Karambola to owoc, który wygląda jak gwiazda, a do tego ma interesujący smak oraz wiele właściwości prozdrowotnych. Chcesz wiedzieć więcej? Zapraszamy do tekstu.

Karambola – co to za owoc?

Ten żółty, pomarszczony owoc rośnie na drzewach zwanych oskomian pospolity. Są to drzewa występujące przede wszystkim w Azji (Malezja, Indonezja), ale hodowane na potrzebę karamboli są również na Hawajach czy w Afryce. Gdzie kupić karambole? Najczęściej możemy je spotkać w supermarketach, a kosztuje od 6 do 10 zł za sztukę w zależności od kraju pochodzenia. Co ciekawe, w Chinach uważa się karambole jednocześnie za owoc i warzywo, w zależności od sposobu, w jaki jest jedzone. Bez względu na to, możemy je również spożywać w Polsce.

Właściwości odżywcze karamboli

Dlaczego warto jeść karambole? To przede wszystkim bogate źródło najważniejszego z antyoksydantów – witaminy C. Karambola pokrywa aż 57% dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Ponadto, w karamboli nie brakuje witaminy A oraz minerałów. Tu w szczególności możemy wyróżnić magnez, który wpływa pozytywnie na kondycję naszego układu nerwowego. Karambola jest również pełna wapnia, które jak wiemy buduje nasze kości i zęby. Poza tym, w gwieździstym owocu znajdziemy sporo żelaza, ważnego pierwiastka wpływającego na jakość naszej krwi. Najwięcej jednak znajdziemy w karamboli potasu, ponad 120 mg na 100 g owocu.

Ponadto istnieją badanie, które wykazały pozytywne działanie karamboli na poziom złego cholesterolu. Wykazano, iż osoby spożywające sporadycznie ten owoc cieszą się niższym poziomem cholesterolu. To nie wszystko! Karambola wpływa również na poziom cukru we krwi. Aktywnie go obniża, dzięki czemu jest produkt bezpieczny dla cukrzyków. Indeks glikemiczny karamboli wynosi ok. 36.

karambola dekoracyjna

Karambola – jak jeść gwieździsty owoc?

Jedzenie karamboli jest niezwykle proste. Wystarczy obciąć końcówki ramion “gwiazdy” i pokroić owoc na plasterki. Wtedy okaże nam się jej niezwykły, gwiaździsty kształt. Owoc można jeść z miękką skórką, która jest jedyne twardsza i gorzka na ramionach. W środku znajdziemy pestki podobne do winogronowych, które powinniśmy usunąć. Jak smakuje karambola? Ilu próbujących, tyle opinii. Skłaniamy się ku zdaniu, iż jest to smak podobny do ogórka i agrestu, nieco kwaskowaty, ale za to bardzo soczysty. Karambolę możemy z powodzeniem używać do sałatek lub jako dekorację innych potraw czy deserów. Świetnie sprawdzi się jako składnik koktajli. Nie odczujemy zbytnio jego “wagi” kalorycznej, ponieważ 100 g owocu ma zaledwie 31 kcal.

Kto nie powinien jeść karamboli?

Każda gwiazda, choćby najjaśniejsza, ma niestety swoje wady. W wypadku karamboli jest podobnie. Mimo wysokiego poziomu wapnia, jednocześnie jest to owoc bogaty w szczawiany, tj. kwas szczawiowy. Oznacza to, iż nie mogą go w dużych ilościach spożywać osoby cierpiące na kamicę nerkową. Szczawiany odpowiadają za tworzenie się złogów w nerkach, w związku z czym osoby w grupie ryzyka muszą z karamboli zrezygnować. Podobnie kobiety w ciąży, które również powinny zrezygnować z jedzenia produktów bogatych w szczawiany.

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 07:00-16:00 sklep@cefarm24.pl