Czym jest lekkostrawna dieta na święta? Czy musimy rezygnować ze wszystkich wspaniałych dań, aby utrzymać wagę i czuć się dobrze w czasie Bożego Narodzenia? Wiadomo, że nie wszystkie potrawy na wigilijnym (i nie tylko) stole są zdrowie i idealne fit. Istnieją jednak sposoby, jak dobrze zjeść, a jednocześnie nie odczuwać konsekwencji świętowania.

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Dlaczego lekkostrawna dieta na święta jest ważna?

Wigilię w polskiej tradycji poprzedzamy postem, co nie jest do końca najlepszym przygotowaniem przed spożyciem ciężkostrawnej kapusty, grzybów czy smażonych ryb. W większości przypadków dietetycy sugerują, aby pokarmy jeść 5 razy w ciągu dnia, za to mniejsze porcje. Wigilia czy Boże Narodzenie najczęściej wyglądają inaczej: jemy albo za często, albo za dużo na jeden raz. Lekkostrawna dieta na święta pozwoli nam uniknąć przynajmniej częściowo negatywnych skutków świąt.

Lekkostrawna dieta na święta – od czego zacząć?

Pamiętajmy o psychologicznych aspektach jedzenia. Wg badań możemy łatwo oszukać nasze poczucie sytości jedząc mniejszymi sztućcami oraz nakładając jedzenie na odpowiednie mniejsze talerze. To naprawdę działa! Zastanówmy się również, czy aby na pewno potrzebujemy tradycyjnych 12 dań. Ich liczba w niektórych domach wydaje się sprawą wręcz honorową. Nie tylko trzeba ich tyle ugotować, ale i wszystkie pochłonąć. Tutaj nawet lekkostrawna dieta na święta nie pomoże, jeśli nie będziemy po prostu przygotować mniej potraw. Dojadanie resztek przez następny tydzień po Bożym Narodzeniu na pewno odbije się na naszej wadze i samopoczuciu.

Preparaty wspierające odchudzanie

Preparaty wspierające odchudzanie

Odchudzanie to nie tylko dieta. Proces ten można wspierać dodatkową suplementacją błonnika, chromu a nawet stosując spalacze tłuszczu.
Preparaty doustne
Odchudzanie
Odchudzanie i oczyszczanie

Lekkostrawna dieta na święta – inspiracje ze świata

Chociaż jesteśmy niechętnie nastawieni do zmian w tradycji na wigilijnym stole, to warto spojrzeć, jak Boże Narodzenie przeżywają inne kraje. Zaczerpnijmy np. z kultury włoskiej, która podczas świąt stawia mocno na dania rybne oraz owoce morza. Jeśli szukamy nowości w naszym jadłospisie, to ciekawą propozycją mogą być właśnie owoce morza, które są bogate m.in. w tak istotne dla naszego organizmu kwasy omega-3 czy witaminę B-12. W Portugalii natomiast króluje dorsz, który jest zdecydowanie mniej kaloryczny od tradycyjnego karpia czy śledzia. Aby jednak zmiany w bożonarodzeniowym menu miały sens, to porzućmy smażenie – najlepiej wszelkie warzywa czy ryby i owoce morza gotować na parze, bez udziału wysokokalorycznych i niezdrowych tłuszczów. Sprawi to, iż nasze systemy trawienne będą wolne od ciężkostrawnych

Lekkostrawna dieta na święta proponuje także unikać grzybów. Dlaczego? Pamiętajmy, że grzyby mają głównie walor smakowy, a nie odżywczy. Dodatkowo, poprzez swoją budowę są ciężkostrawne, pomimo tego iż mają mało kalorii. Pamiętajmy jednak, aby przede wszystkim nie podajemy ich pod żadnym pozorem dzieciom, których młode organizmy nie są w stanie strawić grzybów. Jeśli są one składnikiem, wraz z kapustą, farszu naszych uszek bądź pierogów, to śmiało możemy je zastąpić np. kaszą i serem, jarmużem bądź mieszanką warzyw i lekkostrawnej ryby – pomysłów nie brakuje. Popularną grzybową możemy zastąpić zupą rybną(w której lubują się Węgrzy), albo tradycyjną śląską siemieniotką. Szczególnie ta druga potrawa, gotowane z ziaren konopii, jest źródłem podstawowych pierwiastków takich jak żelazo, potas, fosfor i wapń. Możemy też postawić tylko na barszcz czerwony, który jest lekkostrawny.

Kto zjada sałatki ten piękny i gładki?

Niestety niekoniecznie. Tak mocno kojarząca się ze świętami, zarówno Wielkanocą jak i Bożym Narodzenie, sałatka jarzynowa nie jest najzdrowsza i najbardziej wskazana. Jak to możliwe, skoro ma w sobie tyle warzyw? Sedno tkwi właśnie w jej różnorodności. W wielu polskich domach do jej przyrządzenia używamy warzyw skrobiowych, strączkowych, do tego dochodzą kiszonki i jajka, czasami nawet jabłko, z czym nasz układ trawienny nie jest w stanie sobie natychmiast poradzić. Wszystko to zazwyczaj okraszamy tuczącym majonezem. I bomba kaloryczna gotowa! Co możemy z tym zrobić? Wspomnianego majonezu najlepiej dać zdecydowanie mniej, a resztę zastąpić jogurtem i dotyczy się to wszelkich sałatek. A jeśli chcemy zupełnie zerwać z tradycyjnym majonezem, to propozycji ciekawych sałatek nie brakuje.

Boże Narodzenie bez cukru?

Lekkostrawna dieta na święta nie wyklucza ciast, makówek czy kompotu z suszu. Wiemy jednak, że nadmiar słodkości zwyczajnie nam szkodzi, a nie jest to problem tylko cukrzyków czy osób z chorobami układu krążenia. Pamiętajmy o tym, iż cukier można zastąpić substancjami słodzącymi, które nie są tak kaloryczne – tak jak ksylitol, erytrol czy stewia. Jeszcze raz pamiętajmy o umiarze – niekoniecznie potrzebujemy trzech „blach” ciasta, które będziemy pałaszować przez dwa kolejne tygodnie. Smakołyki możemy zamienić na owoce. Wielu z nas Boże Narodzenie kojarzy z pomarańczami czy mandarynkami, dlaczego więc nie wrócić do tej tradycji? W czasie mrozów dawka witaminy C jest przecież wskazana.

Choć Boże Narodzenia to czas radości i beztroski, nie wyłączajmy rozsądku w trakcie tworzenia menu. Lekkostrawna dieta na święta zawsze pomoże utrzymać nam odpowiedni poziom wagi i po prostu czuć się dobrze w ten piękny, rodzinny czas.