Pożywna owsianka to w opinii wielu najlepszy pomysł na zdrowy początek dnia. Sprawdźmy więc, dlaczego warto jeść płatki owsiane i jak wykorzystać ich właściwości w postaci ciastek owsianych.
Produkty wspomagające w stosowaniu diety
Płatki owsiane – białko, błonnik
Ziarno owsa, który był uprawiany w Europie na długo przed rozpoczęciem naszej ery, jest przede wszystkim bogatym źródłem białka oraz błonnika. To pierwsze jest m.in. budulcem tkanek, dostarcza energii, pozwala usuwać toksyny, drugi natomiast odpowiada za płynną przemianę materii. Pełne ziarna owsa zawierają m.in. rozpuszczalną formę błonnika – głównie beta-glukan. Ma on kilka pożytecznych właściwości, np.: spowalnia przyswajanie cukrów (przeciwdziała tyciu i cukrzycy typu 2), powleka śluzówkę przewodu pokarmowego, ma właściwości prebiotyczne, zwiększa wydalanie substancji toksycznych, wzmacnia układ immunologiczny, a nawet hamuje rozwój komórek nowotworowych. Nierozpuszczalny błonnik, który również wchodzi w skład owsa, usprawnia perystaltykę jelit i wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku.
Preparaty z kategorii zdrowa żywność
Pakiet witamin i pierwiastków zawartych w owsie
Oprócz błonnika i białka, ten gatunek zboża jest także sezamem składników, które również będą korzystnie wpływać na nasze zdrowie. Mamy tu na myśli witaminy z grupy B – B1 (dowiedz się o niej więcej z tego tekstu), B6 oraz witaminy PP i E (tu przeczytasz o witaminie E). Cenne są również zasoby flawonoidów oraz magnezu, wapnia i selenu, które także znajdziemy w płatkach owsianych. Są one również bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie może sam syntezować.
Płatki owsiane dla osób fit
Owies jest jednym z podstawowych składników w menu osób uprawiających sport, wykonujących pracę fizyczną, a także tych, które dbają o swoje zgrabne kształty. Płatki owsiane są lekkostrawnym źródłem energii, dlatego to od miski owsianki chętnie rozpoczynają dzień sportowcy. Spożywanie płatków owsa daje uczucie sytości, a przez to zmniejsza łaknienie i chęć podjadania. Już niewielka ilość zjedzonych płatków skutecznie obniża apetyt nawet na kilka godzin będąc jednocześnie relatywnie małą porcją kalorii (w 100 g suchych płatków owsianych znajduje się 378 kcal, wartość ta może wzrosnąć wraz z gotowaniem owsianki). To druga – obok trawiennych właściwości błonnika – dobra informacja dla kobiet dążących do talii osy.
Owsiane piękno
Beneficjentką właściwości zawartych w owsie może być także uroda. Przygotowywana własnoręcznie maseczka z płatków owsianych (z dodatkiem przegotowanej wody, mleka i miodu) łagodzi podrażnienia skóry, nawilża, odświeża i oczyszcza skórę. Peeling z płatków owsa może natomiast stanowić skuteczną alternatywę dla drogich kosmetyków przeciwtrądzikowych. Owies wchodzi w skład wielu tradycyjnych kosmetyków, np.: olejków pod prysznic, płynów micelarnych, szamponów, farb do włosów i kremów.
Przepis na ciastka owsiane
Pierwsze skojarzenie z płatkami owsianymi? Oczywiście – poranna owsianka na mleku lub wodzie. Jednak coraz częściej owies jest spotykany także w innych formach. Coraz większą popularnością cieszą się ciastka owsiane. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste i szybkie, a swoboda komponowania składników sprawia, że przepis można dostosować do preferencji smakowych łasuchów.
Jeden z najprostszych i najzdrowszych przepisów wygląda następująco. Obierz 5 dojrzałych bananów i rozgnieć owoce w dużej misce. Dodaj do nich 2 łyżki naturalnego miodu, a następnie 2 szklanki płatków owsianych górskich. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, tak, by powstała jedna konsystencja. Dodatkowo możesz dorzucić ulubione bakalie (orzechy, daktyle, żurawinę, suszone morele, rodzynki, figi, suszone śliwki itd.), a nawet kawałki gorzkiej czekolady. Uzyskaną masę uformuj w ciasteczka i rozłóż na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 st. przez niespełna pół godziny. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i jedz ze smakiem.