Zastanawiasz się, jak jeść owoc kaki? A może zobaczyłaś w sklepie ten egzotyczny owoc i chcesz wiedzieć więcej na temat nad jego właściwości? Jeśli tak, to zapraszamy do naszego tekstu na temat kaki!

Pochodzenie owoców kaki i nazewnictwo

Owoce kaki możemy spotkać pod wieloma nazwami. Najpopularniejszą z nich jest persymona, mówi się również o hurmie wschodniej. To właśnie na drzewie hurmy rosną owoce kaki, z łaciny zwane Diospyros kaki. Do naszych sklepów persymona przebyła długą drogę. Najpierw naturalnie występowała w Chinach, następnie przywędrowała do Korei i Japonii. Wymienione kraje do dziś są największymi producentami owoców kaki. Poza tym ich uprawą zajmują się Brazylia, Włochy i Izrael. Oczywiście odmian samego owocu jest kilka. W Polsce jednak raczej nie spotkamy Diospyros digyna, czyli czarnej hurmy, która jak sama nazwa wskazuje, dojrzała przybiera czarny kolor. Podobnie jak Diospyros discolor, które dojrzałe jest ciemnoczerwone. Dostępne w naszym kraju owoce kaki są pomarańczową (w różnych odcieniach) skórkę, a w środku miękki miąższ, czasami przypominający galaretę. Chcesz wiedzieć, jak jeść owoc kaki? Odpowiedź w dalszej części tekstu!

Produkty wspomagające w niedoborze minerałów

Produkty wspomagające w niedoborze minerałów

Preparaty wapnia
Preparaty mineralne
Preparaty potasu

Właściwości odżywcze owoców kaki

Dlaczego warto jeść owoc kaki? Nie tylko dlatego, iż jest słodki i smaczny! Persymona to bogate źródło dwóch niezwykle ważnych dla naszego zdrowia witamin. Mowa tu oczywiście o witaminie C, która wpływa pozytywnie na nasz układ krążenia i wspiera odporność organizmu. Poza tym – witamina A w formie beta karotenu, która wspiera utrzymanie dobrej kondycji wzroku, włosów i paznokci. Ponadto, w owocach kaki znajdziemy witaminę B6 w formie pirydoksyny, jak również inne witaminy z grupy B. Taka kompozycja składników odżywczych sprawia, iż owoc kaki redukuje poziom “złego” cholesterolu LDL, co jednocześnie obniża ryzyko zawału serca.

Wśród minerałów obecnych w persymonie warto wymienić miedź, która w naszych organizmach uczestniczy w m.in. w transporcie tlenu przez krew wraz z żelazem, jak również wspiera pracę mózgu i całego układu nerwowego. W owocu kaki znajdziemy także potas oraz fosfor. To jednak nie wszystko – jeden owoc persymony zapewnia ok. 15% zapotrzebowania dziennego dorosłego człowieka na mangan. 

Szukasz źródła manganu? Jedz owoce kaki!

Mangan to pierwiastek uczestniczący w wielu procesach zachodzących w naszych ciałach. Przede wszystkich odpowiada za zdrowe kości, układ nerwowy, a nawet płodność. Jego ewentualny niedobór powoduje deformację kości, obniża libido, może wywoływać także pogorszenie słuchu (w tym szumy uszne) i osłabienie kondycji włosów, cery i paznokci. Jego obecność szczególnie może pomóc tym z Was, które cierpią na wyjątkowo nieprzyjemne objawy PMS. W przypadku libido, mangan ma wpływ na obie płcie – stąd jego brak może doprowadzić w skrajnych przypadkach do bezpłodności.

Jak jeść owoce kaki?

Chociaż w internecie przeczytasz wiele sprzecznych informacji na ten temat, to owoc kaki można śmiało zjadać wraz ze skórką. Jest ona, podobnie jak sam owoc, pełna błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie i wspomaga w ten sposób odchudzanie. Poza tym, persymona posiada w swoim składzie wiele cennych antyoksydantów (m.in. luteinę, zeaksantynę i likopen) i fenoli, które chronią nas przed stresem antyoksydacyjnym. Kupując w sklepie persymonę warto zwrócić uwagę na jej kolor. Gdy jest jeszcze jasna, a do tego twarda, lepiej dać jej kilka dni, aż dojrzeje. Wówczas będzie lepsza w smaku, pamiętaj jedynie, aby jeść ją (lub dodawać do innych potraw) na surowo, aby nie straciła swoich właściwości prozdrowotnych.

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 07:00-16:00 sklep@cefarm24.pl