Arbuz to jeden z symboli lata. Porcja owocu fantastycznie orzeźwia i osłabia uczucie głodu w upalne dni. Arbuz posiada także wartości odżywcze, dzięki którym jest pożyteczny dla zdrowia. Przygotowaliśmy dla Was 5 kreatywnych (i zdrowych!) pomysłów na szybki posiłek z arbuzem w roli głównej.

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Wartości odżywcze arbuza

Zwany również kawonem arbuz w ponad 90% składa się z wody. W jego składzie możemy znaleźć niewielkie porcje witamin (głównie C, A i witamin z grupy B) oraz minerałów: magnezu, cynku, sodu, żelaza, fosforu, potasu, miedzi i wapnia. Przede wszystkim jednak owoc jest pokaźnym źródłem przeciwutleniaczy (np. likopen, beta-karoten, luteina czy zeaksantyna), które spowalniają procesy starzenia organizmu oraz zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych. Ponadto w kawonie znajdują się też substancje regulujące poziom trójglicerydów i właściwe ciśnienie tętnicze. Arbuz działa moczopędnie i może mieć pozytywny wpływ na pracę nerek oraz serca, poprawia regenerację po treningu (głównie dzięki zawartości cytruliny) oraz tonizuje i odżywia cerę. Osoby chorujące na cukrzycę muszą pamiętać, że mimo tego, że arbuz jest przekąską niskokaloryczną (30 kcal/100g), to ma wysoki indeks glikemiczny (75), może więc relatywnie szybko podnieść stężenie cukru we krwi.

Witaminy i suplementy

Witaminy i suplementy

Witaminy i minerały
Leki i suplementy

Wybrane przekąski z arbuzem

Sałatka z kurczakiem i arbuzem

Lekką i pożywną przekąską może być sałatka z kurczakiem i arbuzem. Grillowaną pierś z kurczaka kroimy na kilka (kilkanaście) kawałków. Na mniejsze części procujemy też 500 g arbuza. Na małe kawałki kroimy kilka liści sałaty lodowej, małą czerwoną cebulę i kilka czarnych oliwek. Wszystko wkładamy do naczynia i przyprawiamy do smaku: solą, pieprzem, słodką papryką. Sałatka kapitalnie smakuje w towarzystwie sosu czosnkowego.

Sałatka z fetą i arbuzem

Kawon świetnie komponuje się również ze słonym serem feta. Oba składniki można połączyć w postaci innej sałatki. 50 g sera pokrojonego na drobne kawałki przekładamy plastrami arbuza adekwatnej wielkości. Całość doprawiamy pistacjami, ziarnami słonecznika lub kawałkami orzecha włoskiego. Sałatkę można podawać z liśćmi kolendry lub mięty.

przekąski z arbuzem kawałki

Gazpacho pomidorowe z arbuzem

Ciekawym pomysłem na zupę w lecie jest gazpacho z dodatkiem arbuza. By ją przygotować, należy wykroić miąższ z pomidorów pozbywając się twardych części i skórki. Do niego należy dodać miąższ z arbuza po uprzednim oczyszczeniu go z pestek. Następnie do tej mieszanki dodajemy obrane i pokrojone migdały, czosnek, cebulę i po 2 łyżeczki oliwy oraz octu winnego. Doprawiamy solą i pieprzem w zależności od gustów. Całość trzeba dokładnie zblendować, a następnie przecedzić przez sitko, przelać do nowego naczynia i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Lodowy koktajl z arbuza

Pora na deser. Nie tylko truskawki są świetnym materiałem na wakacyjny koktajl. Wystarczy wziąć 300 g miąższu z arbuza, oczyścić go z pestek, dodawać 250 ml jogurtu naturalnego i 100 g lodów o dowolnym smaku. Wszystkie składniki należy dokładnie z sobą zmiksować i c’est voila!

Szaszłyk z owoców

Banalnie prostym i szybkim rozwiązaniem, idealnym dla dzieci i dorosłych, są szaszłyki w owców. Można je komponować w zależności od upodobań i sezonu. Warto pamiętać, że również i arbuz może być ich trafionym składnikiem. Szaszłyki można serwować z orzeźwiającym sosem miętowym (jogurt naturalny, drobno posiekane liście mięty oraz miód).