Który olej roślinny jest najzdrowszy? Na rynku dostępnych jest ich mnóstwo, dlatego postanowiliśmy sprawdzić, które najbardziej nadają się np. do smażenia, które lepiej stosować na zimno, a z których najlepiej zrezygnować. Zapraszamy do lektury!

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Co powinno świadczyć o tym, który olej roślinny jest najzdrowszy? Przede wszystkim sposób jego uzyskania. Najlepsze pod względem wartości odżywczych, obecności kwasów omega-6 oraz omega-3 oraz witamin i antyoksydantów są oleje nierafinowane, wyciskane na zimno. Wstępna obróbka cieplna olejów wpływa na ich właściwości negatywne. Pamiętajmy jeszcze o jednej sprawie – temperaturze dymienia. Każdy olej ma nieco inną, ale wspólną cechą jest to, iż gdy olej dymi nam na patelni, to nie nadaje się do spożycia. Zawiera wówczas  Ponadto, nie wszystkie nadają się do smażenia i są lepszym dodatkiem do sałatek. W zestawieniu pominęliśmy olej kokosowy, więcej na jego temat przeczytasz w tym tekście, podobnie jak olej palmowy, o którym również pisaliśmy.

Olej słonecznikowy

To jeden z najpopularniejszych olejów roślinnych w naszym kraju. Częściej niestety występuje w formie rafinowanej, która przybiera jasnożółtą barwę i niemal nie ma zapachu. Jest przez to uboższa o beta-karoten, czyli roślinną prowitaminę A. Co jednak wartościowe w oleju słonecznikowym, to wysoka zawartość witaminy E oraz fitosteroli, które pozytywnie wpływają na redukcję zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Olej słonecznikowy ma w składzie również dużo kwasów omega-6, w związku z czym należy uważać na jego nadmierne spożycie. Czy powinno się wykorzystywać ten olej do smażenia? Niekoniecznie. Im wyższej temperaturze jest poddawany, tym więcej do powiedzenia mają wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ich rozkład pod wpływem temperatury tworzy związki rakotwórcze. Oleju słonecznikowego możemy używać do sałatek, ale i do wyrabiania majonezu.

Produkty z kategorii zdrowa żywność

Produkty z kategorii zdrowa żywność

Odkryj potencjał zdrowej żywności.  Do dyspozycji naszych Klientów oddajemy szeroki wachlarz produktów, które z powodzeniem uzupełniają piramidę dobrego odżywiania.
Zdrowa żywność
Soki
Miody

Olej rzepakowy

Tłoczony z nasion rzepaku olej może być wykorzystywany do smażenia, jak i do podawania do sałatek. Niegdyś uważano, ze względu na obecność kwasu erukowego, że olej rzepakowy jest niezdrowy. Obecnie jednak sprzedaje się ten produkt praktycznie bez udziału wspomnianego kwasu. Olej rzepakowy ma w składzie natomiast bardzo pożądaną ilość kwasów omega-3 w stosunku do kwasów omega-6 oraz niewiele tłuszczów nasyconych. Co ważne, olej rzepakowy jest bogaty w kwas oleinowy, który obniża udział złego cholesterolu LDL.

Olej lniany

Olej lniany jest uważany za jeden z najzdrowszych olejów roślinnych dostępnych na naszym rynku. Świetnie sprawdza się na zimno, nie należy go jednak stosować do smażenia – traci zbyt wiele wartości odżywczych podczas tego procesu. Olej lniany pomaga na zaparcia, wysokie ciśnienie i ułatwia organizmowi walkę z cholesterolem LDL, głównie ze względu na obecność witaminy E. Aby jednak olej ten dłużej zachował swoje właściwości, należy odpowiednio go przechowywać. Nieprzypadkowo jest wlewany do butelek z ciemnego szkła i zaleca się odkładanie w miejsca suche i raczej chłodne. Olej ten stał się na tyle popularny, iż znalazł swoje zastosowanie w diecie dr Budwig.

Oleje z orzechów laskowych i włoskich

Doskonałe do potraw na zimno, sałatek, a nawet lodów (!) oleje z orzechów mają bardzo specyficzny kolor i smak, co czyni je wyjątkowymi okazami w naszym zestawieniu. Również są bogate w kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminę E. Oznacza to, iż są doskonałymi i zdrowymi dodatkami do posiłków, bez względu na dietę, jaką stosujemy. Ponadto, olej z orzechów włoskich zawiera cenny związek z grupy polifenoli – kwas elagowy. Jest to antyoksydant, który wspiera nasz organizm w walce z nowotworami.

Oliwa z oliwek

Poszukując odpowiedzi na pytanie, który olej roślinny jest najzdrowszy, nie mogliśmy pominąć oliwy z oliwek. W przeciwieństwie do innych podanych tu przykładów, śmiało możemy używać jej do smażenia. To bodaj najzdrowszy sposób na smażone potrawy! Oczywiście pod warunkiem, iż smażymy je względnie krótko. Poza wspomnianymi prozdrowotnymi substancjami, oliwa z oliwek ma w składzie witaminę D oraz witaminę K. Poza tym pomaga zredukować uczucie głodu, stąd pomaga w odchudzaniu. O jej dobroczynnym działaniu na nasze zdrowie nie trzeba się przekonywać. Wystarczy spojrzeć na mieszkańców basenu Morze Śródziemnego. Ich dieta bogata w tłuszcze roślinne sprawia, iż rzadziej zapadają na choroby serca i cieszą się dłuższym życiem.

Olej z ostropestu plamistego

O ostropeście plamistym pisaliśmy już w jednym z naszych poprzednich tekstów. Olej z ostropestu ma podobne właściwości do np. zmielonych nasion tej rośliny. Oznacza to, iż bardzo dobrze nadaje się dla osób, które mają lub miały kłopoty z nadużywaniem alkoholu. Olej z ostropestu chroni nerki i wątrobę oraz pobudza te narządy do pracy i wydalania szkodliwych toksyn. Nie brakuje w nim również antyoksydantów, które obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory. Możemy go zażywać również poza posiłkami – łyżka dziennie w zupełności wystarczy!

Podsumowując nasz test: który olej roślinny jest najzdrowszy? Odpowiadamy: w przypadku smażenia, najlepiej wybrać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Do sałatek warto wypróbować oleje z orzechów lub olej lniany. Natomiast z uwagi na kontrowersje wokół faktycznego wpływu na nasze zdrowie, lepiej zrezygnować z oleju kokosowego oraz oleju palmowego.