Odpowiednio dobrana dieta to klucz do dobrego samopoczucia i zdrowia. Jedną z propozycji menu jest dieta lekkostrawna, nazywana także dietą łatwostrawną. Choć zwykle kojarzy się nam ona ze szpitalnym jadłospisem, wiele osób stosuje ją na co dzień. Kto i dlaczego powinien wprowadzić do swojej diety produkty lekkostrawne?

Dieta lekkostrawna – dla kogo jest wskazana?

Dieta łatwostrawna to dieta, która skutecznie odciąża układ pokarmowy. Warto podkreślić, że tego typu menu nie polega na ograniczaniu kalorii, składników odżywczych czy zmniejszeniu energii, którą dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem. W tym przypadku chodzi przede wszystkim o ograniczenie tłuszczy oraz błonnika pokarmowego. Ten ostatni, choć niezwykle ważny dla przewodu pokarmowego i zapewnienia nam uczucia sytości, powinien być dostarczany w diecie lekkostrawnej w porcji 25 g/dobę.

Dla kogo wskazana jest dieta lekkostrawna, kiedy stosować przykładowe menu? Taki łatwy w trawieniu jadłospis to idealne rozwiązanie dla osób mających problemy z układem pokarmowym, na przykład z rozpoznaną chorobą Leśniowskiego-Crohna, stanami zapalnymi jelit, jak i tych, którzy chcą dać odpocząć nieco wątrobie. Dieta łatwostrawna jest również polecana osobom starszym, jak i tym, którzy przechodzą infekcję i mają gorączkę. Odciążając jelita, odciążamy organizm, który walczy o powrót do zdrowia. Z tego samego powodu dieta ta jest stosowana w szpitalu u osób po zabiegach chirurgicznych. Warto także od czasu do czasu samemu wprowadzić sobie menu z produktami lekkostrawnymi. Kilka dni detoksu od smażonych potraw z pewnością dobrze nam zrobi. No właśnie, jakie wytyczne ma dieta lekkostrawna, co jeść, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych i energii?

Preparaty wspierające odchudzanie

Preparaty wspierające odchudzanie

Odchudzanie to nie tylko dieta. Proces ten można wspierać dodatkową suplementacją błonnika, chromu a nawet stosując spalacze tłuszczu.
Preparaty doustne
Odchudzanie
Odchudzanie i oczyszczanie

Lekkostrawne produkty

Dieta lekkostrawna jadłospis ma dość jasno określony – chodzi o to, aby odstawić wszystko, co smażone, grillowane, tłuste, mające wysoką zawartość błonnika. Nie są zalecane również ostre przyprawy, napoje gazowane, mocna kawa i herbata czy alkohol. W tym menu lekkostrawnym dużą część stanowią węglowodany. Dopuszczalne formy gotowania to gotowanie na parze, w wodzie, duszenie, pieczenie. Choć zwykle warzywa i owoce powinny stanowić podstawę diety i to najlepiej w wersji surowej, dieta lekkostrawna zakłada ich obróbkę.

Dozwolone i zalecane produkty to m.in. chude mięso (np. kurczak, indyk), gotowane/pieczone warzywa i owoce, chude ryby (np. dorsz), chudy nabiał (może być również np. mleko bez laktozy), sucharki, biszkopty, biały ryż, kasza manna, jaglana, płatki owsiane błyskawiczne, ziemniaki, białe pieczywo, drobne makarony. Jeśli chodzi o tłuszcze, to polecane są przede wszystkim oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy. Unikamy natomiast warzyw powodujących wzdęcia typu kapusta, brokuły czy fasola, orzechów, grzybów, pełnoziarnistego pieczywa, tłustych serów i wędlin. Zamiast jaj na twardo, wybieramy te gotowane na miękko. Stawiamy na dojrzałe owoce, ale obieramy je ze skórki. Gotowe soki ze sklepu zastępujemy tymi domowymi, przecieranymi.

Dieta lekkostrawna śniadanie – przykładowe menu

W diecie łatwostrawnej stawiamy na obróbkę, rozdrabniane, obieranie ze skórki warzyw i owoców. Pokarmy nie są tak mocno przyprawione, wybieramy raczej dodatki ziołowe. Sama konsystencja potraw jest mniej chrupka, twarda (dlatego też takie menu jest stosowane u osób z np. paradontozą). Jak zostało już wspomniane, dieta ta nie jest dietą odchudzającą, a słodkie przekąski są dozwolone. Odpowiednio ułożony jadłospis sprawi, że każdego dnia będziemy jeść smacznie i zdrowo.

W diecie lekkostrawnej na śniadanie możemy spożyć jajecznicę na parze, owsiankę z malinami czy chudy twarożek z pieczywem. Do tego niezbyt mocna herbata lub herbata owocowa. Na drugie śniadanie polecamy jogurt naturalny z owocami, ciasto drożdżowe lub kanapkę z polędwicą. Odpowiednio skomponowana dieta lekkostrawna obiad ma różnorodny i sycący. Jeśli chodzi o pierwsze danie, zwykle są to chude zupy (bez dodatku śmietany, zasmażek), kremy warzywne. Na danie drugie można zaproponować m.in. risotto, pulpety z dorsza w sosie koperkowym z porcją ryżu i duszonymi warzywami lub też pieczonego indyka z ziemniakami z piekarnika i porcją warzyw. Żaden łakomczuch z pewnością nie zapomina o deserze. Propozycje? Kisiel, pieczone jabłka, kilka moreli czy budyń zadowolą każde podniebienie. Jeśli dieta lekkostrawna, kolacja również musi obejść się bez ciężkostrawnych produktów. Sprawdzi się za to np. mus warzywny, kanapki z sałatą i chudą wędliną czy kasza manna z cynamonem.

To tylko kilka propozycji z diety lekkostrawnej. Jeśli jesteś w grupie osób, które powinny stosować ją na co dzień lub przez dłuższy czas, zasięgnij porady dietetyka. Odpowiednio dobrane menu sprawi, że nie będą Ci doskwierać problemy ze strony układu pokarmowego.

mgr farm. Ewa Gac-Wardecka

Nasze tematy

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 07:00-16:00 sklep@cefarm24.pl