witamina D

Witamina D jak doskonała

W dzisiejszym wpisie przyjrzymy się witaminie D, której najlepszym źródłem są… promienie słoneczne. Przeczytaj artykuł i przekonaj się, jak wiele różnych roli w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu pełni ten związek organiczny.

Różne formy witaminy D

Dla człowieka najważniejsze znaczenie mają jej dwie postaci: witamina D2 i witamina D3. Pierwszą z nich znajdziesz w roślinach, druga natomiast ma pochodzenie zwierzęce. Witaminę D można interpretować jako hormon steroidowy, który jest wytwarzany w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych. Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach i może być magazynowana w ciele.

Funkcje witaminy D

Od dawna wiadomo, że odpowiednia dawka witaminy D jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, a ostatnie badania potwierdziły kolejne obszary, w których jest ona użyteczna. Przede wszystkim witamina D wspiera gospodarkę wapniowo-fosforanową, dzięki czemu nasze kości są silne, zęby zdrowe, a szkliwa odporne na kruszenie. Nasza dzisiejsza bohaterka wzmacnia układ immunologiczny i reguluje wydzielanie insuliny, przez co ma wpływ na właściwy poziom stężenia cukru we krwi. Przypisuje się jej również dbałość o kondycję kostek ucha wewnętrznego, dzięki czemu lepiej słyszymy. Wśród najważniejszych funkcji witaminy D należy jeszcze wymienić łagodzenie delikatnych objawów zaburzeń afektywnych (depresji) oraz zmniejszenie zachorowalności na nowotwory. Nie bez znaczenia jest też jej pozytywny wpływ na układ mięśniowy.

Dawkowanie witaminy D

Polskie normy dziennego zapotrzebowania na witaminę D przedstawiają się następująco:

  • Niemowlęta 0 – 12 miesięcy – 800 IU (20 μg) (można je podawać w formie 
  • Dzieci 1 – 9 lat – 600 IU (15 μg)
  • Osoby +10 lat – 400 IU (10 μg)

Kobietom w ciąży i w okresie laktacji zaleca się przyjmowanie 5 μg na dobę, a seniorom +65 r.ż. zwiększenie dawki do 15 μg. W tym miejscu należy zauważyć, że aż 80% witaminy czerpiemy z syntezy skórnej, a resztę przyjmujemy wraz z pożywieniem lub suplementami diety. W czasie zaniżonej podaży słońca, szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto wzbogacić swoją dietę o: żółtka jaj, pełne mleko, masło, margarynę, oleje pochodzenia roślinnego, niektóre tłuszcze zwierzęce (np. tran), wątrobę, grzyby, drożdże, ryby (dorsz, łosoś, miecznik, tuńczyk) czy ser szwajcarski. Osobom nie mogącym zadbać o zróżnicowane menu, w okresie skróconej ekspozycji skóry na promieniowanie słoneczne poleca się przyjmowanie suplementów diety w formie kapsułek lub pastylek do ssania. W aptekach można również znaleźć suplementy z witaminą D przeznaczone dla niemowląt.

witamina D

Witamina D – skutki niedoboru

Alarmujące dane podają, że na świecie na deficyt przedmiotu dzisiejszego artykułu może cierpieć aż 1 mld ludzi. Ich liczba różni się w zależności od rasy i miejsca zamieszkania (różny stopień nasłonecznienia różnych części globu). Deficyt witaminy D objawia się w różnoraki sposób. Są to m.in. bóle układu kostnego i mięśniowego, utrata apetytu czy nieprzyjemnym posmakiem w jamie ustnej. Zdarza się również pieczeniem w gardle, zaburzeniami widzenia, spadkami nastroju, kłopotami z przyzębiem, bezsennością i biegunką. Na trwałe konsekwencje niedoboru przede wszystkim są narażone dzieci, którym grożą dysfunkcje kostne, np. krzywica oraz problemy mięśniowe. Inną grupą są seniorzy zagrożeni osteoporozą. W okresie niemowlęcym niedobór witaminy D może skutkować opóźnionym procesem zrastania ciemiączka, spłaszczeniem główki, pojawieniem się wypukłych guzów czołowych oraz krzywicy żeber. U najmłodszych mogą także wystąpić uszkodzenia funkcji mózgu. Warto więc stosować suplementy lub mleko modyfikowane, które jest bogate w witaminę D.

Nadmiar witaminy D

Każdy kij ma dwa końce, dlatego należy też strzec się przedawkowania witaminy D. Jej nadmiar może mieć niepokojące symptomy. Są wśród nich: spadek apetytu, nudności, wymioty, uczucie osłabienia, wzmożone pragnienie oraz bóle głowy. Zbyt duże ilości witaminy D mogą skutkować zaburzeniami w funkcjonowaniu układu nerwowego i krwionośnego. Ponadto mogą zwiększać podatność zachorowań na kamicę pęcherzyka żółciowego i nerek. Jej przedawkowanie może być także niebezpieczne dla płodu. Kończąc, dodajmy, że witamina D jest toksyczna dopiero w przypadku spożywania ogromnych dawek (+2500 μg) przez długi czas.

Dowiedz się więcej o prozdrowotnych właściwościach innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach:

1. Witamina E na młodą cerę i zdrowy wzrok

2. Witamina A źródło młodość i zdrowia

3. Dlaczego witamina K jest potrzebna dorosłym i noworodkom?

Warto przeczytać

Na czym polega zespół dziecka potrząsanego?

Zespół dziecka potrząsanego najczęściej jest diagnozowany u dzieci z rodzin patologicznych, ale nie tylko. Wielu rodziców nie zdaje sobie sprawy, że nieświadomie mogą wyrządzić krzywdę…

Kombucha – sposób przygotowania i właściwości

Masz już dość picia wody lub herbat ziołowych? Być może zasmakuje Ci kombucha. To fermentowany napój, który powstaje na bazie herbaty, cukru oraz grzybka herbacianego.…

Na co może pomóc maść tygrysia?

Maść tygrysia to znany od pokoleń specyfik o działaniu przeciwbólowym. Receptura maści – z niewielkimi zmianami – jest stosowana do dzisiaj. Na co pomaga maść…

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 08:00-16:00 sklep@cefarm24.pl 3645675