uwagę także na pasternak. Dostarczy nam błonnika, potasu czy dawki witaminy C, a frytki z tego warzywa smakują wyśmienicie. Podobnie jak te z batatów. Jesień to również idealna pora na jarmuż (smoothie z jarmużu, szpinaku i jabłka doda Ci energii i będzie idealnym drugim śniadaniem), bogate w antyoksydanty bakłażany czy cukinie, które wspomagają trawienie i pracę układu nerwowego. Z kolei buraki to skarbnica kwasu foliowego, powinny po nie sięgać osoby cierpiące na anemię, jak i ci z nas, którzy chcą wzmocnić układ krwionośny.

Dieta, która wzmacnia odporność

Jesienią warto zadbać o swoją odporność. Warzywa i owoce to doskonały sposób na to, aby dostarczyć organizmowi witamin, minerałów i antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki. Oprócz wspomnianych już produktów jesienią koniecznie jedz czosnek! Działa bakteriobójczo, pomaga zwalczać infekcje i obniża ciśnienie. Co ciekawe, czosnek czarny zawiera więcej przeciwutleniaczy niż tradycyjny biały. Łatwiej go także strawić. Jeśli czosnek, to i cebula. Najlepiej czerwona, bogatsza w przeciwutleniacze, ale i pozostałe jej odmiany działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Do tego rozgrzewający imbir, wspomagający trawienie cynamon oraz miód, który także jest naturalnym antybiotykiem, jak czosnek czy cebula. W ramach przekąski sięgnij po orzechy, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B i magnez. Skutecznie wspomagają pracę układu nerwowego. Czy wiesz, że 10 migdałów lepiej zwalcza migrenę niż tradycyjne leki przeciwbólowe?

O odporność zadbasz, jedząc także kalafiory, brokuły czy brukselki. Do tego oczywiście kiszonki – kapusta, ogórki, buraki, co wolisz. Doskonale uzupełnią menu ze świeżymi warzywami i owocami, wspomagają pracę jelit, a jak wiemy, odporność bierze się właśnie z „brzucha”!