Jedwab, niegdyś symbol luksusu, dziś jest jednym z najważniejszych składników kosmetyków. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto zwrócić uwagę, czy w naszej pielęgnacji jest obecny jedwab? Zapraszamy do lektury.

Historia jedwabiu

Znany od tysiącleci jedwab został odkryty w Chinach. To tam rozpoczęto produkcję tkaniny jedwabnej na masową skalę. Pierwsze ślady jedwabiu datuje się między czwartym a piątym tysiącleciem przed naszą erą. Legendy chińskie mówią natomiast, iż zdolność jedwabników do wytwarzania nici odkryto przypadkiem w XXVII wieku p.n.e. Stało się to, gdy cesarzowej Leizu wpadł do herbaty kokon jedwabnika – szukała wówczas, co jest odpowiedzialne za niszczejące drzewa morwowe. Cesarzowa rozwinęła wytworzoną przez jedwabnika nić i zrozumiała, jak ważny jest to materiał. Jego właściwości sprawiły, iż szybko stał się bardzo pożądanym towarem w reszcie cywilizowanego świata. Mimo upływu lat i rozwoju technologii do dziś Chiny są największym producentem jedwabiu na świecie. Tuż za nimi plasują się Indie. W Europie natomiast największym producentem jest Rumunia.

Zadbaj o wygląd i zdrowie swoich włosów!

Zadbaj o wygląd i zdrowie swoich włosów!

Pielęgancja do włosów
Szampony do skóry głowy
Odżywki i kremy do włosów

Jak powstaje jedwab?

Włókno jedwabiu pozyskiwane jest z tzw. oprzędu, czyli kokonu, który wytwarza larwa jedwabnika Bombyx mori. Co ciekawe, włókno z jednego oprzędu może mieć nawet do 1,3 km długości! Zawinięte w nią larwy zbiera się i przez zbiornik wypełnione płynem nawija na przędze. Następnie włókna są poddawane dalszej obróbce. Powstaje z niego m.in. tkanina, która ma niezwykłe właściwości. Jest nie tylko mocna, ale i lekka, a do tego bardzo przewiewna i higroskopijna. Nic dziwnego, iż zaczęto stosować go w produktach kosmetycznych. Początkowo jednak jedwab służył do opatrywania i zszywania ran, co sprawiało, iż te zrastały się szybciej. A stąd już tylko krok do włączenia go do składu produktów pielęgnujących skórę i włosy.

Jedwab a włosy

Jednym z najczęściej stosowanych zabiegów na włosy jest traktowanie ich preparatami z jedwabiu. W czym mogą one pomóc? Sekret tkwi w dwóch białkach, które są składają się na jedwab. Pierwszym z nich jest fibroina, której najważniejszą właściwością jest wiązanie i utrzymywanie wody. Białko to może zatrzymać nawet trzydziestokrotnie więcej wody, niż wynosi jej waga! Nic dziwnego, iż stosuje się jedwab tam, gdzie zależy nam na nawilżeniu, np. w maseczkach do włosów. Fibroina nie wchłania się, za to tworzy tak zwany film na włosach, który je chroni przed czynnikami zewnętrznymi. Drugim ważnym białkiem jedwabiu jest serycyna, zwana klejem jedwabnym. We włóknie odpowiada za łączenie fibroiny, a w przypadku kosmetyków – również wspiera nawilżenie cery lub włosów, zwłaszcza do tych z tendencją do przesuszania.

Kosmetyki z jedwabiem

W kosmetologii jedwab stosowany jest pod dwiema postaciami – pudru oraz mleczka. W przypadku stosowania na skórę, jedwab wykazuje działanie liftingujące i odmładzające. Wpływa pozytywnie na nawilżenie i odbudowę cery. Gdy znajduje się w kosmetykach makijażowych, to pochłania sebum i nie pozwala skórze, aby się przesuszała. Co ciekawe, jedwab stosuje się także do przedłużania paznokci w ramach metody zwanej Fiberglass. W ramach tego sposobu układa się na paznokciu płatki jedwabiu, odbarwia się je na przeźroczysto i utwardza. Co ważne, właściwości jedwabiu w tym wypadku sprawiają, iż jest to dodatkowa kuracja odżywiająca dla paznokci.

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 07:00-16:00 sklep@cefarm24.pl